Папиллярная карцинома на щитовидната жлеза

Папиллярный рак на щитовидната жлеза не се смята за сложно и опасно заболяване. Той е доста добре да се лекува и пациентите, преминали за лечение, живеят след това дълго и щастливо. Процесът на образуване и растеж на тумора продължава доста дълго, може да се каже, в продължение на години. И се откриват или на преглед при ендокринолог или възел започва да се притеснява болезнени усещания.

Какво е папиллярная карцинома на щитовидната жлеза?

От всички ракови заболявания на щитовидната жлеза, по-голямата част, а именно, че около 80% заемат папиллярные карцином. Представлява тази форма на рак е достатъчно гъста маса или кисту на щитовидке. Може да даде метастази в съседните шийни лимфни възли, това не се случва често, а в случаите, когато злокачественность тумори дълго време не се открива. Метастази в други органи (костите, белите дробове, черния дроб) се случват изключително рядко.

Особеността на този вид тумори:

 • Болни хора на възраст от 30 до 50 години;
 • При жените се открива три пъти по-често, отколкото при мъжката половина от обществото;
 • Тумори до 1,5 сантиметра по-лесно се поддават на лечение;
 • Провоцирующим фактор за развитието на злокачествено заболяване често е радиоактивно облъчване.
 • Този вид рак заболявания отличава от другите е, че той лесно и ефективно лекува със съвременни методи на лечение.
 • Развива заболяване не бързо, а е много дълго. И това ви позволява да го открие преди появата на метастази.
 • Метастази в органи се случват изключително рядко. Това са изолирани случаи на медицинска практика.

Около 90% от хората които са били подложени на папиллярную карциному на щитовидната жлеза се борят с десетгодишен бариера за оцеляване.

Причини за възникване на заболяването

Онкологические заболявания – това е група от заболявания, причините за които се говори много трудно. Че служи като фактор за прераждане на нормални, здрави клетки в злокачествени, досега така и не става ясно. Има много теории и предположения, но точен отговор така и не могат да дадат на лекарите на този въпрос. Какви предпоставки отделят онколози за рак на щитовидната жлеза?

 • Генетични промени, передающиеся за наследствеността;
 • Недостатък на йод в организма;
 • Лоша околна среда;
 • Облъчване от радиация.
Прочети още  Ацинарная аденокарцинома на простатната жлеза, точки по Глисону

Признаци

Първо, пациентът човек не чувства никакви промени, никакъв дискомфорт. След това се образува малък възел на щитовидната жлеза. В началото той не причинява възпаление и на други дискомфортных усещания. И само след значително увеличение на него, той започва да въздейства на съседните органи: ларинкса, трахеята, хранопровода, гласните струни.

Може да се промени глас, ще се появи затруднено преглъщане и дишане, болка в гърлото. Често се наблюдава увеличаване на лимфните възли. Пациентът започва да отслабнете, въпреки промените в храненето не възниква. Понякога се появява зачервяване на кожата в областта на щитовидната жлеза.

Симптоми

Симптоми при папиллярном рак доста замъглено и не са специфични. Те започват с неприятни усещания в областта на врата, малка чувствителност и усещане за нещо, което е излишно. Нататък се появява:

 • Промяна на глас;
 • Възниква болка при палпация на възел;
 • Лимфните възли се увеличават.

Лечение папиллярной карцином на щитовидната жлеза

Лечение папиллярной карцином на щитовидната жлеза се изгражда на няколко етапа. В зависимост от диагнозата, степента на увреждане, съпътстващи заболявания и възрастта на болния, онколози в консилиуме определят хода на лечение и го препоръчват на пациента. За всеки пациент с рака почти е изградена индивидуална схема на лечение. Най-често се прилагат следните терапия при борбата с папиллярной медиална:

 1. Тиреоидектомия. Операция за премахване на гърдата и прилежащите лимфни възли. Може да бъде пълно отстраняване на щитовидната жлеза и частично, това се нарича субтотальная тиреоидектомия.
 2. Хормонална. След операцията пациентът се наблюдава хроничен недостиг на хормони, които по-рано вырабатывала щитовидната жлеза. В замяна им идват лекарства, способни да компенсират недостига на хормони в организма.
 3. Йодотерапия. При наличие на метастази се предписват прием радиактивного на йод, който е в състояние да унищожи огнища на метастаза. Този метод значително подобрява здравето на болни хора.
 4. Палиативни терапия. При невъзможност за извършване на хирургическа намеса и провеждане на йодотерапии, онколози обикновено прибягват до паллиативному метод на лечение на болния. Той включва химиотерапия, лъчева терапия и трахеостомию, операция восстанавливающую дъх.
Прочети още  Базальноклеточная карцинома

Профилактика

Съществува ли превенция на рака? Може да се говори много за него, но ако се замислите и да посетите онко клиника в регионални центрове, то отговорът идва от само себе си. Всяка година учените намират все повече лекарства, за лечение и профилактика на онкологични заболявания, но броят на болните, не само не намалява, но и расте.

Рак – сложно заболяване и се разбере природата на външния му вид така и не успява дори светилам медицина. Множество теории за възникването на рак съществува и днес, те по различен начин се разясняват причините за образуването на ракови клетки, но много се сливат в едно, трябва да спазват следните правила, за да се сведе до минимум риска от заболявания на:

 • Избягване на рентгеново облъчване с лъчи и други апарати, работещи с радиация.
 • За престой изберете място с чиста екологична среда.
 • Преминават проверка за наличието на наследствени гени, които провокират образуването на ракови клетки.
 • Храната трябва да бъде разнообразна, богати на витамини, микроелементи, а също съдържа йод.
 • Да се грижат за здравето като цяло, лечение на хронични и хормонални заболявания навреме.
 • Да Не се консумират спиртни напитки и да се откажат от тютюнопушенето.
 • Не се поддават на стрес и негативни аспекти.
 • Да се спазва режим на ден и достатъчно време даде почивка.
 • Следи промените в своето състояние на здраве и своевременно да се потърси медицинска помощ.

Поставяне на диагноза «папиллярный рак на щитовидната жлеза» — това не е присъда. Трябва да не се пропуснат ръка, а с достойнство да приема предизвикателството на съдбата и да започнете лечение. Положителни емоции и увереност в победата ще отидат в полза на пациента.

Прочети още  Какво е аденокарцинома

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *