Остеома

Не винаги развитието на доброкачествен тумор представлява сериозна опасност за здравето и живота на човека. Но в някои случаи, процесът на развитието му пречи в обичайното ежедневие. Така че безобидная, на пръв поглед, остеома понякога води до изключително неприятни последствия. Какво представлява това заболяване, на неговите основни симптоми и методи на лечение разгледаме по-подробно.

Какво е остеома

Тази патология е тумор доброкачественного характер, който се развива в костните тъкани. Тогава там е имало активно ги изхарчите. Основната разлика остеомы е бавен характер на течението. Така че в злокачествен тумор тя не се превръща. Най-често заболяването не предизвиква дискомфортных усещания, изглежда единствено като козметичен дефект. Но при значителна разрастании костните тъкани тумор може да изтръгне нервните окончания, което предизвиква болка.

Най-често остеома възниква при деца или юношеството. Също така често тя се появява и при представителите на мъжкия пол.

Причини за възникване на заболяването

Съвременните лекари точната причина за развитие на остеомы откриете, че не може. Що се отнася до възможните предпоставки, които допринасят за появата на патология, това са:

 • продължителното развитие на възпалителни процеси в организма;
 • травмата и други увреждания на костите;
 • вродени нарушения на структурата на костните връзки;
 • генетично предразположение към заболяване;
 • нарушение на обмяната на калция в човешкото тяло;
 • други заболявания на костната система.

Независимо от причините за появата на остеомы, от нея по-добре да се отървете, дори ако тя не предизвиква дискомфортных усещания. С течение на времето патология ще имат изключително непривлекателен вид от естетическа гледна точка.

Симптоми

Туморът е малък размер, не може да даде за себе си знам-дълъг период от време. Ако тя се увеличава по размери, а след това изглежда като бучка, твърда на пипане. Най-често тя се проявява в областта на черепа. В зависимост от локализацията на такива пъпки се наблюдават различни симптоми. Ако се появи натрупване в областта на горната част на челюстта, в областта на челюстен синусите, а след това пациентът изпитва такива неразположения:

 • редовно главоболие, които постепенно се натрупва;
 • не може напълно да си отваря устата;
 • болезнени усещания в областта на гърлото;
 • затруднено дишане през носа, чувство на запушване.
Прочети още  Лечение на рак и 4 стадий, с метастази в народни средства за защита

Ако остеома е локализиран в областта на зрителния апарат, на това заболяване е придружено от тези признаци:

 • ограничение на подвижността на очната ябълка;
 • опущение-ти век, асиметрия на очите;
 • постепенното влошаване на зрението.

Най-опасно местоположение остеомы е вътрешната част на тази на черепа в кутията. Ако костният растеж формира в това място, след това на болния да се проявят и следните симптоми:

 • редовни епилептичните припадъци;
 • повишаване на вътречерепното налягане;
 • слаба способност да помня.

Появата на остеомы близост до хипофизата или хипоталамуса може да предизвика невралгические болка или нарушение на хормоналния фон.

Опасност локализация остеомы в други костите, с изключение на череп, се състои в това, че в ранните етапи на нея е трудно да се разграничи от такива опасни заболявания като остеосаркома — злокачествен тумор.

Диагностика на тумори

Основната цел диагностика остеомы е изключване на заболявания, които носят злокачественный характер. За да направите това, след визуална проверка и сондиране на уплътняване пациентът се насочва за визуален контрол на проучването. Но при най-малкия размер остеомы този вид изследване не може да бъде информативно. В такива ситуации на пациента, назначени допълнителни методи за диагностика, а именно:

 1. Компютърна томограмма. Тя помага да се определи точното местоположение и размер на новообразувания.
 2. Магнитно-резонансната томография. Има за цел установяване на вида остеомы.
 3. Гистологическое проучване. Помага да се определи структурата на новообразувания.
 4. Риноскопия. Ако остеома причинява затруднено дишане в носа.

Въз основа На резултатите от проведени изследвания е установена точна диагноза, след което се назначава необходимото лечение.

Видове заболявания

По своята консистенция и локализация на остеома е разделена на такива видове:

 1. Твърдо новообразование. Се образува в областта на свода на черепа. Представлява гъста бум.
 2. Губчатое новообразование. Текстура има сходство с губчатыми кости. Ако гледате на натрупване на светло, то има пореста структура.
 3. Мозговидное новообразование. Е по-голяма кухина, пълна с костна мозъка.
Прочети още  Рак на езика

По своя произход остеому могат да се разделят на такива видове:

 1. Гиперпластическая остеома. Се формира от костните тъкани.
 2. Гетеропластическая остеома. Се формира на базата на съединителната тъкан.

Остеомы носят изолиран характер. Появата на множество костни израстъци е показателен за тази вродена патология, като болестта на Гарднър.

Лечение на

В зависимост от размера и структурата на остеомы, можете да използвате няколко начина за лечение, а именно:

 1. Хирургическа намеса. Основната индикация за провеждането на операцията е натрупване на значителен размер, както и нарушения на функционирането на свързаните с тях органи. Същността на подобна намеса е да се иссечении част от периоста с изискване за премахването на здравословен парцела. Това ще помогне за предотвратяване на повторно развитие на заболяването.
 2. Лекарствена терапия. Нейната същност е да се елиминира болезнени усещания и възпалителни процеси. За това са назначени такива медикаментозные лекарства: Ибупрофен, Финалгон, Найз, Ибуфен, Вольтарен.
 3. Лечение с народни средства. За тази цел се използват рецепти от алтернативната медицина, които помагат не само за облекчаване на симптомите на болестта, но и постепенно намаляване на остеому.

Важно е да се помни! Преди да използвате средства на алтернативната медицина задължително трябва да се посъветвате с лекуващия ви лекар!

Прогнози

Ако човек тумор в малък размер,, а прогнозата терапия щастлив. Повторното му вид се наблюдава в изключително редки случаи.

Що се отнася до работеща форма остеомы, след като това състояние може да доведе до смърт на пациента. Затова е много важно да се започне навременно лечение.

Не винаги наличието на остеомы изисква хирургическа намеса. Ако туморът не предизвиква дискомфортных усещания във физическия план, а също така и от естетична гледна точка, тогава е необходимо да се наблюдава. Трябва да се подлагат на рентгенограмму. Снимките ще бъдат видими за всички по-значителни промени. При появата им трябва веднага да започне ефективно лечение под контрола на специалист.

Прочети още  Хората с увреждания при рака

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *