Папиллома в гърлото

Папиломи могат да възникнат на всички части на тялото. Но най-неприятни явления са израстъци в гърлото. Те създават много неприятности и неудобства не само на физически план, но и сточки точка на психологически проблеми. Лечение на такива папиломи е необходимо, след консултация със специалист.

Какво е папиломи

Папилломами се нарича образование кръгла или продълговата форма, които в зависимост от мястото на локализация могат да имат по-светъл или по-тъмен цвят. Хранене натрупване се осъществява през основата на тънка или широка дръжка. Това е благоприятен образование, което по-често се диагностицира при малки деца и при възрастни хора.

Тялото на всеки човек съдържа малко количество от вируса HPV. Проявява заболяване под формата на образувания, след спад в имунната система или пережитых операционни интервенции, както и след пренасяне на инфекциозни усложнения.

Патологична огнището се развива под формата на бородавчатообразного натрупване и може да локализовываться на сливиците и на техните дужках, както и на меките небето. На язычке папиломи се срещат доста рядко.

Причина за заразяване с вируса папиллома

Към развитието и образуването на папиллом в гърлото може да доведе до следните фактори:

 • вредни навици, при които защитните системи на организма силно отслабват;
 • инфекциозни заболявания, са характерни повече, като цяло, са за деца оздравяват корью и основание за нейната отмяна;
 • хронични заболявания, свързани със системата «ухо – гърло — нос»;
 • безразборни интимни връзки;
 • не спазването на правилата за лична хигиена.

Също така съществува риск от предаване на инфекции перинатальным път и от майка на дете. Ако една жена е носител на папилломавируса, тогава болестта придобива респираторный характер. Майката може да предаде папилломавирус по общ пътища в случай на нараняване и разпространение на заразените клетки на плацентата.

Прочети още  Фиброма на млечните жлези: симптоматика и методи на лечение

При децата често HPV се активира в гърлото и се появява след папилломатоза отглеждане, при възрастни — от случайни полови връзки. Над 70% от децата са изложени на риск от заразяване папилломавирусной инфекция. По-голям риск от инфецирования изложени на знаци, родители, които са носители на кожни папиллом, брадавици, генитални брадавици.

Рискът от заразяване с папилломатозом ларинкса висок при деца от 4 до 7 години, както и по време на пубертета при подрастващите. Жените в климатичен период се наблюдават нарушения на функционирането на половите жлези. Точно в този период при слабата половина на човечеството голям риск от развитие на HPV и прогресията на папилломавируса.

Симптоми папиллом

При малък наросте в гърлото може да не се появят никакви симптоми. Човек може изобщо да не забележите на чужди формации у себе си, в устата си. Но с развитието на патологичния процес се появява на редица специфични признаци, сочещи към папилломавирусную инфекция:

 • появява се усещане на чуждо присъствие в гърлото;
 • език може да се усети образуването на малки размери;
 • с нарастването на папиломи школа става;
 • затруднено дишане;
 • става трудно преглъщане на храна;
 • често възниква усещането першения в гърлото.

На папиломи в гърлото могат да посочат честите заболявания на дихателните пътища и болки в гърлото. Хроничен тонзилит много често с вируса на HPV.

Диагностика папиллом

При откриване в гърлото съмнителни шишечек, образувания и други чужди формации да не влязат до самолечение, а се обърнете за съвет към специалист.

Именно доктор ще могат да вземат всички адекватни мерки за спиране на правилното диагназа и назначаване на подходящо лечение.

Прочети още  Мултиплен миома: причини опасност, методи на лечение и бременност

За точна диагноза трябва да премине редица изследвания:

 • визуална проверка на отоларинголога със специален апарат – ларингоскопа;
 • микроларингоскопия, заключающаяся в анализа на операционния микроскоп;
 • компютърна томография;
 • электроглоттография;
 • биопсия на образувания;
 • изследване на частици от материал от гърлото на гистологию и откриване на раковите клетки;
 • кръвни тестове.

Именно отдаване анализи помага да проучи проблема от всички страни и да се прилагат най-подходящите начини за лечение.

Методи на лечение

За лечение на папиллом в гърлото трябва да се подходи комплексно. Обикновено са добри и ефективни средства за консервативно лечение се считат следните:

 • магнезия метод на обгаряне;
 • мышьячная инжекция;
 • използването на трихлороцетна киселина;
 • прилагането на метилов калий;
 • подофиллинновая използва 10 % разтвор.

В случай на риск от развитие на множество лезии гърлото папилломами се препоръчва да се прилагат хирургически метод на лечение. При този подход на риска от здрава тъкан намалява.

Има два вида оперативна намеса — внутригортанное и внегортанное. Внутригортанное се извършва със специални инструменти, с контрол на гортанного огледала. Техника се прилага за деца над 8 години. Това се дължи на факта, че в по-ранна възраст детето неусидчив и провеждане на операция с него е много рисковано. Освен това, има и друг начин внутригортанного отстраняване на образувания — с помощта на ортоскопа Зимонта с последващо рентгеноскопией.

Внегортанный начин за премахване на образувания се прилагат в случай на затруднено дишане при пациенти, както и при продължителна патология. На пациента се предписват трахеотомию или ларингофиссуру. Трахеотомия спира стеноза орган и да му дава пълен покой. В хода на провеждането на ларингофиссуры специалисти разкриват гърлото на болния и отстраняване на болестния елемент. Работата завършва с прекачване на епидермиса. Понякога процедурата изисква извършване на рентгенотерапии или електрокаутеризация.

Прочети още  Полип на пикочния канал при жените

Папиломи в гърлото трябва да се лекуват в болници. Тези доброкачествени образувания в толкова нежни, на лигавицата на места, изложени на травматизации и ес само тялото на човека. Своевременната диагностика и оперативно лечение помагат да се справят успешно с проблема. Не си струва да се отдадете на самолечение, за да не се навреди на организма.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *