Операцията е основен начин за лечение на рак на шийката на матката

При заболяване на рак на шийката на матката операция е основен метод на лечение. Начин на хирургическа намеса, зависи от степента на злокачествени лезии. В кои случаи се отстранява цялата матка, както и какви видове операции се извършват на различни етапи от развитието на ракови тумори?

Какви са показанията за операция

Операция в областта на шийката на матката се назначава индивидуално според всеки отделен случай. Предварително пациентът се провежда комплексно изследване, благодарение на което точно определя характера на новообразувания.

Показания за извършване на хирургическа намеса могат да бъдат:

 • развитие на рак на процеса на операция, в такива ситуации може да се извършва не само с цел поддържане на здравето, както и за да се спаси живота на пациента;
 • хипертрофия на шийката на матката – увеличение на обема на клетъчната тъкан често води до постоянно възпалителни процеси, образуване на миоми или изместване на матката по-долу на нивото на антиномических граници.
 • отстраняване на злокачествени образувания в ранните етапи – хирургическа намеса, насочена към запазване на всички детородных функции на пациентката, така че се прилагат само съхраняващи повърхностни оперативни методи;
 • тежки форми на възпалителния процес на лигавицата на шийката на матката — рецидиви на эндоцервицита, които могат да се появят полето аборти, извършени в края на редове, или вследствие на наследствена усложнения водят до злокачествени образованиям;
 • лезии на лигавицата на шийката на матката – эритроплакия и лейкоплакия тежка форма в 30% от случаите преминава в рак;
 • съединителна деформация на шийката на матката – вродена или закупен патология в резултат на това развитие може да доведе до ракови заболявания.

Хирургически интервенции могат да бъдат както простите, така и радикални. Вид на операцията зависи от степента на увреждане и форми на своето развитие.

При рак на шийката на матката операция е основен метод за лечение

Целесъобразността на хирургическа операция

В много случаи се предписва операция, когато е невъзможно да се излекува пациентката други терапевтични методи. Радикална хирургическа намеса, при която се отстранява целия орган, а само засегнатата част от него, целесообразна на първи и втори стадий на рак на шийката на матката. А именно, когато няма вторични възли, тумори – метастаза.

Прочети още  Лечение на ендометриоза

Паллиативные операции се извършват в случаи на откриване на злокачествени лезии, застрашаващи живота на пациентката. Такива радикални хирургически действия се практикува при сити онкологичен заболяване на трети и четвърти етап на развитие.

Противопоказания

Хирургична операция не може да се извършва на пациенти с рак, които имат такива патология:

 • перитонит и инфекциозно поражение коремната кухина;
 • остра форма на сърдечна недостатъчност и нарушения в работата на кръвоносната система;
 • тежки заболявания на системата на кръвосъсирването.

Понякога хирургични действия влияе на продължаването на силата на пациенти с непоносимост анестезия и хората сенилна възраст. Да Не се използват оперативна интервенция в случаите на значително кълняемост злокачествени новообразувания в съдове съседни на матката органи.

Предварителните анализи и проучвания

Преди операцията е задължително да се провежда комплексно изследване, което позволява да се получи пълна картина на състоянието на пациентката и се потвърди отсъствието на противопоказания.

Подготовката за операция включва такива изследвания са:

 • диагностичен преглед на матката – хистероскопия и колпоскопия;
 • биохимичен, общ и подробен анализ на кръвта, включително и нивото на изпълнение на съсирването на кръвта;
 • ултразвуково изследване, ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография;
 • тестове за определяне на инфекции;
 • преглед на общото състояние на организма.

Във всеки индивидуален случай вашият лекар онколог може да назначи допълнителни изследвания. Оперативната намеса се извършва само с писмено разрешение на пациента. При подписване на согласующего документ се договаря всички възможни непредвидени хирургически действия в хода на самата операция.

Преди операцията се извършва ултразвуково изследване на матката

Техника на извършване на хирургическа намеса

Основното лечение на ракови тумори на шийката на матката – това е хирургична операция. Отстраняване на огнището на поражение може да се извършва такива начини:

 • премахване на цялата матка;
 • ампутация на матката и свързващи органи, яйчниците, маточните тръби или придатъци;
 • экстирпация на матката разширен вид операция Вертгейма, при която се отстранява не само матката, а и придатки, регионални лимфни възли, горната част на вагината, фибри.

В зависимост бърз достъп до огнището на поражение отстраняване на матката може да бъде банда, влагалищным или лапароскопическим.

Всички хирургически действия по отстраняване на матката се извършват под обща или спинална анестезия. Пациентът,на когото са въвели анестезия, трябва постоянно да бъде под наблюдение на квалифициран специалист.

Прочети още  Дифузната аденомиоз

Экстирпация се извършва само практикуващ хирург-гинеколог. Болен до хирургическа намеса и след нея е на стационарно лечение.

Всички хирургически действия по отстраняване на матката се извършват под обща упойка

Абдоминално полостное отстраняване на матката

Полостная экстирпация на матката – това е най-често срещаният вариант отстраняване на рак на засегнатия орган. При този рак се грижат операция има минимална заплаха симултанно усложнения. Коремна полостным метод за премахване на матката може да бъде в някоя специализирана клиника.

Отнемането на органи се извършва чрез хоризонтален или вертикален разрез в долната част на корема. Полостной начин ви позволява внимателно да се види не само матката, а също и класьори и съседни на нея органи.

Матката преди ампутация се определя с помощта на форцепс. След нейното отстраняване чрез разрез пережимаются сухожилията, кръвоносните съдове и фалопиевите тръби. След това се извършва окончателна проверка на вътрешните органи, и да се налагат хирургически шевове.

Недостатък на такава операция се смята за оставащ в корема шкембе и продължителността на възстановяване.

Полостная операция за отстраняване на матката

Влагалищная хистеректомия

Вагинално отстраняване на засегнатия орган се отнася до операциите със сложна техника на изпълнение. Въпреки това се понася такава хистеректомия на матката е много по-лесно и след нея не остават видими белези по тялото.

Основно В вагинальную ампутирани рак на засегнатия орган на жените, които вече рожали. Това се дължи на факта, че такива пациенток широчина на влагалището ви позволява точно да прекарате хирургична манипулация.

Влагалищная хистеректомия се извършва само при отстраняване на матката – ампутация на съединените с него органи се провежда полостным коремна метод.

За да отворите за достъп до вътрешността на матката, прави малък разрез на влагалището. Преди изготвяне на болния орган перевязываются маточните тръби, както и се пресичат всички свързани с матката на кръвоносните съдове и сухожилия. След ампутация на регистрирано по-рано разрез се налагат шевове.

Лапароскопическое отстраняване на матката

Тъй като и влагалищная хистеректомия, лапароскопическое отстраняване на матката се отнася до операциите с ниско ниво на нараняване. Но все пак остава риска от следоперативни усложнения. Това се дължи на факта, че съществува вероятност от увреждане на пикочния орган, на дебелото черво или на околните кръвоносни съдове.

Ампутация на матката лапароскопическим начин се прави с помощта на специален инструмент. В коремната кухина са направени пробиви, през които се вкарва специална тръба. По тях навътре пропускат видеокамера, която извършва наблюдение на вътрешни органи и инструменти.

Прочети още  Аденомиоз на тялото на матката

Понякога вагинальную и лапараскопическую ампутирани се съчетават. През влагалището се елиминира засегнатата матката, а съдовете и ставните връзки се извежда чрез пробиви.

Лапароскопическое отстраняване на матката

Премахване на шийката на матката

Экстирпация на шийката на матката се извършва чрез вагинален достъп. Такава трансвагинальная операция позволява да се запазят детородный орган. При това се отстранява само засегнатата шийката на матката и лимфните възли, а всички придатки остават на място.

Конизация на шийката на матката

При тази операция се отстраняват модифицирани клетки на епитела на шийката на матката. На самия орган и на неговата лигавица остават на място. Изъятую част от предават на проучване за определяне на характера на епитела.

Конизация се прави с помощта на електрически заряд, пропускаемого чрез специална линия. Скалпел и други инструменти, предназначени за службите, не ще сменяте. Оперативен процес се извършва по вагинален път.

Следоперативния период

Време и характеристики на клиниката период след отстраняване на матката, зависи от вида на хистеректомия:

 1. Ампутация на матката с придатками. Такава операция се извършва за сметка на картите на коремната кухина. Затова период на възстановяване и наблюдение в болницата най-дълъг – от седем до десет дни.
 2. Премахване на шийката на матката. Този вид операция е по-лек и съответно на възстановителния период минава много по-бързо. Под наблюдението на лекар пациентката обикновено се намира до пет дни.

Рехабилитация след конизации на матката, зависи от вида на използваното упойка. Ако се е провело локална анестезия, а след това пациентката остава под наблюдението на лекар около два часа.

Общо възстановителни време след ампутация на матката е не по-малко от шестдесет дни. През този период не може да се вдигне на тежки предмети, за да спортува, а също трябва да се изключат за известно време сексуални взаимоотношения.

Тъй като се е провело онкологическая операция, а след това пациентът трябва да посещават редовно онколог в продължение на няколко години. Благодарение на съвременния метод за лечение на рак на риска от рецидив след отстраняване на органи е минимален. Периодично посещение на лекуващия лекар и извършване на диагностични процедури ще ви помогнат не само да се запази здравето, а и живота.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *