Нивото на PSA при рак на простатата

PSA при рак на простатата е един от протеините, който е индикатор за функциониране на простатната жлеза. За да разкрие този онкомаркер само при представителите на мъжкия пол. Простатата произвежда даден протеин, всяка клетка произвежда и той се освобождава в кръвта. Онкология или друго заболяване, не винаги се потвърждава, след анализ.

Значението на определяне на PSA

В момента това е скрининговый метод, който се използва за ранно диагностициране на рак се грижат патология сред лица от мъжки пол, тъй като исследуемый орган-простатната жлеза. Това желязо външна секреция, която е призната за един от най-опасните органи злокачествени новообразованиям.

Метод влезе в широка практика за мъже над 40 години. Прави той всяка година. И при откриване на повишено ниво на антиген се извършва пальпация и допълнителни техники, сред основните от които е ултразвук и биопсия.

Освен това, простат специфичен антиген се определя не само за изключване на рак на заболяването, а с цел контрол на хирургично лечение, ефективността на медикаментозна терапия.

Фактори, влияещи на климата.

При това следва да се отбележи, че има няколко фактора, които могат да повлияят на нивата на PSA:

 • Процесът на еякулация малко преди това как трябва да се отдава анализ.
 • Провеждане на масажа на простатата
 • Провеждането на ректална пальцевого изследвания на жлези не по-късно от 24 часа
 • Предишната извършване на биопсия
 • Ултразвуково изследване с помощта на ректума сензор
 • Пушенето в големи дози
 • Физическото пренапрежение, което е свързано с увеличаване на притока на кръв в метал
 • Яденето на мазни храни.
Прочети още  Баня при дпх простатата

Не винаги си заслужава да се отнасят до подобряване на този показател, като за откриване на рак на простатната жлеза. Понякога този процент може да има при следните състояния:

 • Остър простатит или обостряне на хроничен, аденом на всеки етап на развитие.
 • Травма на таза, а така също и на половите органи
 • Ишемическое заболяване, в които се отразява възраст. Се определя само след задълбочен преглед.

Нормата стойности.

В норма нивото на простат специфичен антиген може да бъде до 4,5 ng/мл. Обикновено физиологично повишаване може леко да надвишава нормалните стойности.

При това високи стойности отива за това каква етап на патологичния процес. В началото на заболяването показатели да не превишават стойностите в 11нга/мл. И ако в процеса на времето не се разпознават и не се започне лечение, след което концентрацията му ще продължи да расте и може да достигне цифри, в десетки пъти повече от тези прагове. Често в такъв случай се намалява желязо в кръвта.

Освен това, оценката на този показател е от голямо значение при оценката на ефективността на проведеното лечение и наличието на метастазирования.

За рецидиве тумори, а така също и за метастазированни огнище може да се съди по възходящ ред на този онкомаркера след проведено хирургично отстраняване на основния тумор по-голям от 0,2-0,3 ng/мл. В този случай, след оперативно лечение показатели рязко падат отношение на съществуващите по-рано, а след медикаментозна терапия или подобна обработка радиация въздействие върху плат не се случва одномоментного отстраняване на клетки. Т.е. известно време по-късно те продължават да функционират и да отделят този антиген в кръвта.

Прочети още  Видове операции при рак на простатата, възстановяване и възможните усложнения

При ефективност на данни, техники за намаляване може да се наблюдава едва след определено време, обикновено година или повече. В този случай, когато динамиката на наблюдение се случва постепенно намаляване на показатели, резки промени, не се наблюдава.

В случай, че след оперативно или на друг метод на лечение се случва изкачване стойности, може да се говори за наличието на рецидив на рак на заболяването. В някои ситуации е необходимо разлика cancer процес на следоперативни или постлучевого от рецидив. Дори в малки количества запазена тумор може да отделят маркер.

Трябва също така да се отбележи, че отличителната характеристика на патологичния подобряване на физиологичен е, че в последния случай на повишаване на стойностите ще се рязко с по-бързо спад, докато при злокачественном новообразовании стабилно и бавно повишаване на стойностите.

Много специалисти използват за диагностика е процес от доброкачественного се изисква определение не абсолютни стойности, а относителни. Това значение се изразява като процентно съотношение на свободните от цифри PSA към общия выражаемых с помощта на сто. Да се прецени опухолевом процес на изпълнение, когато стойността на нивата на PSA по-висока от 13%.

Норма, при която се произвежда предстательный протеин винаги е строго определена, дипломиране, може да се различава в зависимост от лабораторията, но в този случай се прави специална маркиране. Резултатът трябва оглашать лекар, а същото следва да бъде назначена за диагностика на организма. Обръща внимание, за да се определи свободен антиген, наличието на което показва тест.

Как да се постигне намаляване на стойности?

Точно този маркер ще бъде да се прецени ефективността на лечението. Но да намалят стойността му при диагностированном злокачественном тежки случаи може само с помощта на лечение. От лечебни дейности, които допринасят за намаляване се отнасят хирургични методи за премахване на огнището, химиотерапия, радиационна и лъчева техника.

Симптоматична терапия или палиативни грижи, не ще даде възможности за намаляване на показателите.

Затова всеки мъж, всяка година трябва да се проведе това изследване, за да се намали встречаемость такава патология, като рак на простатата в по-късните етапи на протичане на процеса. По-бързо откриване ще помогне да се повиши ефективността на терапията, а също така да увеличи шансовете за оцеляване. Пациентът трябва да разбере, че злокачественный растеж ще продължи, докато в общия процес не бъде подложен на лечение.

Прочети още  Рак на простатата 4 степен: характеристики, симптоми и лечение

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *