Пембролизумаб – нова дума в лечението на рак

Това вещество е било разрешено за употреба в Русия съвсем наскоро, а лекарството, произведен в основата му, е получил името Кейтруда. Пембролизумаб – лечебно средство, отнасящи се към класа на моноклонални антитела. Това е една от най-новите разработки на съвременната медицина. Използването на този наркотик е често дава полезни резултати дори при лечение на рак с метастази, когато обикновените химиопрепараты вече безсилни. Висока ефективността на лекарствени средства и са сравнително малко на брой странични ефекти мотивира специалисти все по-често се включва и препарати на базата на пембролизумаба в състава на химиотерапевтического лечение на злокачествени тумори.

Състава и формата на издаване

Това лекарство се предлага под формата на концентрат за приготвяне на разтвора, който ще се прилага интравенозно. Цвят на течност може да варира от прозрачен до светло-жълт. Освен основния активното вещество в състава на лекарствени средства могат да влизат и принадлежности – L-гистидин, L-хистидин хидрохлорид монохидрат, полисорбат, захароза, вода за инжекции. Лекарството се продава в картонени връзки с отвор под ампула или без тях. На всяка опаковка е прикрепена инструкция за употреба. Размер на ампули е 4 мл. На стека се намира на механизъм за контрол на първата аутопсия.

Лекарството се отнася към класа на анти-туморни и е един от видовете на моноклонални антитела.

Фармакологичните свойства на лекарството

Основният ефект на този наркотик е насочена към това, за да ре-активира имунитета на организма и го накара да се бори със злокачествени заболявания.

Прилагането на препарата позволява да се спре растежа на първични тумори, а също така спира разпространението на метастази.

Благодарение на внутривенному начина на въвеждане на лекарството, незабавно се абсорбира в тялото, и веднага става напълно биодоступным. Период полувыведения вещества е 27 дни.

 

Как изглежда пембролизумаб

Не е необходимо регулиране на дозата на лекарството в зависимост от тяхната раса, пол и възраст. Освен това това лекарство може да се прилага в лечението на пациенти с леки и умерени форми на бъбречна и чернодробна недостатъчност.

Действие в тялото на пациента става по следния принцип: на първо място се извършва блокиране на протеин PD-1, която предотвратява някои имунни реакции на организма по време на появата в него на раковите клетки. В резултат на това тялото получава възможност сами да се справят с възникнали опухолевыми клетки и в повечето случаи не им позволява да расте.

Самото лекарство се отнася към класа на моноклонални антитела, които също присъстват в имунната система на хората. Тези антитела се появяват в отговор на извънземни микроорганизми или вируси или бактерии, както в този случай, точно като реакция на появата на злокачествени клетки. Едно от основните предимства на този най-новия лекарствени средства се състои в това, че той оказва влияние само на злокачествени клетки, почти без да засяга здравите. Което впоследствие позволява на пациентите по-бързо да се върнат към пълноценен живот.

Прочети още  Химиотерапия при рак: как се извършва процедурата и колко трае курсът на лечение

По този начин, чрез прилагането на лекарството тялото може да спре процесите на растежа и разпространението на раковите тумори по естествен начин, а благодарение на относително социално изложени на тялото, за много от пациентите на такова лечение минава без последици.

Показания за употреба

Лекарствени средства, произведени на основата на вещества пембролизумаб, се прилагат при следните видове злокачествени тумори:

 • Меланом в метастатичен стадий, или неоперабельная по някаква причина вид на тумора;
 • Рак на белия дроб, като немелкоклеточную природата. Особено, ако лекарства, производни на платина, не подействовали по време на предишния курс на лечение;
 • Ходжкинские лимфом;
 • Рак на пикочния мехур;
 • Злокачествени тумори на главата, шията, стомаха в неоперабельной етап;
 • При всички видове рак, когато на злокачествени клетки установена нестабилност микросателлитов, при условие, че началото на използваната стандартна схема на лечение не даде резултати.

Пембролизумаб често се предписват за лечение на меланом

Според клинични изпитвания, лекарство на базата на пембролизумаба показва повече от наполовина по-добра ефективност от прилагането на химиотерапия.

Начини на употреба и дозиране

Оптимална дозировка на препарата за всеки конкретен случай взима специалист, но общата схема на прием изглежда приблизително по следния начин:

Пациентът получава капкомер с наркотици на всеки три седмици, продължителността на една процедура е половин час. Обемът на приноса на лекарство за пациенти с немелкоклеточным рак на белия дроб, при условие, че по-рано никаква терапия не е проведено, е 200 мг, за пациенти с меланом или за тези, които вече са лекувани злокачественное заболяване на белите дробове, необходима доза се изчислява от съотношението на 2 мг вещества на 1 кг тегло.

Терапевтични дейности се изпълняват, докато злокачественное новообразование не започне да напредва. Или до порите, когато нивото на токсичност в организма ще надхвърли максимално допустимото.

В началото на курса могат да се появят нови лезии от злокачествени заболявания, а също и увеличаване на размера на тумора, но с течение на времето, размери образование намалява. В такива случаи лечението продължава докато прогресията на болестта не бъде потвърдена.

При негативни реакции на умерена и по-тежки степенней тежестта е възможна временна отмяна на лечение. Продължи въвеждането на препарата може да бъде, когато реакция ще станат по-силни и ще имат по-лека степен, или изобщо да изчезне.

Правила за лечение на пембролизумабом може да се извършва в следните случаи:

 • Ако в продължение на 12 седмици няма възможност за намаляване на дозата на входа на кортикостероиди до обема на по-малко от 10 mg, което означава поддържане по време на целия този период от умерена или тежка реакция на организма към прилагането на пембролизумаба;
 • Когато умерена или тежка реакция на въвеждането на този наркотик се развива отново;
 • В случай, че токсичността в организма намалява до по-лесна и по-малко тежест в рамките на 12 седмици след последното въвеждане на лекарствени средства.

Оптимална дозировка на Пембролизумаба очаква лекар

Освен това предпоставки за отмяна на лечение и подбора на друго лекарство служат за следните нежелани реакции:

 • Изразени тежки явления, които могат да бъдат опасност за живота на пациента. Изключение е тежка эндокринопатия, тъй като тя може да се коригира, да намалят тежестта на симптомите и контролира в бъдеще;
 • Повтарящи се леки пневмониты или първично заболяване в тежка или опасна за живота етап;
 • Нефриты на тежка или животозастрашаваща форма;
 • Тежки реакции на реакции (директно интравенозно въвеждане);
 • Хепатит, особено при наличието на метастази в черния дроб, ако състоянието на пациента не се подобрява в продължение на една седмица.
Прочети още  Използването на Трамадол при онкологични заболявания на

Приложение по време на бременност

Проучвания на обект на преносимост на лекарството от бременни жени не поводились. Обаче в експеримента мишките, в резултат на приложение на препарата, се е увеличил рискът от отхвърляне и смърт на плода. Тези резултати позволяват да се направи извод, че използването на пембролизумаба за лечение на бременни жени може да увеличи риска от спонтанен аборт или мъртво раждане.

Пембролизумаб не се препоръчва за лечение на бременни жени

Това вещество е в състояние да проникват към плода от майката през плацентата, така че по време на лечението и 4 месеца след отделянето на последната получена доза е желателно да се използват надеждни методи за контрацепция.

При кърменето прилагането на лекарството е противопоказано.

Лекарствени взаимодействия

Медицински изследвания за взаимодействие този лекарства с други средства, не е направено. Въпреки това, е доста прост механизъм за отделяне на наркотици показва, че уловка от страна на обмяната на веществата не мога да чакам.

Преди лечение на средства въз основа на пембролизумаба не могат да се прилагат кортикостероиди и иммуносупрессанты. Тъй като вещества данните класове са в състояние да окажат въздействие на фармакологичните свойства на медикамента. Въпреки това, след започване на терапия това ограничение се отменя.

Ако е необходимо успоредно с курс на лечение се приемат витамини или се появи желание да опитам народни методи на лечение, като прилагането на отвари и настойки, преди извършване на данни за действие, трябва да се консултирате с лекуващия лекар. Той ще ви каже заслужава ли си да предприеме в комплекс с лечението на някакви допълнителни мерки и ще ви посъветва най-добрите средства.

Препоръки по време на лечение за наркотици

При възникване на негативни реакции на организма се препоръчва незабавно да спрат въвеждането на лекарства до отстраняване на неприятни симптоми. В някои случаи след това може да се наложи отмяна на лечение според средство, но в основата си, след премахване на симптомите на въвеждането може да се продължи. Симптоматично лечение неприятни ефекти се извършва въвеждането на кортикостероидных вещества. Когато симптомите стават по-малко изразени, дозата кортикостероидных лекарства започват постепенно да се намали.

По време на курса на лечение данни биологично лекарство, пациентите трябва да бъдат под внимателно наблюдение от специалисти и навреме се проведе на определени диагностични дейности за своевременно идентифициране на негативните реакции на организма и развитие на съпътстващи заболявания.

Важно е да запомните, че по време на преминаване на курса лчения трябва да се спазват следните условия:

 • Правилно се хранят;
 • Избягвате големи натрупвания на хора и на други места, където по-висок риск да се заразят с всякакви вирусни заболявания;
 • Често измиване на ръцете;
 • Да се пие не по-малко от 2 – 3 литра вода на ден;
 • Да се спазва режим на сън и почивка, за да не подкопае още повече и без това отслабва имунитета на организма;
 • Ако се появи гадене, то си струва да се хранят често и на малки порции, за да се разтоварят на стомаха;
 • Да се откаже от употребата на алкохолни напитки или поне значително да намали дозата;
 • Да не се опитват да излиза на слънце, а ако такава необходимост все пак е възникнал, след това да използвате слънцезащитен крем;
 • Се опитват да избегнат съкращения и други начини за нараняване на кожата.
Прочети още  Как правилно да приема Морфин при рак

По време на лечението Пембролизумабом се препоръчва да се пие 2-3 литра вода на ден

Противопоказания

Като противопоказания са следните: повишена чувствителност към компонентите на препарата, както и тежките форми на чернодробна и бъбречна недостатъчност. Освен това, не трябва да се приема на лекарството от бременни и кърмещи майки и деца до 18 години.

Много внимателно препаратът трябва да вземат на хората с болести на черния дроб, щитовидната жлеза е била счупена, бъбреците, различни аутоимунными нарушения, а така също и на тези пациенти, които някога са били подложени на операции по трансплантация на органи.

Странични действия

Според лабораторни изследвания за 4% от хората използване на лекарството е било отменено в вязи с тежки негативни реакции на организма. За останалата група пациенти във връзка с приема на лекарството идентифицирани следните негативни реакции:

 • Заболявания пневмонитом, колит, нефрит. Тези заболявания възникват на фона на приема на лекарството в резултат на потискане на имунитета. Има случаи, когато подобни явления завършва фатален;
 • Повишена температура;
 • Аутоиммунный хепатит;
 • Недостатъчност на надбъбречните жлези;
 • Гиптериоз и гипертериоз;
 • Диабет първи тип;
 • Гипофизит;
 • Умора, слабост;
 • Обрив, сърбеж, витилиго;
 • Болки в гърба, артралгия;
 • Недостиг на въздух, кашлица;
 • Загуба на апетит;
 • Главоболие;
 • Повишаване нивото на кръвната захар;
 • Хипертриглицеридемия, гипоантриемия;
 • Повишена активност на някои показатели на кръвта;
 • Повишаване на нивото на холестерола в кръвта;
 • Анемия, лимфопения;
 • Разстройство на стомаха, запек, болки в областта на корема;
 • Гипоальбуминемия;
 • Намаляване на концентрацията на бикарбонат;
 • Недостиг на калций и натрий;
 • Подуване;
 • Гадене и повръщане;
 • Анемия.

Колеги и цени

В аптеките лекарство се продават единствено по лекарско предписание и се нарича Китруда или Кейтруда (в зависимост от начина на четене на оригиналния американски заглавия). Цена за месечен курс на даден медицински медикаменти е около 7000 долара. Аналози на това средство се считат за Авелумаб (активна съставка – моноклонално антитяло – бавенсио), разходите за месечен курс – 13 хиляди долара и Атезолизумаб (активна съставка – тецентрик) разходите месечно лечение е около седем хиляди долара, така, както и в случай с наркотици Китруда. Освен това, има и друг подобен препарат – Опдиво. Но само квалифициран специалист може да открие лекарство, най-ефективно за всеки отделен случай.

Цената на лекарството е доста висока, но, за съжаление, той все още не е сред онези, които се заплащат на хората, участващи в програмата на задължителното здравно осигуряване и е получил полица ЧУЖБИНА. Въпреки това, по силата на факта, че дадено лекарство е разрешено за употреба в Русия съвсем наскоро, може би в близко бъдеще все още се включат в списъка на безплатни противоракови лекарства.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *