От какво се появяват папиломи по тялото

Папилломавирус човек е един от най-разпространените и присъства в организма на 90% от населението на планетата. Повечето го носителите дори не подозират за присъствието му и не намира у себе си никакви подозрителни признаци. Затова той е получил широко разпространение.

Какво е папиломи?

Папиллома — благоприятен болестно образование вирусна етиология. Появата на папиллом причинени от действието на човешкия папиломен вирус (HPV). На кожата обикновено се проявява под формата на козметични дефекти — брадавици и генитални брадавици, в гърлото може да доведе до нарушаване на дихателната система, както и на лигавицата на вътрешните органи към кървене и образуване на язви. Има 27 разновидности на HPV — някои от тях са безопасни за здравето, други са в състояние да се превърне в злокачествени тумори и да доведе до проекта заболявания.

Специално внимание при определянето трябва да се обърне на жените, така както те са изложени на голям риск от развитие на шийката на матката. При бременни и в периода на света плода има риск от инфекция на детето.

За HPV характеристика на скрито (отгатване) и докато човек силен имунитет вирусът не се проявява (инкубационният период продължава от 2 седмици до няколко години). Под влияние на редица фактори вирусът се активира, размножава се и се проявява клинично.

Причина за заразяване с вируса на папиллома

Начини на заразяване с HPV:

 • незащитен сексуален контакт
 • контакт с кожата и лигавиците заразен
 • използването на предмети за лична употреба носител
 • при посещение на обществени места с висока влажност на въздуха и високо група от хора (басейн, парна баня, плажове)

Най-често е полов път инфекция на вируса, битови пътеки, са определени рядко, тъй като в околната среда вирус живее за кратко време.

Активиране на вируса спомагат за:

 • отслабва имунитета
 • инфекциозни заболявания
 • стомашно-ЧРЕВНИ
 • обостряне на хронични заболявания
 • бременност
 • продължителната употреба на редица лекарства (антибиотици, антикоагуланти и др)
 • пушене, злоупотреба с алкохол
 • силен стрес

Проникването на HPV допринасят за микротравмы, пукнатини, ожулвания и други повреди на кожната покривка.

Симптоми папиллом

Симптоматика зависи от локализацията на образованието и типа на HPV. Първият «звоночком» за наличието на вируса служи като външно проявление под формата на брадавици (обикновено се появяват в интимните места) и брадавици (често се образуват по лицето, шията, крайниците).

Прочети още  Лечение на миома на матката, без операция

По-рядко папиломи, са придружени от симптоми като:

 • лющене, сърбеж, зачервяване (кожа)
 • дискомфорт при ходене (половите органи)
 • секрет от зърното (канали на млечната жлеза)
 • затруднено дишане (ларинкса)
 • възпаление на червата (червата)

Диагностика папиллом

Диагностика се извършва венерологом, дерматолог, лекар-иммунологом или гинеколог/уролог.

 1. Клиничен преглед — визуален преглед и разговор с пациента.
 2. Лабораторни и инструментални изследвания — целеви, за да се получи пълна картина на заболяването:
 • общ и биохимичен анализ на кръвта
 • PCR-тест (Полимеразная верижна реакция) — определя вида на вируса и неговото количество в организма.

Ако единственият метод на лечение е премахването на папиллом, а след това паралелно се провежда биопсия материал за провеждане на цитологического проучване и определяне на онкориска.

Методи на лечение

Не съществуват лекарства и методи, които са в състояние напълно да премахне HPV от организма на човека. Въздействието, произведени само от последствията на вируса. Общи противовирусная терапия се прави в случаи высокоонкогенных типове на вируса, локализирани в областта на аногенетального тракт. Пациентите с предварително определени като имащи разстройство папилломами се препоръчва системно провеждане на изследването и да се насладите на средства бариера на контрацепция, за да не се зарази с вируса на партньора си.

Папиломи се препоръчва да се премахне, тъй като вирусът, намиращ се в клетките на епитела, кара ги да се размножават, се образуват нови папиломи или се прераждат вече са на разположение.

В зависимост от локализацията и симптоматиката папиллом прибягват до следните методи за отстраняване на:

 1. Лазерна хирургия — папиллому въздействат лъч хирургически лазер. Този метод не изисква хоспитализация и увредената зона се лекува доста бързо. Лазер се използва за лице и видими части на тялото.
 2. Радиохирургия — бесконтактное въздействие радиоволнами висока честота, под действието на които премахват новообразование. Този начин е признат ефикасен, но скъпо.
 3. Криодеструкция — замразяване на новообразувания течен азот. На мястото На експозицията могат да останат белези.
 4. Химическа деструкция — обгаряне на химически киселини. Процедурата е доволен чувствителна и висок риск задевания съседните тъкани и получаване на химическо изгаряне.
 5. Хирургична ексцизия — се прилага рядко, в случаи на съмнение за злокачественный процес.
 6. Народни средства за защита — обгаряне на огнища на народни средства за защита (чесън, жълтурчета, маточина, листа зеле, рициново масло и други)

В днешно време, за да се предотврати высокоонкогенных типове на вируса (16 и 18 вида) са разработени ваксини, прилагането на които се практикува в много страни.

За профилактика на заболяването, се препоръчва да има защитени полови контакти, да се ползват лични предмети на хигиената, да се засили имунната ви система и редовно обследоваться при иммунолога и гинеколог. При откриване на симптомите на наличието на HPV се препоръчва незабавно да се обърнете към лекар.

Прочети още  Полип на пикочния мехур: симптоми и лечение

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *