Невринома мозъка: клинични прояви, диагностика и възможните методи на лечение

Невринома мозъка— един от доброкачествени на туморните образувания, затрагивающее в повечето случаи жените на младата и зряла възраст. Локализуясь в отделите на мозъка, невринома може да се превърне в причина за множество нарушения в органа, в който се намира, така че изисква навременно откриване и отстраняване.

Етиология невриномы на главния мозък

Невринома се формира от дъщерно дружество, шванновских, клетките на нервната тъкан. Могат да бъдат локализирани в осми или петия черепном нерве. В повечето случаи образование е доброкачествен характер, но могат да се срещнат и злокачествени проявлениязаболевания.

Специалистите успели да се определи причината за появата на невриномы от научна гледна точка. Това се случва в резултат на мутации в някои гени 22-ра хромозома, отговорни за синтеза на протеин, който ограничава неопластични растеж шванновских клетки. Грешен синтез води до прекомерен растеж и разпространение. Но сами са причините, поради които се случват мутации така и не била изяснена, но има предположения, че невринома се формира в резултат на следните фактори:

 • генетично предразположение. Ако в семейството някой от роднини е поставена диагноза невриному, след това в 50 % от случаите при наследниците също може да се развие подобно заболяване. Човешките клетки имат способността да се неконтролируемо да споделят под влияние на определени фактори: стрес, радиация, прием на лекарства и др Процеса на деление става причина за появата на тумори и развитието на различни видове заболявания;
 • нарушения в имунната система. Имунната система на човек е нужен за борба с различни извънземни микроорганизми, които вредят на организма. Намаляване на защитните функции води до появата на болести, включително и невриномы. Причините, поради които се намалява имунитета различни: настаняване в района на с разбито околната среда, неправилното хранене, постоянен стрес, вредни навици и т.н.;
 • влияние на радиацията дълго време, особено в детска възраст с течение на времето може да доведе до развитието на тумори в мозъка;
 • наличието на други доброкачествени образувания.

Освен това до заболявания водят постоянни възпалителни процеси в организма, например, при тонзиллите, фарингит и назофарингите.

Видове патология

Отделят няколко изглед невриномы мозъка в зависимост от собенностей си структура:

 • эпилептоидная — образование във вид на плътно тяло с изобилие от влакна;
 • ангиоматозная — предизвикване на абнормно разширение на кръвоносните съдове, което води до образуването на голям брой корпуси кухини;
 • ксантоматозная — образование придобиват жълто-сив, жълт или зелен цвят се дължи на факта, че в състава на раковите клетки много пигмент.
Прочети още  Глиома мозъка: диагностика и методи на лечение

Тъй като тези новообразувания се появяват в различни области, точна класификация с оглед на местоположението не съществува.

Клиничните прояви на невриномы с различна локализация

На мястото на локализация невриномы се делят на:

 • невринома слуховия нерв;
 • невринома тройничного нерв;
 • невринома на периферните нерви.

В зависимост от местоположение, се различават и симптомызаболевания, които изискват индивидуален за всеки конкретен случай лечение.

Невринома слуховия нерв

В повечето случаи слуховия нерв, засегнати от една страна, и симптоматика се наблюдава само в нея. В редките случаи, когато невринома двустранен, симптомите се развиват с двете страни. Към черта на тази болест включват:

 • шум в ушите — първият симптом, който се наблюдава при 80 % от пациентите, дори и при малки тумори. В зависимост от местоположението на шум се чува от едната или от двете страни;
 • намаляване на слуха — знак, засягащи почти всеки, който се сблъсква с невриномой. Развива постепенно, като се започне с високи звуци. Също така се появява в зависимост от местоположението на новообразувания;
 • нарушаване координация страдат почти половината от всички пациенти. Симптом е характерен за по-късните стадии на развитие на заболяването, когато туморът е превишил своите размери в 3-3,5 см;
 • главоболие при невриноме възниква, ако туморът сдавливает нервните окончания в мозъка;
 • виене на свят възниква от само себе си, но по-често в комплекс с гадене, повръщане и загуба на съзнание.

Шум в ушите – един от симптомите на акустична неврома

Клинична картина може да даде оценка на това, в какъв стадий се намира болестта. На първия (началния) стадий на образование има размери до 2 см. се Проявява с намаляване на функцията на тройничного, на лицето и преддверно-улиткового нерв.

За втория етап е характерно увеличаване на тумора до 2-4 виж, Тя започва да притиска мозъчния ствол и малкия мозък. Възможна пълна загуба на слух, вкус, парализа тройничного и на лицевите нерви.

Третата (тичане) етап настъпва, когато туморът е по-голям от 4 виж При това до разгрома на кранио-мозъчните нерви се присъединява синдром на вътречерепна хипертония, нарушен говор, затруднено преглъщане, стават ясно изразени мозжечковые разстройство.

Невринома тройничного нерв

Е по-често встречаемой невриномой сред останалите. Признаци варират в зависимост от размера на тумора:

 • нарушение на чувствителност на лицето, характеризиращо се с ползанием мурашек, изтръпване, чувство на холодка;
 • отслабването на дъвкателните мускули;
 • болка на мястото на образуване;
 • нарушаване на вкусовите усещания;
 • халюцинации по отношение на вкуса и обонянието.
Прочети още  Неоперабельная мозъчен тумор: колко от нея може да се живее?

Тези симптоми се появяват в 15 % от случаите на засегнатата част на лицето, в началото на заболяването. С прогресиране се присъединява към дисфункция на дъвкателните мускули. Поражението тройничного нерв говори за това, че туморът е надвишил в размер 2 см.

Невринома на периферните нерви

При невриноме на периферните нерви, тумор обикновено е повърхностно и расте много бавно. Симптоматика зависи от орган, който се влияе от тези нервни окончания. Обикновено невринома в една посока, представена изплащат малко уплътнение кръгла форма, в хода на нерва.

Главен признак на развитие на невриномы на периферните нерви — болка, която се достига по хода на нерв и усиливающаяся с натиск върху него. Характер на болката може да бъде различен: остра, обстрелваща, предизвиква изтръпване. Следващия симптом за тумор на този тип нарушения на чувствителност. Те се проявяват като вцепенен, проследяването стъпки пълзи мурашек или чувства леки холодка е участък, в който се намира край нерв. Постепенно към симптоматике се присъединява към мускулна слабост, нарушение на двигателната активност, в случай, че невринома се развива в крайниците.

Диагностика невриномы

Диагностични дейности невриномы мозъка зависят от местоположението на нейната локализация. В кабинета На лекар провеждането на проучване на пациента, за да се създаде цялостна клинична картина. Също така се извършва проверка на невролог, инструментални и лабораторни изследвания, които включват:

 • церебральную нейровизуализацию, състояща се от ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ. С тяхна помощ се признае наличието на тумора, неговите размери и състоянието на околните тъкани;
 • радиография разкрива костни промени, възникнали на фона на растежа на тумора;
 • УЛТРАЗВУК-диагностика — достатъчно информативен метод, показващ промените в меките тъкани около тумора;
 • аудиометрия се назначава за изясняване на слухови нарушения при тумори на слуховия нерв;
 • биопсия се провежда с цел провеждане на гистологических изследвания фрагмент на тумора.

КАТ – един от методите за диагностика на невриномы мозъка

Също така на пациента се предписват редица общоприети анализи на кръв, урина за изключване на възпалителен процес в организма.

Лечение невриномы

При наличието на невриномы мозъка лечениеназначается само след извършване на диагностика и определяне на неговия вид и местоположение. Единственият метод да се възстанови — премахване на тумор от тялото на един от съществуващите методи.

Хирургично отстраняване на невриномы

Провеждане на операция за премахване на тумор на основните и може би най-сигурният начин, който ще бъде предложен на пациента. При малки размери невриномы могат да се организират и микрохирургия за запазване на функционалността на слуховия и на лицевите нерви.

Прочети още  Предна менингиома: утешителен ли прогноза?

Ако операцията се извършва в черепа, а след това използват подзатылочный, напречно-височный или транслабиринтный подход. В случай на синтез новообразувания с нервни влакна, тя се отстранява частично, но в такъв случай са възможни рецидиви. Невриному мозъка в голям размер, може да се премахне само чрез трепанации на черепа. В такъв случай е голяма вероятността от странични ефекти като загуба на слуха или парализа на лицеви нерви.

Лъчева терапия

В случаите, когато операцията по изваждането невриномы на главния мозък не е разрешено лекар е предписал за лъчева терапия. Противопоказания за хирургия могат да бъдат в следните случаи:

 • местоположението на тумора в труднодоступном място;
 • туморът се намира в непосредствена близост до жизнено важен орган;
 • възраст на болния над 55 години;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • бъбречна недостатъчност;
 • захарен диабет.

Лъчева терапия – начин за лечение на невриномы мозъка

Лъчева терапия се използват при незапущенных на злокачествени образувания. След провеждане на тумора не е прероден в метастазирующую и прогноза жизнивесьма щастлив.

Радиохирургическй метод на лечение

Радиохирургия се назначава при намирането на тумори във вътрешността на тази на черепа кутии или при спинална локализация. Режисьор лучевое въздействие причинява смъртта на някои туморните клетки. Тези, които са останали?сами по себе си губят способността да се възпроизвеждат. Радиохирургическая операция е възможно при размер на невриномы не повече от 3 вижте Във всички останали случаи метод се използва като паллиативного лечениядля да се намалят размерите на тумори, ако е открита операция е противопоказан.

Възможните последствия след невриномы мозъка

Усложнения, които могат да причинят невринома на мозъка, в зависимост от мястото на неговото разположение и размери. Малки образование, които своевременно са били изложени на лъчетерапия, не предизвикват сериозни последствия. Но ако туморът е достигнал по-големи размери и сдавила определени части на мозъка, възникват различни по вид усложнения:

 • глухота едно-или двустранен;
 • парализа;
 • пареза на лицевите нерви;
 • мозжечковые нарушения;
 • внутричерепная хипертония.

Най-опасното усложнение на доброкачествен тумор е прераждането в злокачественное образование. В такъв случай при невриноме мозъка прогноза жизнистановится неблагоприятна.

Профилактика невриномы

Специфични методи за превенция невриномы не. Общи мерки се свеждат до предотвратяване на въздействието на негативни фактори, които могат да причинят заболяване, за подобряване на противоопухолевого на имунитета. Такива са:

 • отказ от вредни навици;
 • пълноценно хранене;
 • отказ от самолечение;
 • навременното обръщане към лекар в случай на заболяване;
 • намаляване на стресови ситуации;
 • укрепване на имунната система.

При спазване на превантивни мерки, можете да намалите вероятността от полудели клетъчното делене и появата на тумори.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *