Онкомаркеры на рак на кожата

Диагностика на онкологично заболяване в ранен етап е много важно. Колкото по-рано се появи проблем, толкова по-бързо и по-добре ще бъде лечението. Учени и лекари от цял свят се бият отново над тази страшна болест и са постигнали не лоши резултати, но накрая го победи, не може. Откриването на онкомаркеров се превърна в голям пробив в тази посока, тъй като някои от тях помагат не само да разкриват наличието на болест, но и да се определи местоположението му в организма и дори размер на злокачествени новообразувания.

От друга страна идеалния онкомаркера, който да е с точност да се определи вид рак, не съществува. Всеки път се изисква да извършват редица анализи, включително не само на оградата на кръвта за откриване на онкомаркеров, но и компютърна томография, биопсия, рентгенови и други изследвания.

Онкологични заболявания на бъбреците и рак на кожата са най-трудните за диагностика и тестове дават резултат, вече само в по-късните етапи на болестта, когато на организма вече са се разпространили метастази. Но това не означава, че в тези случаи онкомаркеры се оказват безполезни. Опитен лекар-онколог добре знае, че те могат да послужат като сигнал за задълбочен преглед на пациент.

Три вида рак на кожата

Рак на кожата

 • Базальноклеточный

Това е най-лека форма, не води до образуване на метастази. Се диагностицира доста просто и се лекува в повечето случаи. Най-често се проявява под формата на раната, която е много дълго, до няколко седмици, не се лекува, от време на време кърви, сърби и боли. По-рядко той може да вземе форма черно, кафяво, розово и дори бяло бенки, бавно се увеличава по размер. Толкова базилиома може да бъде под формата на белег, внезапно появяващо се без никакви причини.

 • Плоскоклетъчен
Прочети още  Базалиома на кожата на лицето: опасно новообразование или болест, която може да лекува?

Среща се много по-малко, но и по-опасно понякога. Диагностиката се поддава по-трудно, с всички произтичащи от това последици. Се проявява под формата на сравнително големи розови или бели петна или като незаживающая дълго време раната с изпъкнали ръбове. Така също може да се оглед на сухо и шершавого петна или така наречените «на рога».

 • Меланом

Най-опасният вид рак на кожата. В ранните етапи почти не се поддава на диагностиката, се развива стремително и буквално за няколко месеца може да доведе до летален изход. Се поддава на лечение само в случай, че успя да го определи начален етап. Трябва да се безпокоите, ако кожата се появи петното не е подобна по цвят, структура и размери на останалите. Или ако една от старите познати бенки неочаквано се превърна в един бързо да расте.

Плоскоклетъчен и особено на меланом е много опасно и модерни методи за лечение с голяма трудност да се справят с тях. Ето защо е необходимо да се разкриват на образуването им, колкото се може по-рано. Макар и да не е лесно, но е напълно възможно.

Кой е в риск

Лунички като група в риск

В последните години министерството на здравеопазването притесняват провеждането на клиничен. Нещо добро и необходимо, обаче, и самият човек трябва да знае, дали той към групата на риска предразположени към меланоме на кожата. Има няколко признака:

 • голям брой бенки.
 • бенки нехарактерен форма или формата им започва да се променя.
 • наличието на сезонни лунички.
 • светла кожа, която не липнет тен.
 • появата на петна по кожата.
 • генетично предразположение.

Хората с една или няколко от следните признаци трябва да се проведат профилактичните прегледи. Ако анализът се окаже положителен, а след това лекар обикновено назначава повторно отдаване на кръв, тъй като, отново, да се каже точно от първия път, че злокачественное образование има в организма, не може да бъде. В случай на повторна положителен резултат е назначена биопсия. Не е излишно да и ултразвуково изследване (УЗИ), ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и други процедури, помагащи за по-точно и по-добре се установи диагнозата.

Прочети още  Меланом при деца

Причините за повторен анализ за рак на кожата

Неправилно хранене

Правила за отдаване на анализи на онкомаркеры на кожата трябва да се спазват, защото много фактори, които могат да ги направят неверни или неточни. В навечерието на оградата на кръвта, се провежда в ранните сутрешни часове и задължително на гладно, най-добре е да се въздържат от:

 • мазна и солена храна.
 • газирани напитки и напитки, съдържащи кофеин.
 • на алкохол в произволен брой, в това число и бира.
 • физически натоварвания.
 • час и половина преди анализа да не се пуши.

Това е нещо, което зависи от пациента, но има още няколко фактора:

 • проблеми на централната нервна система.
 • следоперативни усложнения.
 • сърдечно-съдови заболявания.
 • инфекциозни възпаления.
 • автоимунно заболяване.
 • онкология други видове.

В тези случаи онкомаркер S100 – единственият онкомаркер на рак на кожата – може също така да даде положителен резултат, който ще се окаже невярно.

В кои случаи анализ на онкомаркер меланом задължително

Анализ на онкомаркер меланом

Ранна фаза на рак на кожата, за да разкрие и признае доста трудно. Именно по тази причина лекарите внимателно да се грижат за пациентите с описаната по-горе признаци и се опитва да убеди ги да преминат профилактичен медицински преглед, поне веднъж годишно. Така лекарят може да предпише се отдава анализ на онкомаркер на кожата в следните случаи:

 • асфиксия на новороденото.
 • болестта на Алцхаймер.
 • онкология, диагностированная по-рано.
 • ангина.
 • автоимунно заболяване.

Това не означава, че пациентите задължително се появи рак на кожата или някакъв друг вид онкология. Лекарят трябва да сте сигурни, че това заболяване не и в този случай е по-добре сто пъти да се презастраховат и идентифицира проблема, докато тя още не е станала фатална тече от заболяването.

Прочети още  Как да се различи родинку от меланом

Качествени изследвания

За пореден път се обърна внимание на факта, че ракът на кожата е един от най-трудните видове онкология в смисъл на диагнозата. Ранната му фаза протича почти незабелязано и безсимптомно. Показатели онкомаркеров в организма, могат да бъдат завишени съвсем за малко, но болестта вече е започнала своето разрушително действие. За увеличаване на протеин в организма, също могат да влияят на настинки, инфекции, кисти, доброкачествени образования и още някои фактори.

Най-добре са се представили добре в въпрос за откриване на меланоми изследвания на ниво ДНК. Въпреки това и тук може да възникне трудност. Това изследване се основава на сравнение на тестове, преди да заболявания и по време на него, но лекарите не винаги има материал на пациента, с които да се сравняват. Далеч не всеки човек дава на своето ДНК, за да подозира, че той някога е установено онкология.

Онкомаркер S100 широко се използва не за поставяне на диагноза, както вече по време на лечението. Нивото му в кръвта е пряко зависима от размера на злокачествени новообразувания и разпространението на метастази. След операция или интензивен курс на лечение на ниво S100 трябва да бъде намалена и ако той отново започва да се покачва, тогава или подуване отново започнат да растат или остават незабелязани от метастази. Лекарят-онколог може на тази основа да се направят необходимите изводи и да се определят по-правилното и качествено лечение.

И все пак, въпреки риска от рак на заболяване на кожата, веднага изпадате в отчаяние, не си струва. Медицина и науката не стоят на едно място, а това означава, че с всеки изминал ден начини за диагностика и лечение се подобряват са и са изследвани нови методи, които ще дадат надежда дори и тогава, когато всички испробовано.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *