Папиллома при мъжете

По кожата на човека може да се появи безболезнен, туберкули, които не се различават по цвят от останалата повърхност на покрива. Много рядко те са придружени от сърбеж, зачервяване или болка, но по-често те не причиняват никакъв дискомфорт. При мъжете те са тези брадавици се локализират на ствола на пениса, скротума, перинеума, около ануса или по лигавицата на препуциума.

Причина за образование папиллом

Тези израстъци се появяват вследствие на попадане на човешкия папиломен вирус (HPV) в организма през пукнатини на кожата. Характерно е, че брадавици не могат да си упражнява дълго време, така че много носители на вируса, без да знаят за наличието му, продължи да зарази околните.

Начини на предаване:

 • Полов контакт. Ако партньорът ви е заразен с папиллома вируса, при незащитен полов акт заболяването в повечето случаи се предава, а при наличие на дори и на малки лезии на мукозните мембрани на гаранция за заразяване се увеличава.
 • -Математика-домакински път. Вирусът се предава дори и при приемане на рукопожатии. Често може да подцепить на обществени места, например във фитнеса, на басейн или баня. Ако в семейството някой е заразен с вирус, а след това всички останали членове също са изложени на риск.

Обикновено след заразяване с вируса дълго време не се проявява. Той започва да се активира при намаляване на имунитет, силен стрес или при заразяване с други инфекции.

От опасен човешки папиломен

Вирусът се проявява появата на брадавици и при мъжете най-често те растат на интимните органи. Ако пренебрегнем лечение образувания, те могат да се увеличат по размер и расте в брой. При случайни вреди, или опити самостоятелно да премахнете израстъци има шансове за превръщането им в злокачествени тумори.

Прочети още  Хигрома ICD 10

Видове папиллом

Има няколко вида образувания по кожата вследствие на заразяване с HPV:

 • Обикновени (вулгарис) папиломи. Достатъчно често срещаните кожни израстъци. Първо се появява малка сферични пъпка. След това тя се увеличава по размери, потъмнява и става неравна и грапава. Се образуват по една или на групи. Най-често се локализират по дланите, пръстите на краката, брадичката и стъпалото на крака.
 • Подобни на нишка (акрохорды). Появява се малко желтоватое уплътнение на кожата, която постепенно се разширява и грубеет. Тези папиломи обикновено са продълговати, подобни на нишка или сферична и имат тънка крак. Се образуват в областта на шията, клепачите и в слабините.
 • Плоски. Най-често се появяват цели групи. Имат вид, овални, кръгли образувания по кожата, не много различни от нея по цвят и които се показват на 2 мм над него. Има по лицето, торса, кръв към пениса, около аналния отвор.
 • Генитални. Изглеждат като сосочковидные, генитални образование розов цвят. Са разположени най-често на групи, а понякога дори се сливат помежду си, като при това петушиный гребен или карфиол. Се предават по полов път и се локализират на интимните органи, на входа на уретрата. Много бързо растат и патологично променят тъкан.

Лечение на папиломи

От човешкия папиломен вирус е почти невъзможно да се избавят напълно. Най-основното оръжие в борбата е на имунната система. Само силен имунитет може да подтиснат вируса и неговите проявления.

Има няколко тенденции в лечението на папиллом:

 1. Противовирусное лечение. Д-р назначава лекарства, които потискат вируса. Към тези лекарствени средства са: Панавир, Аллокин алфа; Крем Aldara. Изопринзин;
 2. Повишаване на имунитета: прием на лекарства, екстракти от растения, витаминни комплекси, ЗОЖ, спорт, диета, закаляване.
 3. Премахване на папиллом.
Прочети още  Липом на гърдата

Премахване на папиломи

Има няколко метода за отстраняване папиллом:

 • Лазер. Процедурата за отстраняване на образувания лазер се извършва под действие на местна упойка. Време за отстраняване на една выроста около 30 секунди, след което остава коричка на съсирена кръв. Кора ще изчезне след няколко дни, той не може да се откъсне.
 • Радиоволновой. Процедурата е същата, както и при лазерен метод, но не е толкова вреден за човешкото око и се провежда апарат «Сургитрон».
 • На течен азот. Второто име на този метод – криодеструкция. Д-р специална пръчка, на която се навиват около постоянния вата, да влияе на папиллому течен азот. Неговата температура от минус 195 градуса и брадавица е замразен, около мястото на обработка е налице леко зачервяване. След няколко дни папиллома отпадне. При тази процедура най-важното не переморозить спускане основните слоеве на кожата. Но и недодержав азот, за точното количество от време, брадавица не удалится.
 • Хирургически. По този метод се ползват много рядко.

Човешки папиломен почти неизлечимый и най-често се предава на мъжете по полов път. При сниженном имунитет е задължително да си проявит появата на папиллом на интимните органи. Тези образование може да се премахне по няколко начина, но има вероятност, че те ще се появят отново.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *