Плоскоклетъчен карцином

Плоскоклетъчен карцином е злокачествени образование, което се развива с доста бързи темпове и е агресивно продължение. Началото на заболяването се случва в кожата или лигавицата, в по-нататъшното разпространение на местните лимфни възли. Достига своя развитие на тумор в съседните тъкани и органи, докато тя напълно унищожава тяхната структура. Когато става въпрос за късно лечение има място полиорганная недостатъчност с фатален изход.

Какво е това

Под рак разбират бързо нарастващ тумор, разрастающуюся от переродившихся клетки на плосък епител. Епитела да се заселят във всяка част на организма, така и ракът възниква навсякъде, където искате. Клетките имат свойството много бързо перерождаться и да споделят. Незабавно клетки удари място на локализация и образуват компактен тумор, който започва да се разпространява в други страни, удря здравите клетки все повече и повече.

В процеса на метастазирования могат затрагиваться лимфните възли, кръвоносните съдове и множество други области на здрави клетки.

Плоскоклетъчен карцином засяга следните органи и структури на тялото:

 • кожата;
 • белите дробове;
 • хранопровода;
 • ларинкса;
 • вагината и шийката на матката;
 • пикочния мехур.

Често ракът на кожата се развива на открити площи покривка на кожата на ръцете, шията, лицето. Има случаи на разпространение на тумора на дебелото черво, вульве, устните и белите дробове.

Причини

Точните причини за развитието на плоскоклетъчен карцином в този момент не са инсталирани. Известно е, че възможността на разпространение на тумора е получил чрез намаляване на имунната реакция на организма. Още един доподлинным фактор е околната среда и вредността на работа на химично производство.

Прочети още  Метастази в гръбначния стълб

Сред най-честите причини за патология може да бъде идентифициран:

 • Наследствен фактор. Генетично предразположение много често е причина за развитие на разпространение на патогени клетки в здраво тяло на човека.
 • Излъчване на ултравиолетови лъчи. Не може да бъде връх в слънчевата активност в открити лъчи на слънцето. Този период е от 13 до 16 часа на ден и е особено вярно за лица над 35 години.
 • Прием бесконтрольный на антибиотици и някои други лекарства.
 • Йонизираща радиация.
 • Пушенето.
 • Небалансирана диета, съдържаща прекалено много мазни и солени храни.
 • Алкохол.
 • Вредните емисии в производството.
 • Инфекции и дългите заболяване, включително хроничен характер.
 • Възрастови промени в организма.

Признаци и симптоми

Симптоматика на заболяването зависи пряко от мястото на локализация на тумора и на прогресивното си действия в цялата система на тялото. Въпреки това, всички форми на плоскоклетъчен рак има единни, характеризиращи именно това заболяване признаци:

 • Възел на тяло, който постепенно се увеличава по размери. Образуват оток, който външно прилича на червено – кафява карфиол. Повърхността на определена бугристой и извита форма. В централната част на ясно се вижда падина. Такава тумор може да се монтира на повърхността на лигавицата или кожата фина шап или на широка основа. Постепенно цялата повърхност на экзофитной форма на рак може да изъязвляться, че бележи преминаване в эндофитную вид.
 • Може да се образува на повърхността на кожата малък възел, който с течение на времето прераства в голяма язва. Тази язва е напълно неправилна форма и плътни, леко издигнати ръбове над централната част. Дъното е покрито с белезникав разцвет с шероховатым дъно и излучаемым лош мирис. Туморът се промъква дълбоко в тъканите и нараства в мускулите, костите, минавайки на здрави съседни органи.
Прочети още  За необходимостта от ранна диагностика на рак на гърлото: характеристики на течението патология

При плоскоклеточном рак на кожата в нея се усеща болезненост, оток на околните тъкани, се появява сърбеж, парене, зачервяване около, понякога може да се наблюдава кървене. При поражение на изгледа на рак на носа, врата и главата, по-горе описани симптоми ще бъдат разпределени на тези органи в точно същия ред.

Рак на белия дроб, матката и други органи е характерна черта на болка регионална симптома в областта на локализацията на заболяването. Също така има място зачервяване на органи, неприятна миризма от него источаемый и синини около.

Лечение на

Малки тумори без метастази иссекаются хирургични методи. Под местна или обща обезболиванием се отстраняват всички патогенни клетки, включително и метастазированные.

Медикаментозно лечение се прилага като алтернативен метод. Обикновено се прилага в предоперационном период с цел намаляване на размера на тумора или в комбинация с лъчетерапия за лечение на неоперабельного рак и метастази. Химиотерапия се провежда с помощта на лекарства като Bleomycin, Цисплатин, 5-фторурацил.

За премахване на малки по размер тумори се прилага электрокоагуляция. Опазването на разрастването не трябва да надвишава един сантиметър. Методът е по-малко травмиращо и безопасно за пациента. Криогенное лечение се основава на замразяване на тъканите при температура – 196 градуса. Единственият недостатък на този метод на лечение е невъзможността от провеждане на изследване на хистологичен материал. Но в същото време метод също дава отличен козметичен ефект.

Фотодинамична терапия се провежда в няколко етапа. С помощта на специални вещества – гематопорфира се обработват опухолевая повърхност. Гематопорфирин се фокусира директно в болните злокачественном пространство. А след това с помощта на лазерно въздействие се случва унищожаване на патогенните клетки.

Профилактика

Към превантивни мерки могат да включват:

 • Воденето на здравословен начин на живот (не пушат и не злоупотребяват с алкохолни напитки).
 • Да правят физически упражнения, особено при седнало начин на живот.
 • Повече от една разходка на открито и да ходят пеша.
 • При генетична предразположеност към заболяване трябва да се подлагат на диагностични процедури. Също трябва да се промени на работното място, ако отговаря на благоприятна среда за развитие на патология.
Прочети още  Тератома

Плоскоклетъчен карцином трябва да се открие в ранните стадии на неговото развитие. Бързо развиващата се форма на патология бързо прониква и метастазирует на здрави органи и тъканите на организма. Навреме открити заболяване и оперативно лечение позволяват да се удължи живота онкобольного и улесняват неговото състояние.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *