Плоскоклетъчен ороговевающий рак на лимфни възли

Злокачествени образувания в лимфоузлах – опасно онкологично заболяване. Често това изглежда като безобидная подуване на кожата, така че към лекар се обръщат не веднага, а само ако към натъртване се добавя изразен болезнен синдром. Обикновено същия плоскоклетъчен ороговевающий рак на лимфни възли се бърка с някакъв дерматологическим заболяване. За да се излекува, като правило, необходимостта от оперативна намеса, ако това не бъде направено навреме, заболяването може да завърши трагично.

Етиологията на заболяването

Плоскоклетъчен карцином – най-честата разновидност на злокачествени образувания, възникнали в областта на главата или шията. Отвън той се вижда като малка подуване, но въпреки това, в ранните етапи на запис изключително рядко. Най-често пациентите се обръщат за помощ в по-късните етапи на заболяването. Във връзка с това на висока вероятност летального резултат, още повече, че плоскоклетъчен карцином малко чувствителни към химиотерапия.

Плоски наричат тънки клетки, от които се формира на повърхността на кожата, а също така повърхността на кухини във вътрешността на тялото. Той може да възникне във всеки орган, а след това се разпространява в организма чрез лимфната система.

Най-често този рак се образува върха на някакво механично увреждане на кожата – рани или плаки. При поява на рака такова подуване се разраства много бързо. Плоскоклетъчен ороговевающий рак на лимфни възли възниква, като правило, в областта на шията. Първо шийни лимфни възли стават по-твърди, но подвижността запазват. В по-късните етапи възли спират да се движат, се втвърдяват, могат да променят формата, за да расте в кожата, има силен болковият синдром. Боли може да не е толкова врата, но и гърлото.

Основната причина за появата се счита – стягане на кожата, което може да се дължи на напреднала възраст, слънчева или обикновен изгаряне, дерматити, механична травма. Освен това провокира заболяване може някои разновидности на вируса на папиломи, а също така и генетични имунни механизми. Също злокачественное образование може да се появи при взаимодействието на вируса на папиломи с химически или физически канцерогенни.

Рискови фактори, влияещи върху развитието на патология

Болен с еднаква вероятност могат както на жените, така и мъжете. В групата на риска от хората, работещи с канцерогенни вещества, носители на ХИВ-инфекция, тези, които имат слаб имунитет. Както и жените, перенесшие късна бременност.

Също повишават вероятността да се разболеете – тютюнопушене (при това без значение активни или пасивни), алкохол, наследствено предразположение, радиация, небалансирана храна, различни вируси, също така работа във вредни условия.

Пушенето увеличава вероятността да се разболеете плоскоклеточным ороговевающим рак на лимфни възли

Най-често се дължи на пушенето се развива онкологично заболяване на лимфните възли, намиращи се в областта на езика, от там вече е злокачественное образование може да се разпространи по-нататък. Също така в редица рискови фактори може да се включи възраст над 65 години, тъй като според статистиката на заболяване най-често се наблюдава у хората точно в този период от живота си.

Прочети още  Крупноклеточная лимфом: етиология, симптоматика, терапия

Видове плоскоклетъчен рак

Злокачественное образование се появява в многослойном кожном эпителии, или по-скоро от клетките му шиповатого слой. По характер на растежа на тумори, рак класифицирани в три вида:

Экзофитный

Започва с плътен възел, който не се различава по цвят от останалата кожа. От време на време на повърхността на тази натъртване може да бъде покрита с жълт роговым разцвет. Възел расте бързо на височина, при това се намира на по-широка база, което е почти неподвижен. Отвън подуване неравна, но това може ясно да се разграничи от здрава кожа. Засегнатата зона могат да обхващат брадавици или люспи. В по-късните етапи на образование е подобен на язва.

Эндофитный

В началото на заболяването прилича на малък, стегнат възел, понякога е заобиколен от подобни по-малки. С течение на времето те се сливат в едно и се превръща в язва. Такава туморът нараства бързо не само в широчина, но и в ширина.

Разход

При смесени разновидности туморът расте и при това едновременно кожата на мястото на поражението е покрит с рани.

Място на локализация на плоскоклетъчен рак

Това заболяване може да повяиться почти нап всеки участък на тялото. Място на локализация на доста разнообразни. Злокачественное образование могат да възникнат: по устните, върху кожата, в устата, на ларинкса, гърлото, сливиците, в хранопровода, трахеята, бронхите, белия дроб, в вульве, на шийката на матката, в най-матката, ректума, стомаха и в лимфоузлах.

Тази разновидност на рак расте много бързо и може да проникне във всички части на тялото, където има епител. Нататък метастази отиват в лимфните възел, а от там с лимфа може да се разпространи по всички вътрешни органи.

Пътя метастазирования

Метастази плоскоклетъчен рак в повечето случаи се случва с помощта на лимфната система. А в лимфоузлах клетки се делят наново, утежняващи болестта. Има няколко възможности метастазирования плоскоклетъчен рак.

Лимфогенный

Този път се състои в разпространението на раковите клетки, заедно с лимфа. Това е най-често срещан вариант. В лимфните възли на раковите клетки при миграция могат да задържат и отново споделяме. Това е най-разпространеният начин метастазирования плоскоклетъчен рак на шията, така и на рак на други) също.

Лимфогенный път метастазирования се състои в това, че раковите клетки се разпространяват заедно с лимфа

Гематогенный

Много рядко се среща. Се състои в това, че раковите клетки попадат в подслон се дължи на разрушаването на стените на кръвоносните съдове. Нататък раковите клетки мигрират в тялото заедно с кръвоснабдяване, най-често в костите и белите дробове.

Имплантационный

Наблюдава се при директен контакт на вътрешните органи с пораженным. Засегнатите клетки от съседния орган проникнат в още по-здрави и започват да споделят там, създаване на вторично огнище на поражение.

Прочети още  Рак лимфни възли: характеристики, диагностика и лечение

Степен на диференциация и техните различия

Общо има 5 стадии на рак. Те се диференцират според степента на увреждане на организма. Определяне на етапа и да назначи лечение може само от квалифициран специалист.

Етап са разделени приблизително, както следва:

  • Нулева етап. Характеризира се с наличието на малки тумори, намираща се в повърхностни слоеве на кожата или слизестата обвивка. Метастази на този етап не.
  • Първият етап. Диаметър на злокачествен образование не по-голям от 2 см, тя не расте в съседни органи, метастази също няма.
  • Вторият етап. Се различава от първия само увеличаване на новообразувания над 2 см в диаметър.
  • Третият етап. Започва кълняемостта на раковите клетки в свързаните с тях тъкани и органи. Отиват на метастази, те попадат в местните лимфни възли.
  • Четвърти етап. Характеризира се с наличието на метастази в отдалечени вътрешни органи и тъкани. При този феномен винаги се диагностицира последният етап, независимо от размера на злокачествени новообразувания.

Методи за диагностика

Във всеки конкретен случай лекарят изпраща пациента за необходимите диагностични дейности. Има няколко начина за диагностика.

Лабораторни изследвания

Стандартните лабораторни изследвания обикновено са в изплащане на рак не помагат. Затова за откриване на злокачествен тумор се извършва определяне на специфични туморните маркери на тази разновидности на рак.

Има специален ВКС-антиген, който сигнализира за наличието на рак или преканцерозни заболявания в организма. Това се опитват да останат при търсене на туморните маркери. Въпреки това, само един от наличието на този антиген невъзможно да се постави точна диагноза, така че се извършват и други дейности за диагностика.

Цитологическое изследване е метод за диагностика на рак

Също така за откриване на злокачествен тумор се извършва цитологическое проучване. За извършване на диагностика на подобен метод се взема намазка, където под микроскоп изучават състава, формата и структурата на клетките на тумора.

Иструментальные

Като инструментални методи в зависимост от локализацията се използва УЛТРАЗВУК, ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ. Това помага за идентифициране на размера на тумора, както понякога все още се определи наличието на метастази.

Гистологические

Еднозначно да се определи наличието на малигнен тумор е възможно с помощта на биопсия. Този метод за диагностика се състои в това, че с засегнатото място се приема за част от кожата или тъканите на лигавицата, която по-късно се изследват.

Има няколко вида биопсии: пункционная, с общ, един incisional. При пункционной течност се взема от съмнителни места с помощта на куха игла. По време на инцизионной под местно обезболиванием от тумор отсекается парче плат. Тотална – проучване вече е отдалечена на тумора.

След вземане на материал за биопсия се провежда му гистологическое проучване. След взимането на материал се поставя в алкохолен разтвор и след това се изследват в лабораторни условия.

Този метод помага не само еднозначно да се определи наличието или липсата на плоскоклетъчен рак в организма, но и да определи нейния вид – ороговевающий или неороговевающий.

Прочети още  Рак лимфни възли в слабините: какви са симптомите при мъжете и жените?

Начини за лечение

Лечението трябва да се предпише от специалист-онколог. Като общо правило за борба със заболяването е необходимо да се провеждат комплекс от мероприятия.

Известни са следните методи: лъчева терапия, хирургична интервенция, лекарствена терапия, както и алтернативни начини за изцеление. Освен набиране на данни дейности в редица случаи се провежда също така и симптоматично лечение.

Лъчевата терапия се прилага в първи и втори стадий. За тумор насочено въздействат ионизирующим радиация, което пречи на разпространението на раковите клетки. Отрицателно въздействие върху здрави тъкани е минимален.

Лъчева терапия – един от методите за лечение, който се прилага на 1 и 2 етап

При третия и четвъртия стадий на лъчева терапия се прилага само преди операцията. Ако след провеждане на терапия настъпил рецидив, то този метод е признат неефективно.

Лекарства най-често се прилагат непосредствено преди операцията или заедно с лъчетерапия. Приемът на лекарства в себе си, но не и в състава на комплексната терапия, помага за далеч не винаги. Като лекарствени продукти се препоръчват bleomycin, цисплатин, 5-фторурацил. Повечето от тези средства е предназначен за интравенозно приложение.

Като симптоматично лечение се прилагат обезболяващи средства, на пациента се оказва психологическа подкрепа, при необходимост се извършват действия по спиране на кървене, се отделя голямо внимание на личната хигиена, както и питателна храна на пациента. Освен това, се извършва лечение на съпътстващите заболявания.

Алтернативна терапия понякога също може да бъде доста ефикасно. Към нея се причисляват следните методи: фотодинамичекая терапия (раковите клетки се унищожават с помощта на лазер), электрокоагуляция (се премахва тумора и здравите тъкани в съседство в радиус от 0,5 см), криогенное лечение (метод използват главно при плоскоклеточном рак на кожата, при условие, че той все още не е проникнала дълбоко в тъканта. Тумор т, свързани с нея тъкан, замразяват с течен азот).

Прогноза

Резултат на лечението много зависи от локализацията на заболяването и за това, на какъв етап е открита.

На езика на специалистите прогноза на заболяването се извършва по отношение на така наречените петгодишна преживяемост. Ето какъв процент от хората ще оцелее в продължение на 5 години след поставяне на точна диагноза.

При откриване на рак в ранните етапи на неговото развитие, процент на преживяемост е достатъчно висока за повечето) и възлиза на около 90%. Изключение – рак на белия дроб (около 30%), рак на езика, сливиците и кожата (около 60%), карцином на хранопровода и ларинкса (около 20%).

Важно е да запомните, че е сигурен прогноза за времето за всеки конкретен случай може да се даде само от специалист след получаване на всички необходими резултатите от изпитванията и пълно изследване на пациентите.

При откриване на рак в ранен стадий, шансът за преодоляване на болестта е достатъчно висок, така че при най-малкото съмнение не си струва да се забави да се отправят към специалист навреме, за да премине необходимите медицински прегледи.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *