Откриване на рак на щитовидната жлеза с помощта на онкомаркеров

При диагностициране на рак на щитовидната жлеза, основните информативни показатели за наличието на патология, са онкомаркеры. Тези специфични вещества могат да бъдат наблюдавани и в организма на здравия човек. Въпреки това, значителни отклонения на показатели от нормата е показателно за онкологични процеси в тялото. Но за своевременно откриване на ракови образувания, трябва да знаете какви точно онкомаркеры показват рак на щитовидната жлеза.

Какво е онкомаркер

Кръвта на всеки човек съдържа в себе си голямо количество биологично активни вещества. Голяма част от тези компоненти продуцируется здрави клетки на организма. Обаче се намират в кръвния поток и специфичните вещества, онкомаркеры. Те са странични продукти на жизнената дейност на раковите образувания, както и елементи на естествената защитна реакция на организма към присъствието на ракови образувания.

По своята структура всички онкомаркеры на щитовидната жлеза представляват молекули на по-големи размери, които се състоят от протеин, и присоединенного към нея липида или молекули водород.

Независимо от това, от продуцированы онкомаркеры, здрави клетки или рак, те навлизат в кръвообращението. Но при този брой на тези специфични вещества при поява на рака драстично се увеличава. И по вид и концентрация онкомаркеров в кръвта може да се определи не само характер и етап на тумора, но и нейните размери.

Показания за отдаване анализ

Обикновено тестове по дефиниция онкомаркеров на рак на щитовидната жлеза, назначени от лекар эндокринологом на резултатите от профилактични или терапевтични разглеждане. Основните показания за отдаване анализи действат като фактори:

 • Увеличение на лимфните възли на щитовидната жлеза;
 • Промяна в структурата лимфни възли и появата на забележими уплътнения. Се проверява чрез палпация;
 • Подозрение за рак на щитовидната жлеза е в начален етап;
 • Мониторинг на ефективността на провежданата лечение по онкология щитовидната жлеза е била счупена;
 • Проведено по-рано отстраняване на част от щитовидната жлеза или на цялото тяло. В такъв случай резултатът от анализа сочи към нещо напълно ли успя да отстрани тумора;
 • Профилактика на рецидив на рак на щитовидната жлеза.

Подозрение за рак на щитовидната жлеза е индикация за отдаване анализ на онкомаркеры

Също така процедура за определяне на онкомаркеров и броят им е необходима, за да присвоите най-ефективно и безопасно лечение на рак на щитовидната жлеза е била счупена. Получени в хода на анализа на данните ще се предвиди рисковете метастазирования образование.

Кой онкомаркер показва рак на щитовидната жлеза

В тялото на човек може да присъства огромно количество онкомаркеров. Обаче за да мине диагноза при съмнение за онкологията, ако вие трябва да знаете как се наричат онкомаркеры, показващи рак в щитовидке. Основните показатели присъствие в щитовидната жлеза на пациента ракови клетки са такива видове онкомаркеров:

 • Тиреоглобулин;
 • Кальцитонин.
Прочети още  Рак на бъбреците при жените

В някои случаи, при извършване на анализ на онкомаркеров на щитовидната жлеза може да се определя още едно специфично вещество, рак на ембрионален антиген (РЭА). При диагностициране на рака на щитовидната жлеза се прилага рядко, тъй като присъствието му може да разкрие единствено в кръвния серум. Самият онкомаркер при това може да се посочи не само на рак на щитовидната жлеза, но и онкологические образование на храносмилателния тракт.

Тиреоглобулин

Тиреоглобулин е протеин, който при наличието на злокачествени образувания папиллярного и фоликуларен тип, както и при рецидивах рак активно се натрупва в фоликули щитовидната жлеза е била счупена.

Самостоятелно регулиране на концентрацията на протеини в кръвта е невъзможно. Неговата концентрация не зависи от вида и характера на хранене на пациента, както и начина му на живот.

Концентрацията на тиреоглобулина не се прави в такива случаи:

 • Необходимостта от оценка на работата на щитовидната жлеза;
 • Диагностика медуллярного рак на щитовидната жлеза е била счупена;
 • Диагностика неопределени рака на щитовидната жлеза;
 • Диагностика на патологични образувания други органи и системи на организма.

Наличието на тиреоглобулина в кръвта свидетелства за активния растеж на тумор злокачествен тип. Присъствието му в кръвта след отстраняване на щитовидната жлеза показва наличието на метастази.

Кальцитонин

Онкомаркер кальцитонин е хормон, който се произвежда специални С-клетки за регулиране на концентрацията на калций в кръвта. Брой продуцируемого кальцитонина се увеличава в няколко пъти при наличие на щитовидната жлеза медуларен тумори голям размер.

При откриване на високи нива на хормона е важно веднага да се започне лечение, тъй като опазването на образованието от този тип в рамките на кратък период от време може да растат отвъд границите на жлезистия орган.

Назначава анализ кальцитонина в такива случаи:

 • Подозрение за гиперплазию С-клетките на жлезистия орган;
 • За откриване на метастази;
 • За контрол на ефикасността на лечението, медуллярного рак. Анализът се извършва в динамиката, обикновено 1 път на месец.

Анализ на концентрацията на хормона се провежда и роднини на пациенти с рак на щитовидната жлеза медуллярного тип.

Определяне на концентрация на кальцитонина може да се извършва чрез изследване на венозна биоматериала, взет за провеждане на общ анализ на кръвта. Въпреки това, в този случай съществува вероятност от значителни отклонения в резултатите. Защото ограда кръвта се препоръчва да се правят отделно и задължително провеждането на специална стимулация:

 1. Пред оградата на кръвта на пациента се инжектира интравенозно вещество пентагастрин.
 2. След 5 минути след въвеждането на стимулиране на наркотици се извършва ограда венозна биоматериала.

В резултат на такива манипулации, при присъствието на щитовидната жлеза на пациента ракови процеси, наблюдавани многократно, до 20 пъти, концентрацията на кальцитонина.

Рак ембрионален антиген

Окномаркер на щитовидната жлеза, носещи името на ракового на ембрионалното антиген, представлява гликопротеиновое вещество с голяма концентрация на въглехидрати. Неговото изработване се случва в храносмилателния тракт на ембриона и плода. След раждането, количеството на този антиген детето бързо се намалява.

В случай на наличието на онкологични процеси в стомаха или щитовидке, концентрацията на РЭА силно се увеличава. Но този ефект възниква при заболявания от този тип:

 • Автоимунни заболявания в остра или хронична форма;
 • Пневмония;
 • Туберкулоза.
Прочети още  Плоскоклетъчен рак на белия дроб

За да се разкрие с помощта на онкомаркера РЭА опазването на образованието, трябва да се проследи промяната на концентрацията на антиген в динамиката. При пациенти с онкологией щитовидната жлеза е била счупена винаги се наблюдава бързо нарастване на концентрацията на РЭА.

Подготовка и функции за отдаване анализ

Да, кръвен тест на онкомаркеры на щитовидната жлеза е дал най-добри резултати, е важно правилно да се приготвим за отдаване на биоматериала. Към общите препоръки са:

 1. Необходимостта от изключване на хормонални препарати, а също и йодосодержащих средства и хранителни добавки в продължение на 7 дни преди пускането на анализ. Ако прилагането на това условие е невъзможно, тогава е необходимо изготвяне на лекар-индивидуална и точна схема употреба на наркотици. Получените резултати ще се тълкува въз основа на тази схема на лечение.
 2. Отдаване под наем на биоматериала трябва да се извършва строго гладно. При това се допуска употреба на обикновена вода без никакви добавки.
 3. Най-близкият прием на храна трябва да се извършва не по-малко от 8 часа преди вземане на кръв. В идеалния случай продължителността на гладно преди събирането на биоматериала трябва да бъде 10-12 часа. Ето защо е по-удобно само да извършват анализи сутра. При това от диетата трябва да бъдат изключени пържени, пикантни, мазни и пушени храни.
 4. В продължение на 3 дни преди да бъде предаден на кръв е неприемливо за пиене на алкохолни напитки.
 5. В рамките на един ден пред оградата на кръвта трябва да се избягва физическо и психическо изтощение.
 6. За 1,5 дни преди пускането на анализ трябва да спрете приема на лекарства. В случай, когато се направи това е невъзможно, за използваните лекарствени средства и тяхното дозиране, е необходимо предварително да предупреди лекаря.

Преди да бъдат раздадени анализ на онкомаркеры на щитовидната жлеза трябва да се изключат от диетата на алкохол

Самата процедура е за отдаване на анализ може да се различават в зависимост от вида на онкомаркера, който ще се определя. Физическо натоварване, непосредствено пред оградата на кръвта, трябва да бъдат изключени. За да се определи наличието и концентрацията на онкомаркеров на щитовидната жлеза се използва венозна кръв на пациента, ограда, която се извършва в седнало или легнало положение на тялото на пациента.

При невъзможност да се отдава на анализ на кръвта, е позволено ограда на урина за определяне на онкомаркеров на щитовидната жлеза. Но при това, освен стандартните препоръки за подготовката до оградата на биоматериала се добавя забрана за интимна близост за 1,5 дни преди процедурата.

Какво може да повлияе на точността на резултата

Далеч не винаги при наличието на рак на заболяването резултатите от анализите на онкомаркеры дават правилните резултати. На валидността на окончателните данни могат да повлияят такива фактори са:

 • Скорошно оперативната намеса;
 • Проведено инфузия и преливане на кръв;
 • Последните инжекции, биопсия и пункция сайт;
 • Процедура на диализа;
 • Ендоскопия;
 • Провеждане на перорален тест за глюкозен толеранс;
 • Използването на рентгеноконтрастных вещества;
 • Прилагането на лекарствени средства, богати на йод;
 • Проведено наскоро излагане на радиация или химиотерапия;
 • Често пушенето на тютюн в големи количества. Особено голямо влияние табакокурение оказва върху концентрацията на онкомаркера РЭА;
 • Физическа преумора.
Прочети още  Иммуногистохимия: показания, функции и тълкуване на резултатите

Пушенето може да повлияе на точността на резултата

И на надеждността на резултатите, могат да оказват влияние и индивидуалните особености на организма на пациента. Така че 15-20% от хората с онкологични образувания в щитовидната жлеза в кръвта се намират антитела към протеини тиреоглобулина. Поради това, преди провеждане на анализ на онкомаркеры на щитовидната жлеза, болните трябва по изкуствен път, с помощта на специални препарати, да се намали броят на тези протеинови антитела.

Норма и декодиране

При извършване на анализ на онкомаркеры на щитовидната жлеза трябва да се вземе предвид, че с възрастта броят им в норма, може леко да се покачва. При този човек ще бъде абсолютно здрав. И увеличаване на тяхната концентрация е възможно при наличието на възпалителни или инфекциозни процеси.

Нормални показатели онкомаркеров на щитовидната жлеза РЭА съставляват ниво 5 ng/мл. Леко увеличение на този показател в рамките на 5-8 ng/mg се счита за границата състояние и показва наличието на всякакви патологични процеси в организма на човека. Повишаването на нивото на РЭА над 8 ng/ml свидетелства за наличието на рак на образованието в щитовидната жлеза, директен или на дебелото черво, стомаха, панкреаса, яйчниците или в млечните жлези.

Нормалното ниво на протеин тиреоглобулина, след процедурата, отстраняване на щитовидната жлеза, трябва да бъде равна на нула. В противен случай, ако анализът показва присъствието в организма на тиреоглобулина, това може да означава наличието на метастази, които продуцировал рак в други органи, или непълно отстраняване на жлезистия орган.

При анализ на кръвта на концентрацията на онкомаркера кальцитонина, трябва задължително да се вземат предвид половата принадлежност на пациента. Така хормона в норма за мъжете е показател за 8,4 ng/мл. При жените нормално е концентрацията на кальцитонина до 5 ng/мл. При това този индикатор се счита за признак на липса на онкологията само при съхранение на багаж пациенти. За хора с тютюневата зависимост, тази цифра може да варира от 5,1 ng/младши, Обаче при 1% от пациентите нивото на кальцитонина до 10 ng/ml е нормално и не е индикация за наличието на рак.

Време на изчакване на резултатите

Продължителността на изчакване на резултатите от анализ на кръвта на онкомаркеры на щитовидната жлеза зависи от вида и задръстванията лаборатория. В повечето случаи от момента на оградата биоматериала до получаване на резултатите се провежда 1-3 дни, без да се отчита за извършване на манипулации.

В някои случаи е възможно провеждане на спешно анализ, резултатите от които вече са готови няколко часа след оградата на кръв.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *