Плацентата полип: симптоми, опасност и методи на лечение

Плацентата полип представлява заплаха за живота на жената, тъй като се образува при неуспешни раждане или след аборт. Новообразование се разраства бързо заемат цялата кухина на матката и причинява болезнени усещания. Необходима цялостна диагностика и лечение, функции, които зависят от причините за развитие на болестта.

Какво е плацентата полип?

Плацентата полип – това е благоприятен новообразование, генерирано от остатъците на тъканите на плацентата. Той има кръгла форма и в крак, с помощта на която се закрепва към вътрешния слой на матката. Появата на тумори, придружени с кървене, нарушение на менструалния цикъл и развитието на съпътстващите заболявания.

Полип се отразява на функцията на по-нататъшното създаване на потомство, като предизвика безплодие. На фона На увеличаване На размера на тумора да расте и матката, размерът на които вътрешен кръг приличат на бременност. Болестно новообразование не е в състояние самостоятелно да изчезнат, изисква задълбочен преглед и лечение.

В зависимост от патоморфологического сгради, полипи са:

 1. С сохранными плацентарными ворсинами – остават след медицински аборт.
 2. Разрушителните ворсины – се задържат, поради непълно отстраняване на съдържанието на матката при раждане на дете;
 3. Изолирани карамфил – най-често възникват като усложнение при кесаревом сечение.

Грибовидная форма на полип го прави интериора. Моделът лесно се коригира инвестиционната с размерите на матката. При превишаване на параметрите се развиват, болезнени чувства.

Причина за образование

Задейства механизъм за образуване на полип е бременността с различни катастрофи:

 1. Плацентата полип след раждането – се образува при забавяне на матката плацентата тъканите, от които се формира тумор. Колкото повече тъкани остава, толкова по-бързо расте и се развива полип.
 2. Плацентата полип след медаборта – тумор се формира при липса на задълбочено отстраняване на черупките на гестационен сак, което води до забавяне в кухината на матката плацентарных хорионната.
 3. Замершая бременност с по-нататъшното выскабливанием на плода – при механично выскабливании е невъзможно напълно да изтриете плодное яйце, без да вредят на черупката му.
Прочети още  Как да се отървем от папиллом на око?

Забавяне на плацентарных клетки се предхожда от:

 • непълно отстраняване на риска при кесаревом сечение;
 • неправилно поддържане на постнаталното период на забавено раждане на плацентата;
 • непълно кюретаж при выскабливании.

Задержавшаяся в маточната кухина на изследването, плацентата тъканите в най-кратки срокове се покрива съсиреци кръв и фибриновыми влакна, растат в по-дълбоките слоеве на тялото. Интензивността на растежа може да зависи от множество фактори, както външни, така и вътрешни.

Клинична картина

Манифестация на заболяването пада на 3-5 седмица след сключеното на бременността. Основният симптом е обилно вагинално кървене, което много жени погрешно възприемат за нормално явление. Характер на секрети се променя с прогресиране на заболяването. Първоначално се появяват оскъдни зацапване, без болки и други неприятни симптоми. С течение на времето, интензивността на кървене нараства, което кара да се потърси помощта на лекар.

На фона На продължително кървене може да се развие като съпътстващи заболявания, като:

 • анемия;
 • силна умора;
 • замайване до загуба на съзнание;
 • гадене и повръщане;
 • присъединявайки се към инфекции;
 • повишаване на температурата на тялото.

Признаци плацентарного полип са сходни с проява на множество генитални заболявания, така че е необходима цялостна диагностика.

Силна умора и замайване – симптоми плацентарного полип

Методи за диагностика

Важен аспект на диагностика е диференциация плацентарного полип и децидуального полип на матката. Последният е гормонозависящим и се развива по причина на неконтролираното делене на клетките эндоцервикса. Плацентата също полип има тясна връзка с бременността.

Диагностика се извършва по схемата:

 1. Проучване жените отношение на естеството на кървене, продължителността и наличието на допълнителни симптоми.
 2. Разглеждане на гинекологическом стол – визуализира зияние майчиното гърлото, от който можете да видите част от полип.
 3. ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз – ви позволява да се визуализира наличието на тумор на крака, неговите размери и допълнителни параметри на тъканите на матката.

Най-точна и информативна е хистероскопия. Процедурата включва въвеждането на микроскопични фокусиращ в кухината на матката, която се разширява с помощта на подаване на въздух. Това позволява подобряване на преглед и помисли оток с последващо ограда биопсия.

Прочети още  Полипи на хранопровода — лечение и прогноза

Именно гистологическое изследване на частици полип дава детайлна картина за състоянието на тумора и истинските причини за неговото възникване.

ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз – ефективен метод за диагностика

Начини за лечение

Премахване на плацентарного полип – това е ключовата задача на лечение. Процедурата се извършва по няколко начина:

 1. Хирургично терени – процедурата се извършва по вид аборт, когато най-горния слой на матката заедно с полипом выскабливают, след което лигавицата се обновява по естествен път. Този метод е ефективен при близо до местоположението на полип на шийката на матката. По-дълбоки локализация изискват различен подход.
 2. Вакуумната аспирация – в кухината на матката се вкарва аспиратор, чрез който се създава отрицателно налягане. Това ви позволява да премахнете полип, заедно с горния слой на матката, което е ефективно при сравнително малки размери образувания.
 3. Лазерното премахване – се прилага при наличието на тънки крачета, които внимателно резекция, премахване на полип.

Оперативно отстраняване на полип плацентарного

След отстраняване на новообразувания го провалят предават за хистологичен изследвания и изключване на вероятността от развитие на рак. Процедурата е болезнена, така че се извършва под обща или локална анестезия. По-нататъшното лечение включва използването на следните групи медикаменти:

 1. Аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства – намалява болезнените проявления, подпухналост и възпалителен процес.
 2. Антибиотици – да пречат на развитието на широка възпалителен процес.
 3. Кровеостанавливающие лекарства – блокират кървене, което възпрепятства голям кровопотерям.
 4. Витаминни комплекси – нормализират обменните процеси.

При развитие на остра анемия и патологическом промяна на биохимични състава на кръвта, могат да определяни на:

 • капково въвеждане литических разтвори;
 • преливане на кръв или отделни фракции;
 • симптоматично лечение, насочени към по-ускорено синтеза на кръвни клетки.

Лечението се извършва в болнични условия, след което е необходимо провеждане на контролна ЕХОГРАФИЯ.

При развитие на остра анемия се извършва преливане на кръв

Опасност патология

На фона На развитието на плацентарного полип може да се развива и опасно за живота състояние:

 1. Остра анемия – да се развива с обширни кровопотерях, води до нарушение на обменните процеси в организма.
 2. Богато кървене, заплашително развитие на хеморагичен шок и летального., изм.
 3. Присъединяването на инфекция, която тече на фона на благоприятната микрофлора и намален имунитет.
 4. Развитието на сепсис.
 5. Нарушение на репродуктивната система и невъзможност за по-нататъшна зачатие на света и на плода (синдром на хронична невынашивания).
Прочети още  Папиломи на кръв към пениса

Една жена трябва да уведомяват кървене, което се появява внезапно, след като характер секрети се приближи до норма. Такива прояви на фона на бързото влошаване на общото състояние служат като повод за незабавно да отидете на лекар.

Плацентарные полипи в матката могат дълго време протичат безсимптомно, затова е важно да отидат на лекар след родоразрешения на всеки 20-30 дни до момента, докато не се установи менструален цикъл. При наличието на кесаревого сечение на рисковете от развитие на заболяване се увеличава в няколко пъти, така че е важно да се знае как да се предотврати развитие на опасно състояние, което заплашва живота.

Мерки за предотвратяване на

Основните методи за предпазване от развитие на опасна патология след раждане или аборт както следва:

 1. Контрол на състоянието на матката след 10-15 дни след приключване на бременността.
 2. Определяне на лекарства за ефективно намаляване на матката в послеродовом период, което спомага за естественото премахване на остатъци от тъкани от матката.
 3. Обръщение по повод провеждането на аборт единствено към специалисти, които имат подходящо образование и опит в работа. Отделно прекъсване на бременността може да предизвика развитие на кървене и смъртоносни резултати.

Плацентата полип по време на бременност не е заплаха за развитието на плода и живота на майката. Наличието и динамиката на растежа се определят с помощта на доплерографии и проверка за съответния срок на бременността.

Симптоми плацентарного полип достатъчно изразени, така че не пренебрегвайте кървене, списывая появата си на физиологията. При наличието на тянущих, ноющих болки, висока температура и бързото влошаване на общото здраве, трябва незабавно да посетите вашия лекар за поставяне на диагнозата.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *