Плеврален излив на белите дробове при рака

В плевралната част на белия дроб могат да протекат с различни патологични процеси, носещи вторичен характер. Тези процеси не се отнасят към дадено заболяване, тъй като те са усложнения на други заболявания, включително и рак. В плевралната областта на течността се натрупва постепенно, но в огромни количества, което води до развитие на дихателна недостатъчност.

Причини

Последният етап от развитие на рак на заболяването провокира развитието на оток на белите дробове. Да се спре този процес е много трудно, тъй като тялото изчерпва всички наличните запаси и напълно источается. Заедно с оток на белия дроб се наблюдава сърдечно — съдова недостатъчност и други усложнения.

Малигнен плеврален излив на белите дробове може да се развива поради следните факти:

 • след отстраняване на органи, засегнати от ракови клетки, могат да възникнат усложнения;
 • често към този процес да доведе многократно облъчване;
 • след постъпване на първични тумори на лимфните възли, което затруднява изтичането на течности и да допринасят за нейното неговото натрупване в плевралната кухина;
 • повишена проходимост чрез клетки, плевральных листове;
 • едър бронха може да прегрее просвет в резултат на ниското налягане в плевралната област и задръстванията в тази част на излишната течност.

Признаци

Плеврален излив, лесно може да се развива дълго време, а може да удари незабавно. Има случаи, в които подуване се появява в рамките на няколко часа. В този случай на пациента се изисква незабавна медицинска помощ.

При това развитие на събитията на пациента започва силно клокотать в гърдите, липсва въздух и се появява задух със силни хрипове. Хъркащи звуци може да се чуе дори и на достатъчно разстояние от пациента. Появяват двигателни отклонения, болният не може да бъде разположена в една и съща позиция, така че постоянно се променя ъгъл на наклона на тялото. Кожни воалите придобиват бледо, а след това синкав оттенък. Започва да се измъчва кашлица с обилно отделяне на храчки.

Най-често, когато онкология натрупването на течност в плевралната областта на белите дробове се извършва в продължение на достатъчно дълъг период, поради лечение на плеврит на този етап носи положителна тенденция.

Качествено проведе терапия дава на пациента възможност за по-дълъг период на живота. В началния етап На натрупване на течности пациентът не усеща никакви симптоми. Като цяло, данните патологични признаци се откриват напълно случайно (като при медицински преглед).

Прочети още  Тератома

В процеса на натрупване на течност в лек пациента започват да се притеснява от следните симптоми:

 • суха кашлица или кашлица с отделяне на храчки;
 • компресия в областта на гърдите, неприятни усещания в тази област;
 • прогресивна диспнея, която при малко физическо натоварване става непоносима;
 • пулсът става учащенным, а дишането се прекъсва;
 • подуват и вените, повишава се кръвното налягане.

Много пациенти се оплакват от болка в областта на засегнатия орган.

Диагностика

При първите патологични признаци на заболяването трябва да се подложи на преглед при онколог. Основните диагностическими процедури, провеждани от специалист, е изследването на пациента и съставяне на картина на болестта с помощта на палпация органи. При това важна роля играе визуална проверка на гръдния кош и близките до нея органи.

Задължително се извършва рентгенография на дихателната система, при което вече ясно може да се открие подуване на всеки един етап.

Причина за възникване на оток на запис, чрез извършване на компютърна томография. За повече информация и дава на магнитно — резонансната томография.

Анализи необходими за допълнително изследване:

 • Бронхоскопия. Помага за усъвършенстване на размера на тумора.
 • Биопсия. Се провежда при съмнение за плеврален излив cancer характер. При този пунктуационная биопсията се назначава при поява на възел в периферията на белия дроб.
 • Торактомия. Се извършва при невъзможност за провеждане на процедури за бронхоскопия и биопсия. Процедурата се състои в това, че отделят един парче от тумора и се проучва неговата структура.
 • Плевроцентоз. Е да се проучи течност за наличие на ракови клетки.
 • Медиостеноскопия. В областта на шията се прави разрез, през който се вкарва медиаскоп. С помощта на този уред се изучава плат лимфата.
Прочети още  Рак на очите

Лечение на

Лечението зависи от причината за появата на плеврит. Ако причината за заболяването е подуване, тогава неговото премахване трябва да се проведе своевременно. Операцията не се прилагат в случай на оток на белите дробове, а се провежда медикаментозно лечение.

Злокачествена форма на плеврит е изложен на друго лечение, от оток на белите дробове. Оток на белия дроб не се лекува консервативни и медикаментозными методи.

Ефективен метод за лечение се счита за плевроцентоз. С помощта на оперативен път се отстраняват ексудат. За това се инжектира местна упойка. В плевралната кухина се прави пункция с помощта на специална игла. След това се взема друга игла с приложените на края на электроотсосом.

Хирургична операция плевродеза е насочена към блокиране на течности. Химиотерапия общ или местен характер ви помага да се справите с разплодни течност от плеврата.

Много често изисква хирургична намеса, която е насочена към отстраняване на тумора и на всички разположени в непосредствена близост до тъканите, а също така и лимфни възли, повредени по време на разпространението на тумора.

При навременното откриване на плеврит на белите дробове може да се постигне положителна динамика. В случай несвоевременного откриване на заболявания възникнат всякакви усложнения. При първите съмнения за заболяване, което трябва да посетите онколог.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *