Онкомаркеры на рак на гърдата

За съжаление въпреки всички усилия на учени, своевременно диагностирование рак на млечната жлеза (РМЖ), както и други видове онкологични заболявания, е основен критерий за успешно лечение на тази страшна болест. Слава Богу, че лекарите са се научили да правите бързо, почти безболезнено и доста точно. Жената, при която има съмнение за наличие на злокачествен образование, просто трябва да кръвен на онкомаркеры и след няколко часа на лекар или ще си пациентката съобщение, че тя е напълно здрава, или ще ви предпише навременно лечение, което ще ви помогне бързо и завинаги да се справи с тази напаст.

Разбира се, в действителност нещата са малко по-сложни и по-добре, макар и малко от себе си да разберат този въпрос.

Какво е онкомаркер

Онкомаркер

Ако да доведе формула, обединените сред медици, това е обикновен човек, едва ли разберется в тези специфични условия. Така че нека се опитаме да прехвърлят всички на по-прост език. И така: онкомаркер – това са група протеини, високо съдържание в кръвта показва предстоящи неприятности. Освен това, те могат да бъдат няколко вида, в зависимост от вида cancer заболявания. Точно тези протеини, които започват да се формират при първите признаци за възникване на тумори, и позволяват да се разкрие присъствието си на най-ранните етапи.

Кои са онкомаркеры

Видове онкомаркеров

Има четири основни вида онкомаркеров и най-добре е да е лекар при поставяне на диагноза отчитат показанията на всички четири, защото всеки поотделно не може да даде абсолютна увереност, че тя има един или друг вид рак. Затова си струва да помислите за всеки повече.

Прочети още  Профилактика на рака на млечната жлеза

РЭА – раково-ембрионален антиген

На по-ранен етап от възникването на злокачествени новообразувания (карцинома) низкоэффективен. Може да се прояви при рак на млечната жлеза, а така също и тънкото и дебелото черво, белите дробове и черния дроб. При диагностициране на практика не се използва само във връзка с други, но това е по време на лечението е необходимо. Точно по този показател лекарите се грижат за динамиката на заболяването.

PC-М2 – Тумор-М2-пируваткиназа

Така, както и предишния не е с висока особеност, но неговото присъствие е еднозначно показва, че пациентът има новообразование злокачествен характер. За съжаление, не позволява точно да се определи кой именно орган изумен. Въпреки това, в комплекс с други онкомаркерами служи за потвърждение на болестта.

ТПА – Текстилен полипептидный антиген

Се използва за откриване на карцином на гръдната жлеза. Заедно с останалите, за да позволява идентифициране злокачественное новообразование на ранен етап, а така също и да следи за динамиката и правильностью се предписва лечение.

CA 15-3

Точно този тип протеини онколози предпочитат при изплащане на рак на млечната жлеза. Почти в 95% от случаите заболяването се отбелязва повишено ниво на този онкомаркера в кръвта. Въпреки това, той също може да посочи и друг вид рак и дори наличието на доброкачествени образувания, така и провеждат комплексни изследвания, които позволяват точно да се каже не само кой орган е подложен на атака, но и да се определи степента и сложността на заболяването.

Че е в норма

Показатели онкомаркеров

Не трябва да мислим, че присъствието в кръвта на тези специфични протеини недвусмислено показват ужасно заболяване, което наричат «чумата на ХХ век». Те се намират винаги трябва да се отчита само броят им. Така че трябва да знаете показатели, които са в норма и не трябва да се възпита без излишни опасения.

  • РЭА. Подразделя на два показателя. За пушачи и не пушачи. За първата категория пациенти в норма ще 5.5 ng/мл. За хора, които нямат този вреден навик – 3.8 ng/мл.
  • ТПА. Имате здравословен пациента, наличието на този онкомаркера в кръвта, не трябва да надвишава 75 iu/l.
  • CA 15-3. Ако стойността не надвишава 25 iu/мл, а след това заплаха за здравето на пациентката не.
Прочети още  Рак на гърдата, на 3 степен

И отново трябва да поясним, че се отдава само на един анализ, ще бъде достатъчно. Идеалният вариант ще бъде комплексът от всичките четири.

Като дари анализи

Отдаване под наем на венозна кръв

В болницата професионален медицински персонал, ще го проследи, за да пациентката правилно подготвени до оградата на венозна кръв, необходима за идентифициране на онкомаркеров. Но в края на краищата, жените в по-голямата си част не са в болница само за това, за да преминат тестове и затова трябва да знаете няколко абсолютно прости условия, при спазване на които анализът ще бъде много по-точно и по-добре.

  • Кръвта на онкомаркеры вземат след около 8-10 часа след последния прием на храна. Обикновено това се прави рано сутрин, за отказ от храна не е толкова болезнено.
  • Наличието в кръвта на никотина, така също може да окаже отрицателно въздействие в резултат на анализ. Така че, ако нямат желание или възможности да се откажат завинаги от вредния навик, последната цигара трябва да бъде выкурена за час до оградата на кръв.

Дълго да чакат и се изнервят, да не се наложи. Вече след няколко часа, резултатите са готови и ще могат да бъдат или да не се тревожа поне още за шест месеца, или да се консултира със онкологом ще кажете за оптимален курс на лечение. И в този доста неприятен случай отчайвайте, не си струва в никакъв случай. Выявленный в ранен стадий рак на млечната жлеза се лекува в днешно време е много успешно.

Когато отдавате

Обикновено лекарят-онколог назначава изследвани за откриване на онкомаркеров при наличие на съмнение за злокачественное новообразование. Но никой не е отменен превенция, а тя на първо място е годишен клиничен.

Прочети още  Лечение на рак на гърдата на народни средства за защита

Има и още няколко показателя, когато тези анализи са просто необходими.

  • за наблюдение на динамиката на лечение.
  • при развитието на метастази.
  • за откриване на рецидив след лечението.

Всичко това се отнася за пациенти с вече диагностированным проекта заболяване. И дори ако лечението е успешно и ракът е победен, трябва да се проверяват периодично. Така или иначе, плюс това няма да бъде. Но и да доведе до фанатизъм, също не си струва. Онкологията не се развива за един ден, и дори и месец. Начална фаза може да продължи доста дълго, почти безсимптомно и без тежки последствия. Така че отдаването на анализи, идентифициране на онкомаркеров пъти в годината ще бъде достатъчна гаранция навреме, така, че да успее навреме да се открие заболяването и да се вземат необходимите мерки.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *