Опасно ли хигрома на пръста на ръцете

Понякога човек случайно се обръща внимание на който се яви неочаквано малко новообразование на пръста на ръцете си. Най-често тя локализуется на дистальных и средни фалангите, в района на ставата. Хигрома на пръста на ръцете – това име е странно образование – предпочита да «внесе» в телата на децата, както и на младите хора. В зряла възраст хигрома се среща значително по-рядко, а на по-напреднала – почти не се появява.

Какво е хигрома

Хигрома на пръста

Округлое образование, изпълнено с течност, се наричат кисти на синовиалната. Отличителен знак на му – местоположение на сухожильном влагалището или в района на чантите става. Външно хигрома на ставата на палеца на ръката е подобно на мека топка с телесен или розов цвят. Тя може да бъде полупрозрачна. Съдържанието на този тумор:

 • фатална течност;
 • слуз;
 • фибриновые протеинови нишки.

При натискане на гигрому никакви усещания може да не бъде. Или се усеща слаба болезненост.

Образованието е доброкачествен характер, така че прогноза на лечение е винаги щастлив. Ако хигрома на големия пръст на ръката се намира, тя рядко се доставя дискомфорт. Ако тя се «взима» показалеца или средния пръст, а след това може да попречи на свободата на движенията. Освен това, хигрома на пръста на ръцете винаги изглежда unaesthetic. Пациентите се опитват да се отървете от такава «украса». Особено изпитват жените – за тях външният вид е от огромно значение.

Туморът никога не е прероден в злокачествен, но лечението гигромы на пръста на ръцете задръжте за предпочитане, за да се избегне самопроизвольного аутопсия на тумора и попадане на течност във вътрешността на съединителната тъкан. В този случай, ще се появи много «дъщери», а първата хигрома отново ще нарасне на същото място.

Прочети още  Гиперпластический полип на стомаха

Причини за възникване

Дълги неравномерные натоварване на ръцете

За лекари, за точната причина за появата на гигромы остава загадка. Подуване на ставата на пръста си, за да нарасне вследствие на:

 • генетична предразположеност;
 • веднъж удари, синини на ръката;
 • продължително неравномерной натоварване.

Да възникнат, тя може да на големия пръст на малкия пръст, на указательном – с една дума, навсякъде. Тласък на развитието на възпалителен процес, водещ до патологични разрастаниям с синовиалната течност, най-често се получава травма, по-рядко – срив в доброто функциониране на работа на системата на вътрешните органи. Няма нищо лошо в гигроме такива няма. Въпреки това, по-добре да не оставят това без внимание, дори и ако тя не причинява безпокойство.

Хигрома на пръста си на ръката: как се лекува

Парафинови компреси за ръце

Една от последиците от нараняване на тумора (случайно или преднамерено), могат да станат вземане на раната. Това ще изисква продължително лечение с антибиотици и инвалидност за известно време.

Лечение гигромы на пръста на ръцете включва редица дейности. Понякога лекарите започват с консервативни мерки, въпреки че те рядко донесе очаквания резултат.

Към тях се отнасят:

 • парафинови компреси;
 • кални компреси;
 • въздействието на топлината.

Ако лекуващият лекар ви предлага да опитате направиш такива методи, струва си да се вслушат в съветите му. При по-малки и «пресни» гигромах на пръстите на ръцете понякога може да се постигне им изчезване. В редки случаи на тумори, подложени на себе си – това обикновено се случва, когато се активира имунните сили на организма.

Най-често туморът не реагира на консервативно лечение. Тогава лекарят препоръчва да деинсталирате гигрому на пръста на ръцете си.

Ужасът на тази мини-операцията не си струва. Ако по-рано са прилагали техники надавливания и други доста неприятни за пациента, а сега се използва премахване с лазер или ексцизия на тумора. Лекарят премахва капсула с цялото съдържание – по този начин се елиминира възможността за самопроизвольного пробив на тумора и на инфекция на увредените на парцела.

Прочети още  Половите папиломи

След това на раната се налагат шевове. Ги премахват в рамките на 7-10 дни, и проблемът ще изчезне. Вероятността от рецидив след хирургично отстраняване на минимална, около 5%. Процедурата отнема от 15 до 30 минути. Без допълнително лечение не е необходимо.

Гигромы на пръстите на ръцете на детето

Хигрома на ръката на детето

При деца гигрому по-често се забелязват от родителите си. Ако туморът е малък, бебето може да не обърне внимание на нея. Опасността е в това, че, когато играе дете да навреди на тумора, така че най-високата вероятност от заразяване има в случай, че развитието на кисти на синовиалната дете, а не възрастен.

Как се лекува гигрому? Метод ще избере хирург, с акцент на размери и местоположение на кисти. Често проблем решават да не се трие, а пункцией: произвеждат пункция с тънка игла и се изпомпва съдържанието на гигромы. След това в кухината се инжектира лекарство.

Детски организъм бързо реагира на стрес и други фактори (благоприятни и обратно) външната среда. Така че има шансове, че кистата ще се проведе от себе си, без намеса. При малки размери и локализация на места, където малък шанс синини или нарязани, лекарят може да препоръча да изчакаме малко.

Народни методи на лечение

Народни методи на лечение

Ако мисълта за това, за да премахнете гигрому, разположен на пръста на ръката, ви е – докато не са готови за такава процедура – опитайте с народни средства. Но трябва да се има предвид: специализирани гигрому лесно да се смесват с други новообразованиями:

 • атеромой;
 • липомой.

В тези случаи, лечението ще бъде различен.

С гигромой може да се опита да се справи с помощта на зеле листа. Трябва да пропуснете лист през месомелачка и след това натиснете. Освободен сок трябва да се пие. Достатъчно за една чаша на ден.

Прочети още  В някои случаи премахването на папиллом течен азот се смята за ефективен метод?

Локално въздействие е такова. До кисте трябва да се прилага по няколко пъти на ден памучен тампон, обилно напоена чайным гъбички. Казват, че ефектът ще е, само трябва да го дълго време.

Профилактика

Е възможно да се предотврати появата на този доброкачествен тумор? Тъй като неизвестно по какви причини той се оформя, е трудно да се съобразят с превантивни мерки. Въпреки това лекарите са проследили тази връзка заболявания:

 • хигрома по-често се формира при жените, отколкото при представителите на силния пол;
 • в много случаи нейната поява се съчетава с отслабването на организма;
 • човек, перенесший бурсити, тендениты и други възпалителни заболявания на ставите, е по-вероятно да се сблъскате с гигромой.

Мерки за предпазване от носят общ характер. Това е:

 • укрепване на имунитета;
 • яденето на достатъчно количество витамини и минерални вещества;
 • равномерните физически натоварвания.

Заплахи за здравето синовиальная киста на пръста си, не се носи. Тя не може нито да се прероди в рак, нито да се даде тласък на някакви нежелани процеси в организма.

И все пак нека болест на случайността не си струва. Ако оставите всичко както е, хигрома постепенно ще се увеличи в размер, ще бъде болезнено. Процесът на отстраняване ще бъде по-сложно. Ако тя спонтанно се счупи вътре, вместо на един тумор пръсти «украсяват» на множество парчета.

При откриване на «подутина» трябва да се обърнете към лекар, който ще реши дали трябва да се направи пункцию за точна диагноза, както и да избере метод на лечение. Най-вероятно това ще премахване. Само седмица – и вие искате завинаги да забравите за своите дребни проблеми. Така че не прекалите с лечението и не се опитвайте сами да «се справи» с кисти. Си здраве – във вашите ръце. Нека да се справят със своя организъм внимателно и му предоставя навременна помощ!

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *