Папиллярная карцинома на щитовидната жлеза

Папиллярный рак на щитовидната жлеза не се смята за сложно и опасно заболяване. Той е доста добре да се лекува и пациентите, преминали за лечение, живеят след това дълго и щастливо. Процесът на образуване и растеж на тумора продължава доста дълго, може да се каже, в продължение на години. И се откриват или на преглед при ендокринолог или възел започва да се притеснява болезнени усещания.

Какво е папиллярная карцинома на щитовидната жлеза?

От всички ракови заболявания на щитовидната жлеза, по-голямата част, а именно, че около 80% заемат папиллярные карцином. Представлява тази форма на рак е достатъчно гъста маса или кисту на щитовидке. Може да даде метастази в съседните шийни лимфни възли, това не се случва често, а в случаите, когато злокачественность тумори дълго време не се открива. Метастази в други органи (костите, белите дробове, черния дроб) се случват изключително рядко.

Особеността на този вид тумори:

 • Болни хора на възраст от 30 до 50 години;
 • При жените се открива три пъти по-често, отколкото при мъжката половина от обществото;
 • Тумори до 1,5 сантиметра по-лесно се поддават на лечение;
 • Провоцирующим фактор за развитието на злокачествено заболяване често е радиоактивно облъчване.
 • Този вид рак заболявания отличава от другите е, че той лесно и ефективно лекува със съвременни методи на лечение.
 • Развива заболяване не бързо, а е много дълго. И това ви позволява да го открие преди появата на метастази.
 • Метастази в органи се случват изключително рядко. Това са изолирани случаи на медицинска практика.

Около 90% от хората които са били подложени на папиллярную карциному на щитовидната жлеза се борят с десетгодишен бариера за оцеляване.

Причини за възникване на заболяването

Онкологические заболявания – това е група от заболявания, причините за които се говори много трудно. Че служи като фактор за прераждане на нормални, здрави клетки в злокачествени, досега така и не става ясно. Има много теории и предположения, но точен отговор така и не могат да дадат на лекарите на този въпрос. Какви предпоставки отделят онколози за рак на щитовидната жлеза?

 • Генетични промени, передающиеся за наследствеността;
 • Недостатък на йод в организма;
 • Лоша околна среда;
 • Облъчване от радиация.
Прочети още  Карцинома на млечната жлеза

Признаци

Първо, пациентът човек не чувства никакви промени, никакъв дискомфорт. След това се образува малък възел на щитовидната жлеза. В началото той не причинява възпаление и на други дискомфортных усещания. И само след значително увеличение на него, той започва да въздейства на съседните органи: ларинкса, трахеята, хранопровода, гласните струни.

Може да се промени глас, ще се появи затруднено преглъщане и дишане, болка в гърлото. Често се наблюдава увеличаване на лимфните възли. Пациентът започва да отслабнете, въпреки промените в храненето не възниква. Понякога се появява зачервяване на кожата в областта на щитовидната жлеза.

Симптоми

Симптоми при папиллярном рак доста замъглено и не са специфични. Те започват с неприятни усещания в областта на врата, малка чувствителност и усещане за нещо, което е излишно. Нататък се появява:

 • Промяна на глас;
 • Възниква болка при палпация на възел;
 • Лимфните възли се увеличават.

Лечение папиллярной карцином на щитовидната жлеза

Лечение папиллярной карцином на щитовидната жлеза се изгражда на няколко етапа. В зависимост от диагнозата, степента на увреждане, съпътстващи заболявания и възрастта на болния, онколози в консилиуме определят хода на лечение и го препоръчват на пациента. За всеки пациент с рака почти е изградена индивидуална схема на лечение. Най-често се прилагат следните терапия при борбата с папиллярной медиална:

 1. Тиреоидектомия. Операция за премахване на гърдата и прилежащите лимфни възли. Може да бъде пълно отстраняване на щитовидната жлеза и частично, това се нарича субтотальная тиреоидектомия.
 2. Хормонална. След операцията пациентът се наблюдава хроничен недостиг на хормони, които по-рано вырабатывала щитовидната жлеза. В замяна им идват лекарства, способни да компенсират недостига на хормони в организма.
 3. Йодотерапия. При наличие на метастази се предписват прием радиактивного на йод, който е в състояние да унищожи огнища на метастаза. Този метод значително подобрява здравето на болни хора.
 4. Палиативни терапия. При невъзможност за извършване на хирургическа намеса и провеждане на йодотерапии, онколози обикновено прибягват до паллиативному метод на лечение на болния. Той включва химиотерапия, лъчева терапия и трахеостомию, операция восстанавливающую дъх.
Прочети още  Ацинарная аденокарцинома на простатната жлеза, точки по Глисону

Профилактика

Съществува ли превенция на рака? Може да се говори много за него, но ако се замислите и да посетите онко клиника в регионални центрове, то отговорът идва от само себе си. Всяка година учените намират все повече лекарства, за лечение и профилактика на онкологични заболявания, но броят на болните, не само не намалява, но и расте.

Рак – сложно заболяване и се разбере природата на външния му вид така и не успява дори светилам медицина. Множество теории за възникването на рак съществува и днес, те по различен начин се разясняват причините за образуването на ракови клетки, но много се сливат в едно, трябва да спазват следните правила, за да се сведе до минимум риска от заболявания на:

 • Избягване на рентгеново облъчване с лъчи и други апарати, работещи с радиация.
 • За престой изберете място с чиста екологична среда.
 • Преминават проверка за наличието на наследствени гени, които провокират образуването на ракови клетки.
 • Храната трябва да бъде разнообразна, богати на витамини, микроелементи, а също съдържа йод.
 • Да се грижат за здравето като цяло, лечение на хронични и хормонални заболявания навреме.
 • Да Не се консумират спиртни напитки и да се откажат от тютюнопушенето.
 • Не се поддават на стрес и негативни аспекти.
 • Да се спазва режим на ден и достатъчно време даде почивка.
 • Следи промените в своето състояние на здраве и своевременно да се потърси медицинска помощ.

Поставяне на диагноза «папиллярный рак на щитовидната жлеза» — това не е присъда. Трябва да не се пропуснат ръка, а с достойнство да приема предизвикателството на съдбата и да започнете лечение. Положителни емоции и увереност в победата ще отидат в полза на пациента.

Прочети още  Карцинома на простатната жлеза

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *