Папиллома на соске, причини за възникване, лечение, профилактика

Появата на папиллом на всеки участък на тялото винаги е причинено от поражение на организма човешкия папиломен вирус – HPV. Този тип вирус е широко разпространен по целия свят и води до развитието на множество заболявания. Папилломавирус причинява появата на различни новообразувания.

Най-често това е доброкачествен тумор, не значителни размери, външно наподобяващи брадавици, в медицината за определянето им се използва терминът «папиломи». Основният от свойствата на образувания от този тип им е на активен растеж, който се изразява в увеличаване на техния брой и размери, също така те имат различни форми, някои от тях могат да напомня на карфиол, или да останат малки, почти не забележими по кожата, така че те могат да бъдат поставени в така наречените тънки «дръжка». Вирус развитие на папилома вътре в организма може да протече безсимптомно.

Един от факторите за проявление на вируса под формата на образувания по кожата е отслабването на местния имунитет или общ имунитет на организма като цяло. При здрави жени до отслабване на имунитета за честата води бременността. Именно с развитието на бременността много лекари свързват активизирането в организма на един от щамове на човешкия папиломен вирус, в резултат на което възниква папиллома на соске.

Ако по време на бременността при жените се образува папиллома на соске, това свидетелства за наличието в организма на човешкия папиломен вирус, което от своя страна служи като опасен симптом не само за бъдещата майка, но и за плода. Това се дължи най-често с факта, че съществува сериозен риск от раждането на заразяване на ембриона, и заразяване с HPV може да се случи в момент на преминаване на бебето от общ пътища роженицы и в периода на кърмене.

Съдържание

Причини за появата на папиллом на зърната и кожата на гърдите

Хормонални промени по време на бременност

HPV, невероятно млечните жлези при жените, може да доведе до образуване на папиллома на соске и внутрипротоковой папиломи, места за локализация на новообразувания този тапа най-често е в областта около зърната на гърдите, себе си ореол на зърното и вътрешна тъкан на гърдата. Въпреки доброкачествени природата на тези образувания, те дават на своя носител много неудобства и притеснения. Основната причина за възникване на папиллом на гърдите му винаги е една – инжектиране на организма човешкия папиломен вирус. Въпреки това, причините за прояви на данни образувания могат да бъдат различни. Папиломи на ореол на зърното възниква в резултат на въздействието на някои фактори:

 • хормонални промени на организма по време на бременност;
 • климакс;
 • пубертета;
 • нараняване на гърдите;
 • травми и счупвания на зърната;
 • твърде стегнат, не е удобно бельо;
 • отслабване на общия имунитет на фона на болестта;
 • наличието на заболявания, предавани по полов път (ППИ);
 • незачитане на правилата на личната хигиена.

Симптоми папилломатоза на зърната и кожата на гърдите

Паппилома

Основните клинични прояви на папиломи на соске е образуването на брадавици, те могат да се появят на повърхността на кожата на гърдите или прорости във вътрешността на млечната жлеза. Папиллома на ореол на зърното лесно се открива с невъоръжено око, което значително опростява процеса на лечение. Папилломатоз сформирана в средата на млечните жлези може да се открие само при палпация може да се прави както самостоятелно, така и прибегнув до помощта на специалист. На всички жени, независимо от възрастта, трябва да помните, че откриването на всеки уплътняване на млечните жлези изисква незабавно посещение маммолога.

За наличието на внутрипротоковых папиллом казват няколко фактора:

 • повишена чувствителност на зърната;
 • разпределение неопределен характер;
 • болка и парене в областта на зърната на гърдите.

За потвърждаване на диагнозата, жена, заподозрившей си папилломатоз зърната и гърдите, трябва да се обърнат към специалисти – онколог или маммологу, мине ултразвуково изследване (ЕХОГРАФИЯ) на гърдата и редица лабораторни анализи, като терени от повърхността на зърното и анализ на секрети от зърната на гърдите, ако има такива. Всички тези лекарски манипулации са насочени към това, да се определи характера на поява на тревожни симптоми и изрита рак.

Прочети още  Полип на пикочния канал при жените

Въз основа На получените резултати лекар ще бъде в състояние точно да установи диагноза и ще предпише ефективно лечение.

Папиломи на зърната по време на бременност

Често бременността се превърне в своеобразна «тласък», за да се прояви папиллом на гърдите и зърната. Появата данни на новообразувания сигурност е загрижен за бъдещата майка. В случаи ако папиломи на зърната по време на бременност не се увеличава и не създават дискомфорт специалисти препоръчвам да прекарате премахване на папиломи след раждането на бебето. Бъдещите майки най-често е противопоказано прилагането на съществуващите химически препарати, действието на които е насочена към деструкцию папиллом. В период от света на бременността, по препоръка на лекар, възможно е да се прибегне към физическото премахване на папиллом (премахване с лазер, течен азот). Ако премахване на новообразовавшихся брадавици по време на бременност не се избегне, експерти, са длъжни да предприемат всички възможни мерки за предотвратяване на прекомерно кървене, причинено от процедурата за отстраняване папиллом и да се избегне по-нататъшното заразяване на увредената.

В такъв важен период в живота на всяка жена да вземе решение да премахнете папиллому на соске или не, може само специалист.

Също така много бъдещи майки се занимават с въпроса, възможно ли е да кърмите при откриване на папилломатоза на гърдите.

Точно мнение на лекарите по отношение на този въпрос не съществува. Трябва да се помни, че човешки папиломен вирус, лице за контакт заболяване и може да се предаде при кърмене. И по време на кърменето детето може да навреди на папиллому, което от своя страна ще доведе до нарушаване на самия процес на хранене, образование лактостаза или на развитието на други, по-опасни заболявания на млечната жлеза.

Прочети още  Боровая матката, когато матката: народен метод за решаване на проблема

Най-достъпен и ефективен вариант, който се препоръчва от експерти, е премахване на папиломи, които засягат областта на гърдите и зърната на гърдите веднага след раждането, още повече, че с развитието на съвременната медицина, е дадена процедурата за отстраняване на тези образувания е почти безболезнена, се случва много бързо и не изисква един труден период на възстановяване.

Има случаи, когато кожни образование на подобен тип изчезват сами след раждането, обаче, имайте предвид, че папилома вирус остава в организма и може да се прояви отново, освен ако не се прибегне към неговото лечение навреме.

Лечение папилломатоза на млечните жлези

Премахване на паппилом

Към днешна дата има няколко основни техники за лечение на папилломатозных брадавици, които включват:

 • электрокоагуляцию (отстраняване на тумори с помощта на високочестотни електрически разряди);
 • криокоагуляцию (отделянето на папиллом течен азот);
 • радиоволновая терапия (бескровное ексцизия на парцела с папилломами с помощта на радионожа);
 • обгаряне на лазерно лечение (отстраняване на тумори на всяка дълбочина, без да предизвиква кръвоизливи);
 • хирургично отстраняване (премахване на брадавици с помощта на хирургически скалпел);
 • медикаментозно лечение (употребата на лекарства, насочени към намаляване на папиллом, както и на антивирусни и иммуномодулирующих лекарства).

Всеки от тези методи си има ниво на ефективност и се определя от лекар в зависимост от вида образувания.

В никакъв случай не трябва да се прибягва към самостоятелно лечение папиллом на зърната и кожата на гърдите.

Профилактика папиллом на гърдите и зърната

Към методите за превенция са на годишен преглед от специалист, поддържане на лична хигиена, наличието на един полов партньор, също трябва да се избягват наранявания на млечните жлези и контакт с носител на вируса hpv.

Към днешна дата, като мярка за предотвратяване на заболявания, причинени от различни щамове на HPV се извършва ваксинацията.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *