Онкомаркеры на белите дробове

Рак на белия дроб е едно от най-опасните и трудноизлечимых заболявания. От него не е застрахован нито един човек. За съжаление съвременната екологична ситуация в някои промишлени райони е изключително благоприятна атмосфера за възникването на рака, но това не е единствената причина.

Основните причини за появата на рак на белите дробове може лесно да се изброят:

 • генетично предразположение.
 • отслабване на имунитета.
 • канцерогенни вещества.
 • табакокурение.

Хората, които са изложени на един или няколко от изброените фактори, са включени в групата на риска, и дори ако няма никакви признаци на тази страшна болест, изследвани за онкомаркеры рак на белите дробове не ще бъде излишно.

Показания за отдаване анализи

Отдаване на кръв

Пациентът трябва да се консултирате с лекар, в случай, че той:

 • кашлица преминава в хронична форма и при това се наблюдава отделянето на храчки, изпълнен с кръв.
 • повишена температура без видима инфекциозни причини.
 • обидни бързо утомляемости, обща слабост, загуба на работоспособност, намаляване на имунитета.
 • загуба на апетит и рязко намаляване на телесното тегло.

В този случай лекарят е длъжен да назначи на всички процедури за диагностициране на рака. Това е цял комплекс, който включва биопсия, бронхоскопию, рентгенови лъчи органи на гръдната кухина и на оградата на кръвта на онкомаркеры на белите дробове.

Онкомаркеры, които да помогнат за диагностициране на рак на белия дроб

Онкомаркеры

Онкомаркеры – молекулни връзки, които се изработват в организма на човека на пациента клетки от злокачествени новообразувания. Те могат да присъстват в организма и без тумор, но увеличаване на съдържанието им недвусмислено показва на онкологично заболяване. Учени са успели да отмени около две дузини такива връзки, но, за съжаление, идеален онкомаркера разкриват все още не е успял. Именно поради тази причина трябва да се открие не един и дори два, за онкомаркера, а няколко. Това не само ще определи кой точно орган е подложен на атака, но и да се изчисли степента на проблема и дори размера на тумора. Всичко това позволява да се разкрие онкологията, ако вие в най-ранен стадий, което е един от основните компоненти на успешното лечение.

 • СЕА – карциноэмбриональный антиген. Един от най-първите онкомаркеров, открити от учени. Показва чувствителност именно към рак на белите дробове. Но може да реагира и на други видове рак.
 • NSE – неврон энолаза. Показва наличието на заболяване, тъй като се произвежда в атипични клетки на тумора и в периферните и централните неврони. Запис за потвърждаване на диагнозата.
 • CA 125 – онкоантиген. Основно определя поражението на яйчниците, но в комплекс с други потвърждава образуването на тумори на белодробни тъкани.
 • ПРА – плоскоклетъчен рак на антиген. Протеин, присъствие в кръвта, който показва наличието на тумори на матката, на хранопровода, а така също и на белите дробове.
Прочети още  Централна рак на белия дроб: причини, проява и лечение

Наличието на данни онкомаркеров в кръвта на болния – това е потвърждение на диагнозата, но поотделно, нито един от тях не може със 100%-ва точност да посочи кой орган трябва да се лекува и какво лечение да предпише. Но всички заедно, те ще дадат възможност на опитен лекар-онколог да се постави по-точна диагноза.

Норма

Както вече беше посочено, самото наличие в кръвта на пациента тези молекулни съединения не е признак на рак. Тялото е толкова сложен и разнообразен, че в него постоянно присъстват такива химически, молекулна и други съединения, е, че този длиннющий списък може да изплаши до смърт непросвещенного човек. И само специалист може да разчете този ребус, който и ще говорим с него за здравето, благосъстоянието и перспективите на човек, който е взета за анализ.

Именно по тази причина лекарите-онколози на първо място обръщат внимание на наличието на онкомаркеров, а на тяхното количествено съдържание. Ако тя е в рамките на нормалното – не се притеснявайте да си струва. Ето тези настройки:

 • РЭА – 3 ng/мл.
 • CYFRA 21-1 – 3,3 ng/мл.
 • NSE – 12,5 ng/мл.

Ако тези показатели бързо се отглеждат, мерки е необходимо да се вземе незабавно.

Оценка показатели

Оценка показатели

И за пореден път се обърна внимание на факта, че отделно от нито един от онкомаркеров не ще покаже точно от какъв вид рак е болен пациент. Тези анализи се предписва на първо място, за да премахнете съмнение за бронхит, астма, пневмония и други заболявания на дихателната система. Онкомаркеры абсолютно незаменими за проследяване на динамиката и коректност от лечение, превенция на рецидив. За точно поставяне на диагнозата и определяне на огнището на поражение лекар трябва да назначи цялостна проверка на пациента, включващи в себе си, рентгенографию, биопсия, компютърна томография, бронхоскопию и други процедури.

Прочети още  Кашлица при рак на белия дроб: причини, особености и методи за улесняване на

Биологично активните вещества, отделяна от раковите клетки, притежават доста широка особеност, и могат да се образуват при наличие на тумори в различни органи. Категория онкомаркеров на рак на белия дроб са представени по следния списък:

 • РЭА.
 • ДУШИ.
 • CA 125.
 • CA 72-4.
 • CYFRA 21-1.

Липсата на онкомаркеров в кръвта на пациенти, подложени на лечение или прооперированных, не трябва да служи като повод за спокойствие. Факт е, че броят им зависи от големината на злокачествен тумор. Самият фокус е намалял, значи, се е свила и показатели за маркери, но това не е гаранция за липса на метастази.

Отрежете излишното

Цитирани в началото на статията показания за отдаване на анализи, идентифициране на онкомаркеров, могат да се дължат и на други причини, които и следва или за да установи или отхвърли. Повярвайте ми, всеки лекар-онколог до последно се надява, че пациентът е болен от всяко друго заболяване на дихателната система. На тях, разбира се, също трябва навреме да се диагностицира и да лекува.

 • Туберкулоза. Този деликатен заболяване обикновено добре се вижда на рентгенови снимки. Обаче има случаи, когато е жизнено необходимо изследвани за онкомаркеры.
 • Плеврален излив. Много често това заболяване да е с рака и обратно, така че анализ и в този случай е необходим.
 • Пневмония. Остра форма на болестта на своите течение дава увереност, че белите дробове нищо повече не се учудвам. Но ако тя се превърна в хронична форма, тук се появяват признаци, които са характерни и за онкологията. Слабост, бърза умора, кашлица, висока температура.

Точно и качествено доставени диагноза – това е рецептата за успеха по-нататъшно лечение. И не трябва да се страхуват и да изпадате в паника, когато лекарят ви е предписал дарят кръв на онкомаркеры. Дори ако резултатът е положителен, съвременната медицина е в състояние да се справи дори и с доста бягане случаи на рака. В никакъв случай отчайвайте, не си струва. Следвайте указанията и предписанията на вашия лекар, спазвайте диета и режим и болестта отстъпи.

Прочети още  Мелкоклеточный рак на белия дроб: колко от тях живеят и колко неутешителен прогноза?

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *