Папиллярный рак на щитовидната жлеза

При поставяне на диагнозата «рак» човек подкашиваются крака и в главата ми веднага изникват мисли за смъртта. Но в случая с папиллярным рак на щитовидната жлеза не си струва да изпадате в паника. Този вид рак е взето се счита, че не е много опасно. Броят на хората, които са претърпели лечение и продължиха да живеят по-нататък е изключително голям.

Какво е това?

Заболяване представлява една от разновидностите на злокачествен образование, който възниква от переродившихся клетки на доброкачествен тумор (аденом, ендемичните гуша и цистаденомы).

Името папиллярный имам рак заради външни прилики на структурата на тумор с малки поредици, папилломами.

Този тип рак на заболяването се характеризира с бавно развитие и метастази. Ако метастази се откриват, най-често в близките лимфни възли, и съвсем рядко са открити в костите и белите дробове ( до 5% от случаите). Въпреки размерите на новообразувания по никакъв начин не влияят на процеса на метастазирования. Подуване до един сантиметър вече може да има метастази, а много по-голяма по големина (до 3 см), няма да ги има. Една от разновидностите на папиллярного рак на щитовидната жлеза, фоликуларен, е най-опасна и най-често дава метастази в белите дробове и костите.

Причини

Причини, които може да предизвика образуването на ракови клетки в щитовидната жлеза:

 • Доброкачествени новообразувания могат да перерождаться в злокачествени тумори;
 • Генетично предразположение към онкологическому заболяване;
 • Продължителен престой под отворени слънчеви лъчи;
 • Облъчване радиационными лъчи над нормалните показатели;
 • Ниското съдържание на йод в организма.

Диагностика

Диагностика папиллярного рак на щитовидната жлеза не е голяма работа за специалист. За потвърждение на диагнозата е необходимо да премине редица изследвания и отдаване анализи. След пълното проучване на лекар може да се определи какво е болен пациентът и да назначи подходящо лечение.

Прочети още  Доброкачествен тумор

От момента на запитването на пациента към эндокринологу до поставяне на точна диагноза преминава през няколко етапа:

 1. Визуална проверка и пальпация на щитовидната жлеза.
 2. Ултразвуково изследване на гърдата, наличието на тумор.
 3. Биопсията на тумора, който дава информация за злокачествено заболяване или доброкачественности новообразувания.
 4. Понякога може да се наложи допълнително изследване, компютърна ТОМОГРАФИЯ или ядрено-магнитен резонанс.
 5. Хормонално изследване на кръвта.
 6. Общ анализ на кръвта и урината.

Папиллярную карциному могат да бъдат разделени на четири етапа. В първия етап На рак на капсулата на щитовидната жлеза е била счупена, не е промяна. На трета и четвърта, рак вече са замесени негови в процеса на капсулата на щитовидната жлеза и тя деформировалась.

Симптоми

Симптоми, карцином доста скрити и в този представляват сложност за откриване на болестта. Само при проверка на експерт може да се отбележи разрушителни промени. Откриване на възел на желязо, неговата подвижност, плътност може да се говори за това, че трябва да мине през пълна проверка.

В първите етапи на прераждането тумор в злокачествен, туморът не е на капсули и не се отразява на производството на хормоните на щитовидната жлеза. Само значително увеличение, туморът започва да се прояви под формата на:

 • Апатия и обща слабост;
 • Усещанията за дискомфорт в областта на шията и хранопровода;
 • Промяната на глас;
 • Трудно преглъщане;
 • Увеличаване на лимфните възли.

Лечение на

След провеждане на диагностика лекар, се препоръчва пациентите на лечение папиллярного рак на щитовидната жлеза. Тя се състои в оперативно намеса с премахването на щитовидната жлеза и, ако е необходимо, близките лимфни възли. По-късно дълго време се провежда йод и хормонална.

Прочети още  Остра левкемия

Лечение папиллярной карцином на щитовидната жлеза не се предвижда провеждане на химиотерапия, както и прилагането на лъчетерапия. В този случай тези методи нерезультативны, тъй като тумори от този тип не показват чувствителност към подобно лечение.

След проведеното лечение се изисква системен контрол на нивото на хормоните и провеждането на общо проучване на организма.

Прогнози за възстановяване

Прогнозата за възстановяване при папиллярном рак на щитовидната жлеза са доста оптимистични. Голяма част от пациентите след лечението продължават активен живот. Статистика за оцеляване е доказателство за това, че 19 от 20 души след пет години от края на лечението живеят пълноценен живот. А 15 години по-късно в живите остава около 80% от които се подлагат на операция.

Дори ако ракът е открит в деня, когато метастази са в костите и белите дробове, лечение носи пълно възстановяване и дълги години живот на пациентите.

От горното може да се заключи, че, макар и зловещо звучи диагноза «рак на щитовидната жлеза», но не трябва да се страхуват от неговото лечение. При първите съмнения за проблеми с щитовидкой си струва да се обърнат към эндокринологу. А при спиране на дадена диагноза трябва да се съгласи на операция и подходящо лечение. Тогава, преодолявайки всички трудности, животът ви много дълги години живот и радост.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *