Немеланомный рак на кожата: функции, опасност, методи на лечение и прогноза

Немеланомный рак на кожата, придружени от болестно растежа базалните клетки, което води до разрастването. От меланом на този вид рак се различава от липсата на характерна пигментация, както и с високи шансове за пълно излекуване. Основна причина за немеланомного рак – прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи в кожата воалите, което причинява разрушаване на структури на ДНК. При ранна диагностика и комплексно лечение, може да се постигнат положителни резултати в лечението.

Какво е немеланомный рак на кожата?

Онкологические заболявания на кожата се делят на две големи групи: меланом и немеленомный вид. Последният е придружено от болестно разрастване на клетките на епитела, но не е при това характерна пигментация, свойственной меланоме.

Външен вид новообразувания представен малък плосък или леко издигащ се над повърхността на кожата новообразованием, като плът цвят. Кожата на това място е в насипно състояние, лесно е контузен, което води до кървене. Възможни са възпалителни процеси, които възникват при навлизането на патогенни микроорганизми в открита рана.

Причини за възникване

Абнормно разрастване на клетките предизвикана от прекомерно излагане на кожата на ултравиолетовите. Предпоставки и предрасполагающими фактори са:

 1. Наличието на хронични възпалителни процеси на кожни покровах.
 2. Човешки папиломен Вирус, прогресивна при патологично сниженном имунитет.
 3. Продължителното излагане под пряка слънчева светлина.

Слънчева радиация, особено в летните месеци, в по-големи дози води до развитие на изгаряния по кожата. Вместо леки слънчеви бани човек получава риска от развитие на рак, така че е важно да се откаже от излагане на слънце в периода от 11 до 16 часа.

Кой се включва в групата на риска?

Най-често немеланомный рак на кожата се развива при жените. В групата на риска са:

 1. Хората, чиято работа е свързана с повишена радиация и радиация. Вредно производство на отрицателно въздействие върху състоянието на целия организъм, а също така и местния имунитет на клетките на кожата.
 2. Хората, дълго време пребивават на открито слънце. Строители, работници, селското стопанство и други специални изисква носенето на специална затворена и добре вентилирани дрехи, защитаваща кожни воалите от слънцето и не позволява прегряване.
 3. При наличието на онкологични заболявания при кръвни роднини.
 4. Ако човек светла кожа, грижа за която се извършва неправилно.
 5. При наличието на постоянен контакт с рентгенови лъчи апарат и радиоактивни вещества.
Прочети още  Меланом хориоидеи очите, симптоми и лечение

В групата на риска влизат строители

Статистиката показва, немеланомный рак на кожата, снимка на която е свободно достъпна, по-често засяга хора след 40 години. Това може да допринесе за хормонални корекция, поради наличието на постепенни процеси на стареене.

Разновидности

Има два вида онкологични новообразувания немеланомной етиология:

 1. Базальноклеточный – новообразование се формира от базалните клетки на епитела. Външно изглежда като малко уплътнение под формата на възел, леко возвышающее над кожни покривка. Базално-клетъчен карцином са в състояние да растат в дълбоките слоеве на епидермиса, а също и на хрущялната и костната тъкан. Локализиран в определена част на тялото, не простираща се по целия организъм. Почти не метастазируют, но при наличието на неблагоприятни условия могат да провокира мащабно поражение на отделните части на тялото. При наличието на по-големи тумори, съществува риск от нараняване, което заплашва присъединяването на инфекция и развитието на възпалителен процес.
 2. Плоскоклетъчен – не покълва в дълбоките слоеве на кожата, простираща се върху кожата покрову повърхностно. Има ясно очерченные граници, както и характеристика бледо розов нюанс с шераховатостью. Развива се предимно за причина за продължителен възпалителен процес на кожата и намаляване на местен имунитет.

Базальноклеточный рак на кожата

Да предоставим базальноклеточный и плоскоклетъчен карцином, въз основа на визуални форми, усложнения. Но за потвърждение на диагнозата и оценка на степента на дисплазия е необходима цялостна диагностика.

Симптоми

Клиничните прояви на немеланомного на рак на кожата, са следните:

 1. Наличието на подутини, бабуни, дупки, кровоточащих и дълго незарастващи рани, в областта на които е разположено на голям брой малки съдове.
 2. Плоскоклеточная форма изглежда като място с гладка граници, което може да го сърбят, болят и умерено кървене при механично увреждане.
 3. Наличието на характерна впадинки в центъра на една къртичина.
 4. Перлен нюанс на новообразувания и болезненост, когато притискате.
 5. Промяна на цветове и форми новообразувания на бързото увеличаване на размерите му.
Прочети още  Характеристика на рак на скалпа

Всички новообразувания, които не предизвикват загриженост, трябва да се контролира. В случай на активен растеж, възпаление, кървене и други симптоми, е необходимо консултиране на онко-дерматолог.

Диагностика

Начална диагностика се основава на разглеждане на новообразувания специалист. Лекарят проучване на пациента за това, колко дълго се появи тумор, колко бързо расте и се променя, боли ли и склонна към кървене. Данните въпроси ще помогнат за поставяне на първична диагноза.

Окончателната диагноза се поставя въз основа на резултатите от биопсия. Гистологическое изследване на клетки новообразувания помага да се определи наличието на рак, формата и фазата на прогресия. Без биопсия правилно да се постави диагноза и да вземете правилното лечение е невъзможно.

При наличието на поражение на лимфни възли, може да се наложи цитологическое проучване. За това се приема набоде на лимфната течност, която се оценява наличието и вероятността от развитие на метастази.

Ранната диагностика дава възможност да се получи шанс за пълно възстановяване. Въпреки факта, че немеланомный рак не е склонен да метастазират, благоприятни прогнози са достъпни само за началните стадии. Стартирани форми представляват смъртоносна опасност.

Начини за лечение

Избор на методи на лечение зависи от форми на рак, степен и ниво на увреждане на околните тъкани. Най-честите от тях са:

 1. Лъчева терапия – използва се при наличие на множествени увреждания по кожата с прорастанием тумори на лимфните възли и хрущялната тъкан.
 2. Криодеструкция – замразяване на тумора и пълното му унищожение. Извършва при наличието на обособени образувания, които засягат повърхностните слоеве на кожата. При дълбоко прорастании и невъзможността за пълно премахване, висок риск от рецидив.
 3. Местно използването на цитостатиков – средства за химиотерапия, за локално нанасяне допринасят за разрушаването на връзките в молекулите на ДНК тумори, което води до постепенна смърт.
 4. Хирургично отстраняване – резекция на тумора с помощта на скалпел, след което раната се третира с антисептици.
 5. Радиоудаление – процедурата е ефективна при премахване на дълбоки базалиом, насърчаване на иссечению цялата тумори, намаляване на риска от развитие на рецидив.
Прочети още  Лечение и диагностика на кърмата (нодулярной) меланом

Лъчевата терапия е един от най-разпространените методи за лечение на немеланомного рак на кожата

План на лечение се подбират с оглед на индивидуалните особености на организма, възрастта и пола.

Профилактика

Като профилактика на рак на кожата, се препоръчва да се придържа към следните правила:

 1. Да се грижим за кожата, се нанася специален крем с ултравиолетова защита в периода на лятното слънцестоене.
 2. Да се откаже от престоя на улицата от 11 до 16 часа.
 3. Носенето на дрехи от естествени материи.
 4. Ежегодно се проведе преглед от дерматолог, както и при наличието на огромното никакви образувания, да посетите вашия лекар незабавно.

Ако в семейството имате кръвни роднини има проблеми с рака, а след това присъства на онко-дерматолог, трябва да кликнете два пъти годишно, тъй като съществуващата предразположение може да предизвикат буен растеж на злокачествени тумори.

Прогноза

За 1 и 2 етап немеланомного рак прогнозата е благоприятна. Комплексно лечение и спазване на препоръките на лекаря ще се отървете от cancer новообразувания. Въпреки това през първата година и 95% от всички случаи е възможен рецидив, което е вариант на нормата. Пълно възстановяване при ранна диагностика се празнува в продължение на 2-3 година лечение.

Стартирани форми на рак се лекуват по-трудно, а рисковете метастазирования се увеличават. На болните се назначава от лъчева и химиотерапия, която позволява на потискане на дейността на клетките отвътре. Това още веднъж подчертава значението и необходимостта от ранна диагностика, която може да спаси живот.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *