Остра левкемия кръв: етап, видове, диагностика и терапия

Остра левкемия кръв, или остра левкемия, онкологично заболяване, което е на първо място получава развитие в костния мозък при мутировании на стволови клетки от кръв. Морфологический субстрат в този случай – бластные клетки, които изместват нормалните клетъчни елементи и се разпространяват не само в кръвта, но и на други органи, включително и на централната нервна система.

Етиологията на заболяването

Развитието на заболяването получава тласък от вирусни инфекции, йонизираща радиация. Тя също може да се развие под влияние на вещества-мутагени. Към тях се отнасят: левомицетин, бензен, иммунодепрессанты, цитостатики и други.

Поради излагането на вредни фактори настъпват патологични промени в структурата на кръвотворните клетки. С нея се случва мутация, след като болестта се развива на вече променената (мутировавшей) клетка. В последствие тя е клонирана първо в костния мозък, а по-нататък в кръвта.

Процесът на диференциация е нарушена, в резултат на това се случва потискане на кръвообразуване.

Точната причина за възникване на остър лейкоцитоза все още не са намерили вън още. Но възможни фактори за появата и развитие на тази болест могат да бъдат:

 • синдром на Даун;
 • синдром на блум са;
 • синдром на Кляйнфелтера;
 • анемия Фанкони;
 • атаксия-телеангиэктазия;
 • нейрофиброматоз.

При това на риска от възникване на остър лейкоцитоза при однояйцовых близнаци е по-високо, отколкото при другите хора.

На външни фактори – возбудителям или провокаторам развитие на болестта може да се дължи на:

 • пушене (повишава рисковете на 2 пъти);
 • химиопрепараты;
 • излъчване на облъчване;
 • химически канцерогени;
 • производни на бензен;
 • представители на инфекция.

В някои случаи е възможна генетична предразположеност, която се появява още при внутриутробном развитие. След раждането под влияние на първична инфекция или други фактори, се появяват други мутации, които водят до развитието при деца на остра левкемия.

На лимфните възли разпространение се извършва главно под формата на метастаза. Също патологоанатомические промени засягат костния мозък, фаринкса, сливиците.

Механизъм на възникване и развитие е в основата се крие в бързото клонирането бластных клетки, които вымещают нормалните здрави клетки, кръв. При този лейкозные клетки могат да започнат да се развиват, на всеки етап гемосинтеза.

Етап на остра левкемия

За определяне на тактиката на лечение, е необходимо определяне на стадия на заболяването.

Начален етап

Се диагностицира най-често в птп последните признаци. Най-често специалисти са изправени пред болест в остра форма, когато настъпи първата атака на болестта. Я се характеризира с потискане на нормалното кръвообразуване, висок бластоз червен костен мозък, изразено клинично проявление.

Прочети още  Остра лимфоцитна левкемия

Пълна ремисия

Това състояние се характеризира с малък брой бластных клетки. Той не надвишава 5% от костния мозък. От лимфоидни клетки не повече от 30%. Клиничните прояви липсват, не се открива инфилтрация на далака, черния дроб и други органи. Изследвания на периферна кръв в нормални или близки до нея.

Непълна ремисия

Празнува динамиката на възстановяване. Брой бластных клетки за не повече от 20%. В периферната кръв бласты изчезват. Продължава процедурата нейролейкоза. Частично подтискане на огнища на лейкемических уплътнения в тъканите на органите.

Рецидив

В това състояние се чества за пореден път на голям скок в растежа бластных клетки в костния мозък. Стойността му надхвърля 5%. При това тази цифра не надвишава 10%. В кръвта на костния мозък бласты не са отбелязани. За точно определяне на рецидиыва анализ се повтаря след седмица и при показател бастных клетки, над 5%, правят окончателно одобрение.

Системата терминал етап

Този етап възниква поради неефективност цитостатической терапия. При това се увеличение на анемической симптоматика, тромбоцитопении, гранулоцитопении, увеличаване на туморните пролиферация.

Видове остра левкемия

Определение на форми на левкемия, зависи от клинични прояви на заболяването. Ако появата на левкемия се случи внезапно, при това развитие на бързото и тежко – това е характерно за по-остра форма.

За определяне на вида отбелязват, надвишаващ броя на незрелите бели кръвни клетки и за него те имат имена: лимфоцитна и миелогенна.

Лимфоцитна левкемия

Развитието се случва от предшественици на кръвните клетки – лимфобластов. Първо, те са червено костния мозък. Метастази се случва в лимфни възли, слезката, нервната система и други органи.

Характеристики на заболяването са:

 • заболяване е два пъти по-често засяга момчета и момчета, отколкото момичета;
 • този вид заболяване е най-често в детска възраст, над 30% от случаите на неопластични заболявания се срещат при децата;
 • до 15-годишна възраст остра левкемия се среща в 75% от случаите сред други онкологични заболявания;
 • поражението се диагностицира по-често в продължение на 3-4 години;
 • може би развитието на заболяването и при възрастни, възрастова връх се пада на 50-60 години.

Лимфоцитна левкемия по-често се среща при момчетата

Миелогенна левкемия

Този тип се характеризира с бърз и бесконтрольный растеж миелоидных клетки. Впоследствие те се натрупват в периферната кръв.

В анализа на кръвта се открива високият брой на левкоцитите, по-голямата част от които се състоят от гранулоцити с различна степен на зрялост. Възникването на заболяването се диагностицира във всяка възраст, но най-голям връх се пада на 30-60 години.

Причина за появата на миелогенна е нарушение в структурата и състава на хромозомите гемосинтезирующих клетки. Това може да се дължи на генетична наследственост, придобити от мутация в следствие на външни фактори.

Прочети още  Левкемия при възрастни

В клетката, податливи на мутации, се случва появата и развитието на туморната тъкан. Те заместват здрави кръвотворните клетки и допринасят за появата на внекостных източници.

Методи на диагностициране

Диагнозата се затруднява от факта, че много от симптомите са сходни с други заболявания. Така че освен общия и биохимични анализ на кръвта вземат пунктату на костния мозък, които са клиничната картина. Подбор се извършва от грудинной или илиачните кости. По този изследване се вижда замяна на бластными нормални клетки.

Също така правят анализ на кръвта на гематограмму, по която може да се определи степента на сложност на процеса. Има индикатори на патологични промени, при които се наблюдава ниско ниво на тромбоцитите, еритроцитите, присъствие бластных клетки.

Нататък провеждат редица изследвания, които помагат да разбера, наличието или липсата на метастази и тяхното местоположение:

 • компютърна томография;
 • сканиране на костите на скелета;
 • УЛТРАЗВУК;
 • радиография;
 • спирална компютърна ТОМОГРАФИЯ.

Компютърна ТОМОГРАФИЯ – метод за диагностициране на остра левкемия кръв

Чрез данните от проучването определят влиянието на заболяване на други вътрешни органи.

Симптоми

Симптоми на остра левкемия са едни и същи при възрастни и деца. Разликата е само в това, че при възрастните това заболяване се случва в хронична форма. Така че това е по-малко ясно е застрашена, се изразява бърза умора, инфекциозни заболявания.

Към общите симптоми могат да включват:

 • бързо необяснима загуба на тегло;
 • влошаване на състоянието, бързо обидно чувство на умора;
 • внезапно чувство на сънливост;
 • апатия, пристъпи на слабост;
 • податливост на вирусни и инфекциозни заболявания;
 • чувство на тежест в корема, предимно в горния десен квадрант;
 • повишено изпотяване;
 • внезапно и произволникът вдигане на температура.

Загубата на тегло е един от симптомите на остра левкемия кръв

Също така има симптоматика, която не е пряка, тъй като може да се говори за други заболявания. Но при наличието на гореизброените признаци те са пълна клинична картина:

 • бледност на кожата покрива;
 • задух;
 • кървене на венците, поява на синини по тялото, внезапно кървене от носа;
 • мигрена;
 • виене на свят;
 • гадене;
 • спазми;
 • влошаване на зрението;
 • проблеми в координацията докато сте в изправено положение;
 • болки в ставите и костите.

Но дори и с всички симптоми за поставяне на диагнозата е необходимо провеждане на изследването.

Лечение на остра левкемия

Лечение на остра левкемия се случва в стационарни условия онкогематологического профил. Това е необходимо, за да се изолират от околните, тъй като болните са податливи на инфекция на различни вируси, а на второ инжектиране може да доведе до влошаване на състоянието или към по-лошо смърт.

Пациентите определят санитарно-дезинфекционный режим. При този ден се извършва гигиеническую обработка на устната кухина, профилактика на рани от залежаване, тоалет на гениталиите. Необходим е болен от остра левкемия пълноценна храна, богата на витамини и микроелементи.

Прочети още  Миелобластный левкемия: характеристики на хронична и остра форма на

Химиотерапия

Стандарт за лечение на рак на заболяването е химиотерапия. Подбор на лекарства и дози се случва индивидуално, в зависимост от цитохимической и морфологичен форми на левкемия.

При правилно избрания от вас вариант на терапия може да се постигне ремисия след 4-6 седмици. За закрепелния резултат прекарват все още 2-4 курса полихимиотерапии. Поддържаща терапия се извършва не по-малко, отколкото в рамките на 3 години.

Химиотерапия – метод на лечение на остра левкемия кръв

Прекарват терапия могат с помощта на лекарства: Дексаметазон, Преднизолон, Аспарагиназа, Винкристин. Като профилактика поражение на нервната система в гръбначния канал се вкарва Метотрексат. За децата с тази цел допълнително да се инжектира Цитарабин, Хидрокортизон.

Медикаментозно лечение

За да се предотврати кървене и подкожни кръвоизливи се използва витамините Р (рутин) и К Повишаване на температурата на тялото използват антибиотици – пенициллины. От хормонална терапия използват кортизон, адренокортикотропный хормон. В никакъв случай не трябва да се консумират витамин В12 и фолиева киселина. За това се използват антагонист на фолиевата киселина – Аминоптерин. Според показанията на предписват симптоматические лекарства – сърдечни, кислород и други.

Гемотрансфузия

Задача на тази процедура е подмяна на засегнатите клетки на пациента на нормални здрави. Изборът на компоненти зависи от нуждите на пациента. цяло състава на замяната се извършва рядко. Това се прави само при масивна кръвотечения. Трансфузия на тромбоцити в кръвта се извършва не само след загуба на кръв, но и като профилактика на хеморагичен диатеза.

При някои пациенти се отбелязва понижаване на чувствителността към тромбоцитным трансфузиям. Това може да се случи поради аллогенной имунизация пациенти след множество процедури преливания, след висока температура или развитие на ДВГ-синдром.

Прогноза

Продължителността на живота с диагноза «остра левкемия кръв» може да бъде различна и зависи от много фактори: форма на заболяването, вида, етап на болестта, чувствителност към махатма лечение и др.

При деца прогнози са по-положителни. На първо място това се случва по-голяма честота им изследване, което дава възможност за бързо откриване на заболявания в ранен стадий. Без съмнение, положително развитие е по-млад и здрав организъм, който има по-голяма устойчивост и чувствителност към химиотерапията. Също така младите хора по-често липсват съпътстващи заболявания, които усложняват лечението.

Дадено заболяване, остър лейкоцитоз кръв, се характеризира като тежко. Но съвременната медицина постига в 90% от случаите на пълна ремисия. Но при това може да се случи рецидиви, това се среща при 25%. За установяване на пълно излекуване от болестта е необходимо ремисия в продължение на 5 години.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *