Папиломи на шията и мишници

Папиломи на шията и под мишниците, също както и в други места на човешкото тяло, се появяват по причина на активиране папилломавируса в организма. Да се заразят, те могат да бъдат навсякъде, но рискът се увеличава при хора със слаб имунитет, любители на алкохола, в момент на разпространение на настинки. Предаването на HPV – сексуален и стоки за домакинството.

Причина за образование папиллом

Ако вирусът вече присъства в организма на човека, папиломи на шията и под мишниците част може да се появи поради нараняване на кожната покривка в тази област.

При деца заразяването с вируса може да се случи в следните случаи:

 1. Вертикалният начин за заразяване е когато бебето минава през родовия канал на болния на майката по време на появата на светлината. Често папиломи в този случай са в устата, върху лицето, шията и т.н.
 2. Самозаражение — това състояние е характерно за предучилищна възраст, ако папиллома се появи на тялото, едно дете често започва да я дърпат и се опитва да се откъсне. В резултат на това инфекцията се разпространява върху здрава тъкан, на кожата се образува веднага няколко брадавици.
 3. -Математика-домакински път на заразяване — това се случва по време на споделяне на деца лични предмети, средства за хигиена и дори играчки.

Появата на папиллом в тялото на възрастен човек, особено в областта на мишниците и шията, свързани със следните причини:

 1. Ако вирусът вече присъства в организма, папиломи под мишниците може да се появи поради тясно бельо за жени.
 2. Силно изпотяване.
Прочети още  Жълтурче за премахване на папиллом

Допринасят за разрастването на папиллом някои житейски обстоятелства.

При деца:

 • чести стрес;
 • алергии;
 • лоша работа на храносмилателната система;
 • чести простудни и респираторни заболявания;
 • паразитни инфекции;
 • при продължително приемане на лекарства.

При възрастни:

 • за пушене;
 • болести на кръвта;
 • наднормено тегло;
 • намаляване на работата на имунната система;
 • алкоголизация на организма;
 • нарушаването на обменните процеси и наличието на свързани с това заболявания като захарен диабет, подагра и други;
 • неспазване на правилата за лична хигиена;
 • пукнатини и парези на кожата, което благотворно влияе на проникването на бактерии по кожата;
 • проблеми с функционирането на стомашно-чревния тракт;
 • силно въздействие на ултравиолетовите лъчи върху кожата;
 • прием на хормонални средства.

От опасен човешки папиломен

Опасност папилломавируса е в рак предразположеност на някои щамове. Особено това се отнася и за вагинални папиллом, които могат да доведат до рак на шийката на матката при жените. Те се наричат генитални папиломи.

Въпреки факта, че на шията често се изля на обикновените брадавици, които са голяма заплаха за здравето не са, все пак е по-добре да се направи анализ на тяхното съдържание. Папиломи на шията и под мишниците с определен генотипом HPV може да стане причина за развитие на плоскоклетъчен рак. Следователно, при поява на такива образувания, се консултирайте с лекар дерматолог, който не само ще им помогне да се заключи, но и ще предпише лечение, за да преодолее активен вирус.

Видове папиллом

Папиломи на шията и под мишниците части могат да бъдат различни видове. Най-често се срещат:

 1. Обикновени брадавици – това е издължена израстъци, с размер 1-2 мм. Понякога те са малко по-тъмен цвят на кожата. От своя страна брадавици се делят на плоски и подобни на нишка. Плоски папиломи гладка на пипане, да достигне размер от 5 мм, ако те са наранени, а след това действа бистра течност. Подобни на нишка брадавици извисяващи се над кожата и имат малък крак.
 2. Себореен кератози често се появява при хора по-възрастни от честото излагане на слънце. Това пигментирани надвеси над повърхността на кожата, има кафяви или розови.
 3. Меките фиброми — тя е мека и еластична, папиллома, достига размер от няколко сантиметра.
 4. Внутридермальный белег по кожата от рождение. Се появява той дължи на натрупвания под кожата специални клетки – невоцитов. Рядко се прераждат в меланому.
Прочети още  Полип на пикочния канал при жените

Лечение на папиломи

Откриването на брадавицата на шията или под мишниците, някои неопитни хора се опитват да ги извадят себе си с помощта на ножица или бръснач. Да направя това е строго забранено, тъй като инструменти за отстраняване на не дезинфекцирани в подходяща степен и рани много е вероятно може да се инфектира. В най-леките случаи на вируса се разпространява и в други части на тялото и се появяват множество папиломи.

Съвременните методи могат да предложи най-сигурните начини за отстраняване на образувания по кожата. В резултат на това в следващите намалява риска от рецидив на болестта. Лечение папиллом консервативен метод не дава резултат. Може само да се държи по този начин имунната система. В този случай се предпише антивирусни лекарства, витаминотерапию, лечение интерферонами, при напреднали случаи на имуномодулатори и т.н.

Премахване на папиллом

Хирургично отстраняване на папиллом в момента се провежда най-новите техники, които са безопасни за хората и не дават странични ефекти и усложнения по-късно. До най-популярните начини за отстраняване на папиллом включват:

 1. Криодеструкция. На брадавици въздействат максимално на ниски температури, които достигат до -170°C. Замразяване се извършва с помощта на течен азот, след което папиллома отпадне от себе си. След седмица раната напълно се забави. Рецидивите са изключително редки.
 2. Лазер Вапоризация. Се произвежда «изпарение» на брадавици с помощта на високочестотен лазер. Всички действия на лекаря се извършват под локална анестезия.
 3. Электрокоагуляция. Върху засегнатата област ефектът е високочестотен ток. След 1-2 седмици раната се лекува.
 4. Метод иссечения. В този случай се прилага традиционният метод за отстраняване на папиллом с помощта на скалпел. Операцията се извършва под упойка и най-често той е показан при по-големи наростах.
 5. Прилагането на химически препарати. Като пример може да се вземе такова средство като Подофиллин. Да го прилага по отношение на образование и се оставя за няколко минути. Разрушаването му става на клетъчно ниво. Но може повредиться околните тъкани. Това е основният недостатък на техника.
Прочети още  Какво е папиллома

Ако образованието е твърде малко, това може да се опита да го изтриете народни начини, като например рициново масло, чистотелом или амоняк с алкохол. След няколко дни от използването на тези средства на брадавиците намалява по размери и усохнет.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *