Остра левкемия

Остра левкемия едно от малко срещани заболявания, честотата е 35 случаи на 1 милион жители, 3% от всички злокачествени тумори на човека. Неспецифичность клиничната картина и ангажиране в болестния процес на много жизнено важни системи на организма, прогресията на заболяването при лошо лечение, най-често води до фатални смърт. Така че трябва да знаете диагностика на тази патология специалисти от всякакъв профил.

Какво е остра левкемия

Остра левкемия(ALL) – това е злокачественное опухолевое заболяване гемопоэтической тъкан, характеризиращо се с постепенно вытеснением нормални кръвни клетки в костния мозък бластными кроветворными клетки, в резултат на неправилна диференциация.

Причини за остра левкемия

Мутация на хемопоетични клетки. Мутационный процес води до нарушаване на диференциация на клетките на кръвта в ранен етап на незрели форми с последващо пролиферацией последните. Образувани клетки заместват нормалните кълнове оглед на други смекчаващи обстоятелства, по-късно те са разпръснати по тялото в тъкани и органи, което води до лейкемическую инфильтрацию.

Причината за стартирането на мутационного процес не е известна.

Могат да се разграничат на рисковите фактори, благоприятстващи появата на мутации:

 • Наследственост (наличие на близки роднини ОЛ);
 • Хромозомни заболявания (синдром на Даун, синдром на Клайнфелтер, анемия на Фанкони и др);
 • Въздействие върху тялото, йонизираща радиация, химически опасни вещества (арсен, бензол и др);
 • Травматизация на тъканите;
 • Вируси (Т – лимфотропный вируса на човек);

Признаци, симптоми и прояви

Началото на болестта може да се извършва постепенно, с неярко изразени клинични симптоми, или мълния. За първите признаци на заболяването е типично изразена треска, интоксикация, прекалена умора, загуба на телесна маса.

Прочети още  Плоскоклетъчен карцином на кожата

Синдроми на остра левкемии:

 • Анемический синдром. Характеризира се с бледностью кожата покрива и лигавиците, слабост, раздразнителност, косопад, промяна на нокътната плочка – я исчерченность, ложкообразная форма, чувство туптенето на сърцето дори при незначителни натоварвания. Също така могат да бъдат нарушения на чувство за вкус, перверзия мирис.
 • Хеморагичен синдром. Проявява петехиальными кръвоизливи по кожата, различни кървене (от носните ходове, венците, стомашно-чревния тракт, лигавицата на матката), както и появата на хематоми с различни размери.
 • Интоксикационный синдром. Неговите типични признаци са треска до субфебрильных цифри, главоболие, гадене, повръщане, намаляване на апетита, уязвимостта в ставите, мускулни крампи, делириум.
 • Гиперпластический синдром е проява на лейкемической инфилтрация и се проявява от страна на сърдечно-съдовата система (тахикардия, аритмия), стомашно-чревния тракт (оригване, киселини в стомаха, диария, явление чревна непроходимост), костите и ставите (тъпи болки).
 • Иммунодефицитный синдром се проявява с появата на инфекционно-възпалителни заболявания.

Лечение на остра левкемия

Съществуват два вида лечение на остра левкемия: химиотерапия и хирургично лечение (трансплантацията на костен мозък). Избор на метод на лечение зависи от стадия на заболяването, възрастта и състоянието на пациента.

Химиотерапията включва следните етапи:

Първи етап – индукция на ремисия. Този етап е насочен към намаляване на броя на бластных клетки до нивото на не повече от 5 % от съдържанието им в костния мозък. На този етап се състои в провеждане на цитостатической химиотерапия. В случай, че lactic под 2 хиляди прекарват курс с кортикостероиди в комбинация с инфузиями тромбоцитарными и лейкоцитарными масите в продължение на 5 – 7 дни. След стабилизиране на белите кръвни клетки започват полихимитерапии: меркаптопурин се приема по 0,0025 г/кг телесно тегло на пациента, лейкеран се назначава в доза от 0,01 грама на ден. Лечение на остра левкемия продължава в продължение на 2-5 години, поддържащи дози;

Прочети още  Миеломная болест

Втори етап – реиндукция. В този период задача химиотерапия е максимална редукция бластных клетки. Обикновено курсът на лечение се повтаря първия етап.

Трансплантацията на костен мозък предоставя на пациента здрави стволови клетки. Тя се извършва след провеждане на курса иммуносупрессивной терапия.

Най-важното условие за извършване на трансплантация е пълна ремисия. Критерии пълна ремисия (всички те трябва да присъстват едновременно):

 • Липсата на клиничните прояви;
 • Съдържание в костния мозък не повече от 5% бластных на клетките и нормалното съотношение на други микроби оглед на други смекчаващи обстоятелства;
 • Липсата на бластных клетки в периферната кръв;
 • Липса на огнища на поражение извън костния мозък.

Остра левкемия едно от най-злокачествените заболявания на човека към днешна дата. При работеща тази патология води до увреждане на всички органи и системи на организма, във връзка с което хирургично лечение няма да доведе до положителен резултат. Днес никой не може да бъде сигурен в това, че той не е болен, обърнете внимание на здравето си.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *