Плоскоклетъчен карцином на кожата

Една от разновидностите на рак на заболяването е плоскоклетъчен рак на кожата, който с всяка изминала година се открива все повече и повече. Различни видове и степени на това заболяване се проявяват по различен начин. Те имат различен срок, се различават симптоматикой и външни признаци, а също така имат различна степен на склонност към метастазират.

Какво е плоскоклетъчен карцином на кожата

Плоскоклетъчен карцином на кожата – е специална форма на злокачествени новообразувания, развиваща се от епител и мембрани на лигавицата структури. Много бързото развитие на заболяването носи неговото по-ранно започване на прехода метастазирующую етап.

Да си първи в кожни покровах или мукозните мембрани на патогенни клетки удари си вредно въздействие на лимфната система и прерастват в съседните тъкани и органи. В този случай е в нормалния процес на работа на всички системи на организма.

Без навременно лечение, предимно в началните етапи на заболяването, се развива полиорганная недостатъчност с предстоящо фатално.

Плоскоклетъчен карцином е около 25% от всички други видове рак на кожата. В над половината от случаите локализацията на болестта се случва в областта на главата и по кожата на лицето. Най-често възрастта, в която е изложен на този вид рак е възрастта след 65 години. При мъжете патология се среща по-често, отколкото при жените и при децата.

Причините за плоскоклетъчен рак на кожата

Окончателните причина в този момент на науката не са известни. Но има някои определени фактори, които влияят върху развитието на плоскоклетъчен карцином. Във всеки случай, болестта поразява тези хора, които имат отслабена имунна система. А също страдат от този вид рак хора, които са в повишена зона на влияние на агресивната външна среда.

Прочети още  Профилактика на рака

Основните причини за плоскоклетъчен рак следните:

 • Генетично предразположение. В случай като получи заболявания сред роднини, близки, човек е голям риск за получаване на патология по наследство. В този случай му е необходимо непрекъснато да се наблюдава от специалист.
 • Uv светлина. Прекомерно поглъщане на ултравиолетова светлина води до нарушаване на работата на клетките в процеса на тяхното формиране и раздели.
 • Иммуносупрессоры. Трябва да се съгласува приемането на този припарата със специалист.
 • Йонизираща радиация.
 • Вредни навици. Най-негативното влияние има тютюн. Пушенето нанася на кожата забележимо козметичен дефект, а също и пречи на неговото нормално развитие и изпълнение на възложените функции. Също и липсата на физическата активност влияе отрицателно на процеса, които протичат в слой на епидермиса.
 • Неправилното хранене и преяждането.
 • Алкохол. Прекомерна употреба на алкохолни напитки води до негативни процеси в кожном епидермиса, така че при предразположение към това заболяване от употребата му трябва да се откаже.
 • Работа в производство с вредни условия.
 • Околна среда в района на живеене. При емисиите в атмосферата мощни химикали и выхлопов тялото е силно страда, което се отразява и на кожата също е отрицателен начин.
 • Инфекциозни заболявания. При заболявания, засягащи кожата, трябва навреме да се проведе подходящо лечение, за да се избегнат неприятните последици и усложнения под формата на плоскоклетъчен рак на кожата.
 • Възраст. Възрастови промени са да не забравяме и важна причина за патология.

Признаци, симптоми и прояви

В началния етап На развитие на болестта човек не ощущаее никакви промени, които настъпват в тялото му. Симптомите могат да се проявят краткотрайни изблици или изобщо отсъства.

Прочети още  Метастази в белите дробове

Най-основното и изразен признак на плоскоклетъчен рак на кожата е образованието на малкия размер на плака. И по тялото може да виднеться малко уплътнение, което има жълтеникав външен оттенък. На допир е уплътнение доста трудно и може покачване над по права линия на кожната покривка.

По малко за разрастване на патогенни клетки печат става все по-ясно изразен характер. Появява бугристость, грапавост и дискомфорт в мястото на локализация.

По-нататъшното развитие на тумори в зависимост от неговата форма може да се случи под формата на външен вид кратер или характеристика на плака по повърхността на тялото. Надавливание на тези места предизвиква тъпа болка, в някои случаи от епицентъра на плака се отделя ексудат с кръв. Обикновено отделяне, са придружени от достатъчно неприятни миризми.

Нататък е злокачествен тумор започва да покълнат в тъканите, което благоприятства увеличаване на дискомфорта, граничеща с болевыми симптоми. Броя на неприятни специфични секрети стават в пъти повече. Метастази започват да проникне във всички тъкани на организма и при хора в последния стадий на заболяването липсват шансовете за възстановяване.

Лечение на плоскоклетъчен рак на кожата

За да зададете на пациента, на подходящо лечение, лекарят първо го изпраща на цялостно проучване за изясняване на диагнозата. Най-значимият диагностическими процедури са:

 • Гистологическое проучване. Е извадено малко парче плат и микроскоп се провежда своите изследвания.
 • Цитологический терени. С повърхността на езика или на рани се приема на изследването на патогенните клетки и се провежда своите изследвания.
 • Лабораторни проби.

На етап метастазирования процес се прилага компютърна томография или ядрено – магнитен резонанс.

В зависимост от идентифицирана етап на плоскоклетъчен рак на кожата, от местоположението, наличието и броя на метастази, а също така и от общото здравословно състояние на пациента се назначава подходяща терапия.

Прочети още  Рак 4 степен с метастази колко живеят

Лечение може да се извършва следните методи:

 • Хирургическа намеса. Се провежда при задоволително състояние на пациента, когато той има всички показания за операция.
 • Криодиструкция. Прилага се при множествени огнища на поражение, а така също и при малко на поражение на кожата покрива и рецидивах заболявания.
 • Химиотерапия. Се извършва при рецидивах, така и при наличието на по-късните стадии на рака и неговата огромна поражение на тялото.
 • Рентгенотерапия. Се извършва при лезии на плоскоклеточным рак на кожата на лицето (клепачите, областта около устните, носа и устата).
 • Прилагане на фотодинамична терапия.
 • Лазерно отстраняване на тумора.

Профилактика на рака на кожата

За превантивни действия по предотвратяване на плоскоклетъчен рак на кожата, включват следните:

 • Редовни профилактични прегледи при лекар. Това особено се отнася за онези хора, които имат генетично предразположение към заболяване.
 • Внимателното проучване на тялото, поздрав внимание на промените в състоянието на кожата покрива и симптоми, характерни за тази патология.
 • Лечение на първите стадии на болестта.
 • Воденето на здравословен начин на живот.

Плоскоклетъчен карцином на кожата се наблюдава при хора с отслабена имунна система и се развива това заболяване при хора от различни възрасти. За да се предотврати патология, трябва внимателно следи от тялото му и навреме да се лекуват заболявания на кожата. В ранните стадии На заболяването се поддава на лечение значително ефекта от страна на по-добро благосъстояние на пациента.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *