Отстраняване на тумори на мозъка и последваща рехабилитация

Отстраняване на мозъчни тумори е достатъчно честата операция, въпреки сложността и сериозността. Според статистиката в около 8% от случаите на развитие на рака се пада именно на тумори в областта на мозъка. Най-податливи на този процес лица на възраст над 40 години.

Защо отстраняване на тумора на мозъка, често е невъзможно?

За съжаление, операция за отстраняване на тумор в мозъка не винаги е възможно. Причина за това могат да бъдат:

 • Последният четвърти етап на болестта;
 • Stty форма с множество метастази;
 • Фатален риск при извършване на операция, например, когато туморът се намира в много труднодоступном място.

Ако хирургическа намеса не е възможно, тогава пациента може да се предложи химиотерапия с цел забавяне на растежа на раковите клетки.

Показания и противопоказания за операция

Операция за отстраняване на тумор в мозъка е необходима, дори, ако тя е доброкачествен характер. Образование, не дава метастази, може да стане причина за изцеждане на жизненоважни кръвоносни съдове и нервни окончания. Като резултат, това може да стане причина за сериозни нарушения в организма, особено в областта на слуха или зрението, чак до пълната им загуба. Освен това, дори доброкачествени образование може под влияние на едни или други причини се подложи на процеса на малигнизации.

Така че, операцията е приемливо при условия:

 1. Образованието е място, достъпно за хирург;
 2. Нисък риск летального резултата на пациента;
 3. Туморът расте, сдавливает важни участъци от мозъка или такива за това предпоставки.

Противопоказания за операция също са на разположение. Към тях се отнасят:

 1. Много лошото състояние на организма или други причини, които повишават риска от смърт на пациента, когато операциите;
 2. Старческий и възрастта на пациента;
 3. Труднодоступное местоположението на тумора.

Във всеки индивидуален случай на решение за провеждане на операция на мозъка или отказ от нея, се осъществява от лекари на база оценка на всички рискове за пациента.

Силно изтощение и слабост на организма – противопоказания за провеждане на операция

Подготовка на пациента

Операция за отстраняване на тумор в мозъка е много сериозна процедура и изисква известна подготовка на пациента. Освен стандартните за отдаване на общите анализи на кръв и урина, пациентът трябва да премине серия от диагностични процедури, потвърждаващи готовността му за хирургически намеса:

 • Ехокардиография;
 • Ангиография;
 • Флюорография;
 • Компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.
Прочети още  Глиома мозъка: диагностика и методи на лечение

За да увеличите предотвратяване на негативни последици за отстраняване на тумора в мозъка на пациента също могат да бъдат възложени допълнителни процедури за обучение. Към тях се отнасят:

 • Намаляване на вътречерепното налягане;
 • Стабилизиране на дишането, кръвното налягане;
 • Намаляване на пропускливи способността на кръвоносните съдове за превенция на мозъчен оток.

Това не е пълен списък на подготвителни процедури. В зависимост от това в медицинската история на пациента, може да се използват и други методи на обучение. Например, при епилепсия пациентът предварително е препоръчително да преминат през противосудорожную терапия. Също така в случай на нужда може да се задействат процедура биопсия за изследване на характера на тумора.

Ангиография на кръвоносните съдове на главния мозък

Начини за отстраняване на мозъчни тумори

В повечето случаи само хирургично отстраняване може да помогне да се отървете от която има тумор в мозъка. За съжаление, нито лекарствена терапия, нито химиотерапия не притежават такава политиката за решаване на проблемите, тъй като операцията. Съвременната медицина включва множество начини за отстраняване на тумора в зависимост от нейния характер, място и много други фактори.

Краниотомията

Краниотомията е известен също, като трепанация на черепа или отворена операция. По време на нейното провеждане хирургът прави разрез на кожата на главата и выпиливает част от череп, под който той ще може да получи достъп до опухолевому образование. В този случай е много важно да се спре кървенето, с помощта на запаивания съдове на висока температура. Не винаги, след трепанации на черепа хирург може веднага да се види засегнатата област, в някои случаи му допълнително се изисква нарязани на мозъчна тъкан.

За това всичко да е проведено радикално точно на главата на пациента се определят чрез специални скоби в няколко точки, а също и на главата предварително се нанася маркировка. Обикновено премахването се извършва с помощта на нерассекающих инструменти с цел намаляване на риска от увреждане на кръвоносните съдове, нервните окончания или други важни обекти на главния мозък. В случай на големи по размер на образованието, хирургът може да се използва не само класически инструменти, но и ултразвукови отсосы, способни да изтривате туморните тъкани. За да може по-лесно да се проведе отстраняване на пациента преди операцията може да бъде показан прием на специални флуоресцентни вещества.

Ако заболяването протича много активно, а след това черепная кост също може да бъде ударен. В такъв случай, лекарите предварително направени протези, който трябва да го замени по време на операцията.

Прочети още  Метастази в главата

Краниотомията – операцията е известна, като трепанация на черепа

Стереотаксическая операция

Това е модерен технологичен начин на хирургическа намеса. Той предполага себе си въздействие върху тумора с помощта на лъч. Предимства на този метод са:

 • Неинвазивен, което означава малотравматичный характер;
 • Местна упойка или липсата му;
 • Ниски рискове следоперативни последици.

Стереотаксические операция са разделени на различни видове: кибер нож, гама-нож. Разликата между тях е в условия на провеждане, например, в някои случаи пациентът по време на процедурата трябва да остане напълно неподвижен, а в други такива строги ограничения липсват.

Продължителност на стереотаксических операции варира от няколко минути до няколко часа. И курс обикновено се състои от няколко процедури, средно от 3 до 5. Хоспитализация, обикновено не се изисква, така че пациентът може веднага да отида у дома.

Недостатък на този вид операции е фактът, че положителен ефект може да има само при тумори, по-малки размери.

Ендоскопия

Ендоскопска операция за премахване на тумор на мозъка – чудесен вариант за пациента, защото в този случай не се извършва механично аутопсия. Но този метод при всички го удобство може да се прилага само в определени случаи, например, ако туморът се намира в областта на хипофизната жлеза. Във връзка с това такива операции се провеждат рядко.

По време на процедурата на пациента се инжектира ендоскопско оборудване. Достъп могат да станат носа преминаване или малки разрези в устната кухина. Такъв вид операция може да предвиди използването на допълнително оборудване, например УЛТРАЗВУК. Това позволява извършване на всички действия, с максимална точност.

Освен хирург в операционна може да присъства лекуващ лекар или неврохирург.

Ендоскопска операция на мозъка

В съзнанието на или под упойка?

Операция за премахване на тумор на мозъка в зависимост от нейното естество, може да се извършва под обща или локална анестезия. В повечето случай това е първият вариант. На пациента се инжектира в сън и го подкрепят дишане с помощта на тръба, поставена в гърлото. Това е най-стресов вариант за пациента, както и най-удобен за хирург.

В някои случаи възниква необходимост в това, че пациентът по време на операцията е бил в съзнание. Такава причина може да стане близка локализация на тумора към центрове, отговорни за речта, слуха или зрението. За да не се наранят данни за региона, лекари използват местна упойка или пациента по време на операцията временно извадени от състоянието на сън. Това се прави, за да може да покаже на лекарите, че функциите на мозъка не са нарушени по време на отстраняване на новообразувания.

Прочети още  Арахноидальная киста на мозъка: защо в подобна ситуация не може да забави лечението?

Ако операцията се извършва стереохирургическими методи, то тя не изисква обща анестезия.

Възстановяване след операция

След отстраняване на мозъчен тумор, пациентът продължава да бъде в рамките на здравно заведение на още няколко седмици. Курс на рехабилитация не по-малко важен от самата операция, така че той също така оказва пряко влияние върху бъдещето на състоянието на здравето на пациента. В това време на пациента, оказват на необходимите процедури сменят превръзки, гледат за неговото състояние.

По време на престой в болницата прооперированному на пациента редовно да се сменят превръзки

В повечето случаи изискват допълнително лечение като химиотерапия. Това е необходимо, за да се сведе до минимум риска от рецидив на растежа на раковите клетки. Последиците от такива процедури могат да бъдат в лошо състояние, косопад, влошаване на състоянието на кожната покривка.

За да тялото е възстановен след отстраняване на тумора, колкото е възможно по-скоро, на пациента трябва да се спазват следните препоръки:

 • Отказ от вредни навици;
 • Спазването на диета, елиминирайки сладкарски изделия, кафе, газирани напитки и ограничаващи употребата на месо;
 • Избягването на дълго намиране на открито слънце.

Рехабилитация на мозъка след отстраняване на тумора ще изисква голямо количество време и усилия от пациента. От ответственней той към този костюм, толкова по-малък риск от появата на нежелани ефекти.

Прогноза

Положителна прогноза, след операция на мозъка зависи от възрастта на пациента. Сред възможните последствия от операция за отстраняване на тумор в мозъка може да бъде идентифициран:

 • Рецидив на възпалителния процес
 • Преминаването на раковите клетки на здрави мозъчни области;
 • Оток на мозъка;
 • Смъртоносни резултати.

Самият процес на отстраняване на новообразувания предполага усложнения, които, макар и в редки случаи, но могат да имат място. Към тях се отнасят:

 • Увреждане на кръвоносните съдове и нервните канали;
 • Инжектиране на организма;
 • Увреждане на някои части на мозъка, следствие на което е дисфункциональность на едни или други органи и системи.

Но рискът данни усложнения е много по-ниска, отколкото положителни резултати. В повечето случай хирургично отстраняване на тумори, допринася за възстановяване на нарушените по-рано на мозъчните функции.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *