Неходжкинская лимфом

Лимфом – това е разновидност на ракови образувания, при която нетипични клетки засягат системата на лимфни възли — затворени съединения на лимфоцитите, обединени в малки съдове. По-нататък по кровотоку заболяването се разпространява и към други органи.

Какво е неходжкинская лимфом?

Терминът «малигнен лимфом» означава «рак поражение на лимфните възли». Той включва в себе си голяма група от раковите заболявания, а именно, на около 30 подобни заболявания, които се развиват в клетките на лимфната система. Един от основните симптоми е увеличаване или разширяване на лимфните възли. Неходжкинские лимфом въплъщават в себе си всичко, лимфом, с изключение на лимфом Ходжкина. Патология има много разновидности, както беше казано по-горе, поради което е разнотипна, протича по различен начин.

НХЛ се заражда в лимфоузлах, от лимфоидни тъкани и органи (далака, тимусе, сливиците и лимфните (пейеровых) бляшках на тънките черва). В повечето случаи на лимфом не остават в едно точното място, а се движат в организма чрез лимфната система и засягат други органи. Поради тази причина, тази болест се отнасят към системата на злокачествени заболявания.

Неходжкинов лимфоме определят терминът «высокомалигнизированные НХЛ», което показва, че бързо се разпространява по тялото, стимулация на нови съпътстващи заболявания. За съжаление, това е свойство на болестта се проявява при подрастващите и децата. При възрастни се срещат НХЛ с ниска степен на развитие, има нетипични клетки се развиват бавно.

От целия обем на онкологични заболявания на неходжкинскую лимфому (лимфосаркому) представлява около 3%. НХЛ в повечето случаи страдат мъжете, но показателите възраст са често между 3-14 години. Според статистиката по-често страдат децата.

Причина за образование неходжкинов лимфом

Докато науката не е определил точната етиологията на заболяването. В момента са инсталирани само фактори, стимулиращи лимфому някои форми.Към тях се отнасят:

 1. Някои бактериални инфекции (кампиллобактериоз).
 2. Неходжкинская лимфом възниква, когато лимфоцитите мутират, то е злокачественно се променят. В генетиката на клетките настъпват промени, причинена от мутация. В повечето случаи обаче не намерили вън още, в резултат на което започват тези отклонения. Този фактор мутации най-често се проявява при децата.
 3. Повишава се рискът от заболявания при деца и възрастни с отслабването на имунитета или с вродени патологиями на имунната система (например, синдром на Вискотта-Олдрича, синдром на Louis-Bar ) или с придобит иммунодефицитом (например, ХИВ-инфекция).
 4. Доказано важна роля в развитието на болестта на НХЛ вируси. Попадането на патогенни микроорганизми в тялото се случва на фона на потискане на имунната система, особено след трансплантация на органи (на вируса на Епщайн-Бар за эпидемической лимфом Беркитта, вируса на Т-клетъчна левкемия/лимфом).
 5. Неблагоприятна екологична среда.
 6. Прием на лекарства (цитостатическая терапия).
 7. Лъчева терапия.

На лекарите не може да се установи етиологията на развитие на заболяването при повечето пациенти.

Признаци, симптоми и прояви

Началната фаза на развитие на болестта протича почти без да се прояви, това е безсимптомно. По тази причина разкрие патология на по-ранен етап рядко е възможно. В по-късните етапи може да се отбележи някои признаци:

 1. Рязкото отслабване.
 2. Прекаленото изпотяване.
 3. Увеличение в размера на лимфни възли (обикновено в областта на шията и подмишниците).
 4. Слабост, летаргия, загуба на апетит.
 5. Повишена температура (над 38°C), неговата етиология появата неясно.
 6. Главоболие.
Прочети още  Хемангиоми при новородени

Всички тези симптоми са общи, защото се разкрие неходжкинскую лимфому в началните етапи на развитие е достатъчно трудно. Но ако се наблюдава увеличаване на лимфни възли, трябва непременно да се консултирате със специалист, защото това явление може да възникне на фона на обичайната настинка или е сигнал за сериозни проблеми.

Специфични симптоми:

 1. Задух, хронична кашлица: ако поразени лимфни възли в гръден бласти, тимусната жлеза и/или белодробна система.
 2. Малко уголемени лимфни възли: те не се притесняват, но техните ясно пипат.
 3. Болки в ставите и костите, при тазобедрените кости
 4. Нарушения в зрението, главоболие, повръщане на празен стомах, нарушения на ЦНС.
 5. Чести инфекциозни заболявания.
 6. Диария сменяющийся запек, болки в корема, повръщане и липса на апетит.
 7. Анемия (недостиг на червени кръвни телца) в следствие на пациента се наблюдава бледа кожа.
 8. Петехии (точковидни кожни кръвоизливи), причината за това служи ниско ниво на тромбоцитите
 9. Агресивните лимфоми (лимфота Беркитта, лимфобластная лимфом) се развиват много бързо и общи признаци на заболяването се появяват по-рано.

Симптомите могат да се наблюдават въз основа на локализацията на неходжкинов лимфом (например, първият знак на поражение на лимфни възли на тънкото черво може да се превърне чревна непроходимост или перфорация на стената на дебелото черво).

Ако човек присъства една или несколькопризнаков, това още не говори за това, че е болен от неходжкинов лимфомой. Повечето от тези прояви може да се говори за съвсем други по-сериозни заболявания. Във всеки случай, ако има някакви съмнения, е препоръчително възможно най-скоро да се консултирате със специалист.

Етап на неходжкинов лимфом

При диагноза неходжкинов лимфом определят я злокачественность и етап. Злокачественность се разделя на три вида: висок, нисък или междинен.

Прочети още  Доброкачествен тумор

Патология има четири етапа на развитие:

 1. Първият етап се характеризира с увреждания на някои лимфни възли или групи анатомични лимфни възли. На този етап неходжкинов лимфом, засегнати отделен имфоузел, общи прояви на болестта (летаргия, липса на настроение, хипертермия) не са наблюдавани. Първият етап не се включва в себе си поражението на лимфоидната тъкан в брюшном пространството и вътре в гърдите, или в областта на външните обвивки на главния мозък.
 2. На втория стадий на болестта, тумори стават много. Появява съответната симптоматика. Ако става дума за В-клетъчната форма, а след това на този етап новообразувания вече са разделени на за изтриване няма.
 3. Неходжкинская лимфом обхваща вече диафрагмата, коремната кухина, гръдния кош. Засегнати тъкани, както и на почти всички вътрешни органи.
 4. Най-последният и най-тежката фаза на болестта. Заболяването засяга костния мозък, ЦНС и костите. На този етап На болестта смъртоносни изход е неизбежен.

Лечение на неходжкинов лимфом

Неходжкинская лимфом може да се лекува въз основа на локализацията и мястото на тумора.

 1. По-често прибягват до лъчетерапия и химиотерапия.
 2. Освен това се използва хирургично лечение, но в специфични случаи, като лимфом на стомашно-чревния тракт.
 3. Лечение с медикаменти. Към днешна дата, широко приложение е намерил лекарството, съдържащ технология на органичния синтез (антиCD20) в лечението на В-клетъчен лимфом.
 4. Основният начин на терапия е полихимиотерапия, за подобряване на развитието на клинико-гематологической ремисия, консолидация и противорецидивному лечение.
 5. Монохимиотерапию, използвани при лечението на пациенти в напреднала възраст.
 6. Цитостатическая терапия се прилага под формата на средства «гематологической реанимация» иммуной-корекция и антибактериални терапия.
 7. Прилагането на лекарства цитостатических

Профилактика на неходжкинов лимфом

За съжаление, днес няма нито един метод, с помощта на които можеше да се предотврати появата на неходжкинов лимфом. По-голям брой пациенти, страдащи от тази патология често не са се сблъсквали с известни рискови фактори.

Неходжкинмкая лимфом е много опасно заболяване. Само ранната диагностика ще ви помогне да постигнем положителни резултати в лечението. При възникване на всякакви неприятни симптоми трябва незабавно да посетите лекар.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *