Остеогенная сарком

Остеогенная сарком се отнася до злокачествени новообразованиям. Това означава, че тя е склонна към бърз растеж и метастазират. При това е унищожаването на костната тъкан и формирането на вторични огнища, които унищожават тъканите на вътрешните органи.

Какво е остеогенная сарком?

Остеогенная саркома – злокачествен тумор, клетките на която се извършва от костната тъкан. Заболяването може да се развие във всяка възраст, но на върха се пада на възраст от десет до тридесет години. Засегнати тръбна кост, много по-малко плоски.

При това костите на долните крайници, изложени на патологическому процеса значително повече от горните. Предпочитана локализация действа бедрото си, почти половината от всички случаи. При деца се дължи на факта, че костите са активно расте на дължина, засегнати метафиз, при възрастни – эпифиз. По-рядко сарком се намира на други места.

Причина за образование остеогенной саркома

Доказана причина за образуване на остеогенных сарком служи на йонизиращи лъчения. Под действието на което настъпва увреждане на костните клетки и трясък на техните механизми на регулация.
Също изказват предположения, че остеогенная сарком се развива в бързо разрастващ се организъм, това са потвърждение на това, че пациентите на дадено заболяване, често с висок ръст.

Често тази патология се открива при хора, претърпели травма на костите.

Ето защо за предотвратяване на образованието си, трябва да се направи навреме за визуален контрол проучване и своевременно провеждане на лечение.

Признаци, симптоми и прояви

Един от най-ранните признаци могат да служат за болезнените усещания, на първо място, те се проявяват по време на джогинг, ходене, а след това и изобщо на мира. Болка с течение на времето се усилва и не купируются аналгетици, това се случва поради ангажиране в болестния процес на околните тъкани.

Прочети още  Хората с увреждания при рака

При силен разрастании тумори, на нейно място се появи подуване, ставите стават по-големи, по кожата се появява венозна мрежа. Често такива пациенти силно накуцване или изобщо не могат да ходят от развитие на контрактури в засегнатата става. Често тази патология е разкрита при рентгенография. Туморът бързо дава метастази гематогенным чрез предпочитана локализация метастази служат на мозъка и черния дроб.

Когато сарком расте бавно и бързо даде метастази, а след това първите проявления ще бъдат симптоми на засегнатите метастази органи (затруднено дишане, дихателна недостатъчност, главоболие, неврологическая симптоматика).

Етап остеогенной саркома

В рамките на тази болест отделят четири стадия:

  1. Тумор с малки размери, не покълва в съседните тъкани, метастази в лимфните възли и други органи няма;
  2. Туморът е със средни размери, покълва в околните тъкани, дава метастази в околоорганные лимфните възли;
  3. Тумор с големи размери, с прорастанием в съседните тъкани и метастазированием в регионарные лимфните възли, понякога се срещат единични метастази във вътрешните органи;
  4. Тумор по-голям размер, расте в околните тъкани, дава метастази в далечни лимфни възли и вътрешните органи.

Също етап е процес могат да бъдат изразени с помощта на системата) G.

T – tumor (подуване);

N – nodus (възел);

M – metastasis (наличие на метастази);

G – клас (степен на злокачествено заболяване).

Оценката се извършва с помощта на числови стойности от нула до четири, където нула – липса на признака, а четири – рязко изразен знак.

Във всички случаи за оценка на стадия на тумора, трябва да се гистологическое проучване за определяне на вида на тумора и степента на диференциация.

Лечение саркома остеогенной

Лечение на злокачествени тумори, се провежда с използване на комбинация от няколко техники:

  • Химиотерапия, насочена към намаляване на размера на тумора, гибел на отделни клетки, метастази на тумора. Прилага се до операцията, така и след нея. Често използвани лекарства (метотрексат, адрибластин, карбоплатин и др);
  • Лъчевата терапия, която кандидатства фотонни и корпускулярные частици. Това се случва за контакти и дистанционно, изборът на които зависи от конкретния случай.
  • Хирургично лечение, което означава под себе си ексцизия на засегнатото място на крака. Ранното прилага радикални методи и ампутация на целия крак, сега, благодарение на бързото развитие на химиотерапия и лъчева терапия, е възможно ексцизия само повредената тъкан с напускането повече части на костите.

Изборът на лечение се извършва индивидуално за всеки пациент. Се отчитат като етап на злокачествен процес, така и функции за пренасяне на наркотици от човешкото тяло.

Профилактика остеогенной саркома

Като специфична превенция трябва да се избягва конфликтът на броя на йонизираща радиация, да се преместят на друго място за пребиваване, ако живеете на място с високо съдържание на радиоактивно лъчение. Да се избягва прилагането на салони за красота. Избягвате различни видове наранявания, се хранят с храна богата на калций, тъй като калцият често е заменено на радиоактивен стронций.

Прочети още  Лимфом Беркитта

Като неспецифични профилактика се допускат следните методи:

  • Отказ от вредните навици (алкохол, курени);
  • Редовно балансирана храна на малки порции 4-5 пъти на ден, съдържащо необходимото количество хранителни вещества, макро — и микроелементи (особено калций), витамини.
  • Трябва да спортуват редовно, да се засили адаптационните реакции на организма. Може да се ползват басейна, фитнес, спортни секции

Друг важен фактор служи за ранна диагностика на заболявания, така че при появата на първите симптоми да се обърнете за помощ към лекар.

Тази патология се отнася до злокачествени опухолям, развиваща се от костната тъкан, засягащи съседните тъкани. Има склонност към бързо метастазират, изразен болевым синдром. Данните функции изисква незамедлительной диагностика, наричана по-нататък своевременно се предписва лечение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *