Неоперабельная мозъчен тумор: колко от нея може да се живее?

Появата на рака на мозъчните тъкани е неразделна част от процеса на атипичного и необикновен разделяне на мутирали клетки. Неоперабельная тумор на мозъка – това е рак III-IV стадий, който не може да оперативни чрез заради труднодоступности или наличието на огромни количества на метастази. Понятието «неоперабельная тумор на мозъка» обединява злокачествени и доброкачествени образования на меките тъкани, обвивки на мозъка и костните структури на черепа. Подобни формиране често имат тежки клинични течение, малка продължителност на живота и негативна перспектива.

Каква е тумор се счита за неоперабельной?

Мозъка е център на управление на всички функции на човешкия организъм и на всеки от тях подконтрольна определен го имота. Значението на всяка от зоните показва, че всяко болестно новообразование в нея неизменно влияе на жизнените функции на човек.

Мозъкът защитава череп, пространство, което е доста ограничено, така че появата на тумора води до компрессию структури даден орган и нарушава тяхната работа. Освен това формиране, локализующееся, например, в мозжечке, може да окаже влияние и върху ствола на мозъка. Подобно възниква в резултат на изместване, независимо дали те възникват по отношение на растежа на образованието.

Някои видове рак на мозъка може да се премахне в ранните етапи на тяхното развитие. Обикновено става въпрос за възлови тумори, отделени от здравите клетки на специална обвивка. По-лошо стоят нещата с разпространение на изглед на онкологията, тъй като той расте в обкръжението на здрави клетки, постепенно смяна тях. В такъв случай, няма ясно разделение на нормални и патологични тъкани, така че лекарите трудно да се премахне това образование без загуба на функциите на мозъка. Оперативната намеса в такава ситуация може да доведе дори до смърт на пациента.

Прочети още  Ретроцеребеллярная киста на главния мозък – най-опасното от кистозни образувания

Освен вида на растежа на възможност за отстраняване на образование влияе локализация, гистологический вид, размера на тумора, наличието на метастази, възрастта и общото състояние на пациента. Така, към нерезектабельным образованиям включват:

  • тумори повече от 7 см;
  • лимфом, герминогенные тумори;
  • онкологични заболявания с далечни метастази;
  • пациентите с напредването на възрастта болест на сърцето;
  • формиране, локализирани в жизнено важни зони.

Лечение неоперабельной тумори

Терапия адаптира като се вземат предвид такива фактори, като гистологический вид, които са в главата си, неговия размер, състояние на пациента и неговата воля за живот. Често при неоперабельном рак на пациентите се назначава от лъчева и химиотерапия, както и симптоматично лечение. Освен това в последните години преобладават алтернативни методи за премахване на неоперабельной тумори, като например радио — и криотерапия, лазер и ултразвук за премахване на тумора.

Лъчева терапия

Тя е основен тип лечение на подобни случаи. Същността на метода се свеждат до използване на йонизираща радиация, репресивни растеж на образованието. Обикновено облучают самата тумор и малък парцел около нея. Под действие на радиация тумор намалява значително в размера, се рушат нейните метастази, намалява отока и изчезват неврологични симптоми, в резултат на което състоянието на пациента се подобрява.

Методология се използва за всички разновидности на рак на мозъка. Обаче минус на тази терапия е, че тя влияе на целия организъм като цяло, така че могат да се появят нежелани реакции. Често това е ослабленность, гадене, повръщане, проблеми на слуха, загуба на коса, както и нарушение на сърдечния ритъм. След приключване на лечението тази симптоматика изчезва.

Химиотерапия

Подобно лечение включва прилагането на отрови и токсини, които убиват злокачествени клетки. Тя често се използва като добавка към изрязване, тъй като самостоятелно тя е неефективна (с изключение на олигодендроглиомы, за които тя може да се прилага като основна терапия). Основни лекарства, възложени при неоперабельных формированиях – Бевацизуиаб, Кармустин, Темозоломид, Темодал и Цисплатин.

Прочети още  Противоречи ли лечение на глиобластома и колко лошо диагноза?

Химиотерапия – един от методите за лечение на неоперабельной мозъчни тумори

При лечение на лимфом използват повишени дози Метотрексат в комбинация с ниторозопроизводными и деривати на платина. Тези лекарства се инжектират или в артериите на мозъка, или се използват като таблетки. Заслужава да се отбележи, че химиотерапията има същите странични действия, както и облъчване.

Симптоматично лечение

Използва се като допълнение към различните методи за премахване на неприятна симптоматика. Така, при отеке мозъка на пациентите са написани кортикостероиди (Дексаметазон, Преднизолон), както и на диуретици (Фуросемид). Ако пациентът страда от судорожных прояви, а след това са назначени антикольвульсанты (Ламотриджил). Що се отнася до нестероидни противовъзпалителни средства – това е основният начин вендузи болка регионална синдром.

Дексаметазон – един от медикаментите при лечението на симптоматическом

Как да удължите живота на такъв болен?

На пациентите с по-тежко заболяване успява да живее по-дълго, ако лечащие лекарите прибягват до комбинация от определени методики. По-специално, добре си се е стимулиране на имунната система. В резултат на такава терапия, организмът започва сам да се противопоставят на тумори. За съжаление, човешката имунна система не винаги има възможност да разпознаете рака, тъй като неговите клетки имат специфичен антиген.

Засилване на защитните функции на организма може да се постигне чрез използване на лекарствата (интерлейкинов), ваксинация на пациента опухолевыми антигени, а също и поради прилагането на средства от народната медицина. Освен това често се практикува поставянето на моноканальных антитела или лимфокинактивированных убийци директно в огнище на образованието. Но това е развиваща се техника: тя може да представлява опасност и не винаги води до положителна динамика.

Прочети още  Киста на главния мозък при новороденото: колко опасни са подобни на тези, които са?

Имунотерапия добре се е утвърдила при неоперабельной мозъчни тумори

В допълнение към имунотерапия може да се прилага стереотаксическая терапия. Обикновено става въпрос за технологията «кибернож» или «гама-нож». Те са представени роботизирани апарати, способни да высокоточному изрязване на ракови зони. Терапевтичен резултат се постига чрез място на действие на гама-лъчи, подводимых под различни ъгли. Това помага за намаляване на вредните действие на радиацията върху нормалните клетки.

Колко живеят с неоперабельной тумор на мозъка?

При пациенти в крайна фаза на рак на мозъка терапия е насочена не към тяхното излекуване, а на негативно облекчение отделни неприятни симптоми на болестта. Ето защо прогнозата по отношение на такива пациенти неблагоприятно. Обикновено самите пациенти и техните близки, много се интересуват от въпроса, колко живеят с неоперабельной тумор на мозъка. Тук много зависи от определени фактори.

Ако онкология е установена в ранен етап на развитие, пет годишната преживяемост при пациенти е около 80-90%. В същото време злокачественный процес на крайна фаза позволява да се преодолее този етап само 5% от пациентите. Те силно се препоръчва да изпълнява всички предписания онколози, като се придържа към режима на хранене и незабавно да потърсят помощ при влошаване на състоянието.

Заслужава да се отбележи, че без лечение на пациенти с неоперабельным рак на мозъка не живеят по-дълго от 1-2 месеца. Често смъртоносни изход е неизбежен, когато пациентът изпада в кома, и той спира сърце или дишане. Интегрирана една и съща терапия помага за увеличаване на продължителността на живота на тези хора до 4-12 месеца.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *