Облъчване с рака

За съжаление, онкологические заболявания вече са престанали да бъдат необичайно в днешно време. Подмладяване патология включва следващата задача на лечението, преди от учени. Добро средство при борба с онкологични заболявания, е лъчева терапия. Въпреки странични ефекти, тя наистина може да помогне на хората, които са в нужда.

Какво е лъчева терапия

Лъчева терапия на злокачествени тумори, се извършва с помощта на линеен ускорител и насочва въздействието на радиацията върху увредените клетки. Нейната основа е способността да се въздейства с помощта на лъчи върху молекулите на водата.При това се образуват свободни радикали, които на свой ред нарушават структурата на ДНК променена клетки, и я правят разделение е невъзможно.

По време на процедурата, и в двата случая се засягат здравите клетки, но тяхната чувствителност към радиация е по-малко, благодарение на което те оцеляват.

Тази терапия влияе отрицателно върху разширяване на туморните процеси, забавяне на растежа на туморите.

След облъчване, проблеми от онкологията става много по-малко. В много случаи се наблюдава подобряване на състоянието на болния.

Лъчевата терапия може също така да допринесат за пълното възстановяване на пациента. Най-често тя се използва в комбинация с други методи за лечение на онкологични заболявания, които се обсъждат, са лекари, определят индивидуално за всеки пациент.

Видове облъчване

Радиация може да бъде:

 1. Волновым. Тя се формира гама-радиация или лъчите на рентген;
 2. Корпускулярным. Състои се от микро-частици и се разделя на нейтронное, протонное, алфа вид, бета вид.

По начина на подаване на радиация, лъчетерапия, се разделя на:

 1. Дистанционную терапия. В този вид лечение, източник на лъчение се разпространява на разстояние от тялото на пациента. Най-често тази процедура се предхожда от компютърна томография. Тя дава възможност по-добре да се симулира и да планират операцията, при това по-точно действа върху засегнатите клетки;
 2. Данните за контакт терапия. Тя от своя страна може да бъде внутрираневой и внутриполостной. Излъчвател се инжектира в тялото на пациента, и подвеждат към патологическому на огнището, което позволява да се намали тежестта върху здравите клетки.
Прочети още  Доброкачествен тумор

Продължителност на терапията

Курс облъчване се определя от спецификата на заболяването, дози, степента на небрежност на процеса, и по какъв метод се прилага. Обикновено, лъчева терапия трае 6-9 седмици. Пациентът за това време, отнема около 30-45 процедури.

Информация за контакт терапия се състои от по-малък брой процедури, и трае не повече от шест дни.

Последствията от лъчевата терапия

Доза на облъчване винаги се подбират от лекарите, така че да се сведе до минимум увреждане на здравите тъкани. Негативните ефекти най-често са възможни само при многократно своите «сесии».

Освен реакция на човек на облъчване има индивидуален характер, а това означава да се предвидят всички последици е невъзможно. Струва си да се изброят най-често срещаните странични ефекти:

 • Радиационни изгаряния първа и втора степен на тежест, които се лекуват с помощта на регенерирането масла;
 • Проблеми с кожата. През 5 — 15 дни след началото на сесии на експозиция, кожа, е в зоната на радиация, може да започне да се изчервявам и отлепете. Възпалени области.в парцели не може да се трие, се прилага козметични средства. По-добре се откажете за известно време от приемане на вани. Също така, лекарите може да ви препоръча, кои лосиони, кремове и мехлеми си струва да се използва;
 • Гадене. Обуславливается този симптом във връзка с високи дози радиация. Най-често се среща при пациенти, които се подлагат на лъчева терапия в зоната на корема. За този симптоме, трябва веднага да уведомите вашия лекар, който от своя страна при необходимост назначава медикаментозные средства;
 • Много от пациентите посочват слабост по време на курса на облъчване. Обикновено това е свързано с факта, че се случва интоксикация за сметка на разпадането на тумора. Болен при това разпростиране симптоме трябва да отделим време, за да постельному режим, и за отлагане на делата, които се отнемат от физическите сили.
Прочети още  Химиотерапия при рак

Възстановяване на организма след облъчване

За възстановяване на физическите и морални сили, а също и за намаляване на интоксикация, трябва да се вземат предвид някои препоръки, които ще увеличат шансовете си за възстановяване и ще намали риска от негативни последици:

 • Почивка. Много важно условие за възстановяване на силите. Препоръчва се почивка, свързан с хоби, любимите си неща, общуването с близки хора. Той се използва като получаване на положителни емоции и за поддържане на здрава психика;
 • Хранене. Препоръчва се хранят балансирано, предимно продукти, които са пълни с витамини. Да се изключат от диетата трябва да бъде алкохол, жаренную и пикантни храни;
 • Отказ от вредни навици. Едно от най-важните условия за успешно възстановяване. Вредните навици допринасят за увеличаване на интоксикация, а оттам и — отслабване на здравето.

Лъчева терапия, отдавна се е утвърдила като изключително ефективна процедура в борбата с туморите. Без съмнение, по-добре за болния, ако патологична разсадник на радиация ще бъде открит в началото на времето, в такъв случай, ще бъде възможно да се отстранят напълно. При неоперабельных състояния, облъчване ще помогне за облекчаване на състоянието на пациента. Смята се, че лъчевата терапия — главен асистент при онкологични заболявания, и това е напълно оправдано.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *