Остеоидная остеома

На костните тъкани могат да образуват доброкачествен тумор — остеоидная остеома. Тя се различава от обикновената остеомы на клетъчен състав. Характерно тя също самоограничивающимся растеж и иннервированостью. Новообразование никога не надвишава с повече от 1 см в цялост. Най-често страдат от нея деца и младежи от мъжки пол, така че възрастови ограничения варират от 5 до 25 години.

Симптоматические прояви

Болестта започва с болки в областта на лезиите. Най-често остеома остеоидная се намира в костите на краката и ръцете. Това локтевые и коленни пречупване, лъчева кост, тибията, бедренные кости и плечевая област. Случаите на поражение на костите на черепа и гръдната кост не се наблюдава. На първо място по броя на лезии отнема бедренная кост, след това през отдел и большеберцовая костната тъкан.

В началото на заболяването, човек се оплаква от болки в мускулите, тъй като се създава усещане за увреждане на меките тъкани. По отношение на растежа на тумора болката локализуется на едно място. Тя става по-трудно, освен това е нарушен движение в областта на увреждане.

Ако остеоидная остеома се появи на пръстите на краката, а след това у човека се развива накуцване. В случай на поражение на горните крайници, възникнат трудности от сгибанием ръцете и пръстите. Ако туморът пальпировать, тя добре се усеща, но при този кожната структура не се променя.

При остеоидной остеоме болки е добре да се премахват, ако вземе всяка салицилат.

Болката може да иррадиировать в съседните стави или дори в отдалечени части на тялото. При продължително болевом синдрома настъпва атрофия на мускулите.

Прочети още  Рак на простатата 4 степен с метастази — продължителност на живота

Етиологията на явлението

По отношение на причините за възникване на заболявания при лекари имаха две мнения:

  1. Първата група се отнася до това, че патология се развива на фона на хроничен очагово-некротического негнойного остеомиелит.
  2. Друга категория медицина твърди, че болестта се отнася към игри на тумора.

Съществува мнение, че да предизвика развитието на болестта могат следните фактори:

  1. Дегенерация на тъканите на костите и в други видове.
  2. В утробата на майката в организма на бебето може да окаже влияние на химикали, радиация или физически фактори.
  3. Наличието на инфекциозни възпалителни процеси в организма.
  4. Генетично предразположение.
  5. Наличието на такива заболявания като подагра.
  6. Хронично възпаление на плана в adnexal пазвите на носа.

Диагностични дейности

Симптоматика на заболяването е оскъдна и не винаги болният се обръща за медицинската помощ. При възникване на болка се провежда радиография, която разкрива остеоидную остеому. При разглеждането на снимки с този тумор лекар може да откриете едно малко светло петно с размери не по-големи от 1 виж Около него има уплътнена костно-сувенири слой.

Туморът може да се намира както на повърхността на костите, така и вътре в нея. Тъй като симптомите на болестта могат да бъдат сходни с други патологиями, например остеомой, костна абсцессом, кисти или остеохондрозом, в този случай се извършва по-прецизно диференциална диагноза.

За да се постави окончателната диагноза, дори и след провеждане на рентгенография се препоръчва да се подложи на още и компютърна томография.

Често някои лекари са объркани дадено заболяване с хронично негнойным остеомиелитом. Тъй като подобна симптоматика и данните рентгенологического изследвания.

Принципи на лечение

Лекарите в момента знаят само един сигурен начин да се отърве пациента от остеоидной остеомы – това е хирургическа намеса. Операцията ще зависи от локализацията на тумора. Избирателната хирургия предвижда премахване на част от кост, т. нар «гнезда» на тумора, както и прилежащите части.

Прочети още  Плоскоклетъчен рак на белия дроб

Ако операцията е била извършена не е правилно, а впоследствие се появяват рецидиви. Това може да се дължи частично премахването на новообразувания. При правилна операция с пълна отстраняването на тумора, рецидивите са изключени.

Остеоидная остеома не е прероден в онкологията, ако вие. Затова лъчевата терапия при това заболяване не се извършва. След радикално отстраняване на натрупване, обикновено настъпва пълно възстановяване.

Прогнозата за възстановяване при този вид тумори щастлив. Дори ако остеома е изтрита и не напълно, се извършва повторна операция. Във всеки случай е новообразование не е пред трансфер в рак.Мерки за превенция на болестта са изчезнали, тъй като не е установена точната причина за възникване на остеоидной остеомы.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *