Папиллома при деца

Всяко новообразование на тялото на детето неизвестна етимология причинява на родителите недоумение. Такова заболяване, като папилломатоз – доста често явление за деца. Вирусът засяга както бебета, така и деца в предучилищна възраст. Въпреки това, не всички форми на папилломатоза опасни за здравето.

Причина за образование папиломи при деца

Папилломатоз – инфекциозна болест, спровоцированная вируса. В повечето от случаите човешкият папиломен вирус (HPV) се предава от майките по време на раждането, ако майката тя се намира. Това е специфичен начин на предаване, който се нарича вертикален. При този метод на заразяване с микроорганизми се внасят в носната кухина, фаринкса и конюнктивата на окото.

Също така има начин самозаражения, или математика – домакинство на пътя, тъй като децата често не си мият ръцете след като ходи, подбират най-различни играчки, които вече са заразени. Причини за заразяване на папилломатозом при – математика- битови пътища могат да бъдат следните:

 • Редовни настинки и респираторни заболявания
 • Продължително медикаментозно лечение
 • Отслабва имунитета
 • Стресови ситуации
 • Алергични заболявания

Провокира заболяването може също така и състоянието на кожата на бебето. Ако върху кожата има ожулвания и драскотини, изгаряния или измръзване, след това вирусът се активира достатъчно бързо.

Според статистиката, около 90% от хората се заразяват с HPV именно в детска възраст. Обикновено от момента на заразяване до появата на папиломи по кожата на бебето минава достатъчно голям срок – повече от 6 месеца, по-рядко може да достигне и до няколко години.

Прочети още  Аденом на хипофизата

Симптоми и признаци на папиломи

Откриват папиломи по-често на гънки, под мишниците, върху кожата на лицето, дланите на стъпалата. Могат също така да бъдат засегнати от лигавицата на устната, носа, гърлото и бронхите. Те могат да растат до 2-5 мм в диаметър, като на значителни участъци от засегнатата кожа и лигавиците. Видове папиллом при деца:

 • Вулгарис – представлява брадавици кръгла форма, сравнително малки по размер, покрити с ороговевшей кожата
 • Плоски папиломи – имат вид на малки възвишения над нивото на кожата от един и същи цвят
 • Малки конеца като брадавици – имат вид на папили на кожата, в края на утолщены, имат светло розов цвят
 • Отнасяйте папиломи – имат вид на плътни малки брадавици жълтеникав цвят с малки точечками вътре
 • Младежката папилломатоз на ларинкса – папиломи, разположени в областта на глотиса: възпрепятствани функции на дишането, и на речта. Е един от най-тежките видове HPV, за щастие, се среща рядко, се предава основно при раждане от заразена майка
 • Эпителиальная хиперплазия – се характеризира с наличието на папиллом на лигавицата на устната кухина
 • Бородавчатая дисплазия – се проявява много рядко, се отличава с наличието на червено – кафяви петна по кожата на дланите и ходилата, може да има злокачественное продължение

Появата на брадавици детето най-често показва спад в имунитета. Най-често папиломи не създават дискомфорт, но при възникване на сърбеж и чесане може да воспаляться и да се заразят. При възникване на папиллом в областта на слабините гънки или в близост до ануса, отделяне на детето също могат да причинят дразнене и вземане.

Прочети още  Анализ на човешки папиломен вирус: защо е толкова важен?

Лечение на папиломи при деца

Веднага трябва да се отбележи, че прибягват до самостоятелно отстраняване на папиллом с кожата на бебето е невъзможно, тъй като това може да доведе до още повече разрастването на папиллом по цялото тяло. Лечение на папиллому или не е спорен въпрос. Специалистите смятат, че най-подходящ е за отстраняване на тумори е хирургично (ако е необходимо) в съчетание с прием на иммуномодулирующих лекарствени средства. Въпреки това, решението трябва да се вземе съвместно с лекар, въз основа на получените резултати от анализите и редовни проверки на детето. Много дерматолози смятат, че лечението на папилломатоза може да се отложи до израстването, тъй като той може да мине в детската възраст.

Хирургично отстраняване непрактично, ако новообразование изолирано, не се увеличава по размери и се намира там, където му е по-малко вероятно да се нарани.

Хирургично премахване на нуждата, ако са открити образувания в ларинкса, натрупване интензивно расте, новообразувания са на местата на най-голям нараняване, те боли, кора и да предизвика дискомфорт.

Профилактика на папиломи дете

Една от основните причини за заболяването на децата папиломи е инфекцията от майката. Ето защо, преди планиране на бременност трябва да преминат на всички необходими анализи, за да се мине преглед при гинеколог – ако има някакви израстъци – трябва да ги пролечить.

Напълно да се премахне VLOOKUP в детска възраст е невъзможно, но е напълно реално да се предотврати появата на папиллом, а именно, да се обучават за дете до здравето, навременното лечение на болести, пълноценно и балансирано хранене, чести разходки и спорт, което ще помогне за подобряване на имунната система на детето.

Ако новообразование вече има по кожата на бебето, е необходимо да се обясни, че не може да върже, да се опитат да одерат или увредят по друг начин.

Никой не е застрахован от заболявания на човешкия папиломен вирус, особено децата, чиято кожа е най-възприемчиви към различни заболявания. Но не трябва сами да вземат прибързани заключения, трябва да се консултирате със специалист!

Прочети още  Полип на пикочния мехур: симптоми и лечение

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *