Научете в чиито дробове живее убиец – периферический рак на белия дроб

Периферический рак на белия дроб — онкологическая тумор, локализующаяся в периферията на орган, далеч от корена, покълва от алвеолите, малки бронхите и техните разклонения. Симптомите на заболяването се проявяват в стадий, когато туморът вече е проросла в големи бронхите, плевру и гръдния кош. Ако заболяването не се открива случайно, например, по време на медицински преглед или поредният клиничен, а след това при кандидатстване за медпомощью при възникване на симптоми, характерни за патология, прогнозата на заболяването е вече нещастен.

Причините за появата на патология

Основна причина за патология — пушенето. Болни, както пушачите, така и хората, вдыхающие тютюнев дим. Изследователи от раковите заболявания са стигнали до извода, че пасивното пушене е по-опасно, отколкото активно. От гледна точка на проява на рака на белите дробове, заслужава да бъде разгледан, е дали в близост до курящим човек, или да го оставите насаме и да се даде възможност да изпуши цигара в самота.

Пушенето е основна причина за рак на белия дроб

Към групата на риска също са хора, дълго време работи на азбестови производства и вдыхающие прах. Освен това вещества – арсен, хром, радон и никел, попадащи в белите дробове, насърчаване на дегенерация на клетките.

Не по-малко голям риск от развитие на рак на белия дроб при хора, чиято работа протича в химическите производства, в прекалено прашни помещения. Тази категория е вынужденна диша двойки химични вещества или прах, изхвърляне на белите си дробове и нарушаване в тях на нормалното кръвоснабдяване.

Градските хора се разболяват по-често, отколкото населението на селища и села. Това е свързано с вдишване на огромно количество вредни вещества, широко разпространени в атмосферата на града. По-често боледуват жени на 40-50 години, особено пушачите. Не употребяват тютюн хора, популяризиращи здравословен начин на живот, страдащи от това заболяване не по-малко. Учените обясняват това е неблагоприятна екологична обстановка и слаб имунитет.

Развитието на патология, освен всичко това, провокира и наследствената предразположеност, както и възпалителни процеси в бронхите и белите дробове хроничен характер.

Форма на периферното рак на белите дробове

Неопластични процес в белия дроб е различен сорт.

За кортико-плеврален форма се характеризира с овална вид новообразувания, то покълва в гръдния кош и причината е в субплевральном пространство. Според структурата на тумора интегрирана, повърхността бугристая, контурите не са ясни. Подуване на този вид е в състояние да покълнат в съседни ребра и в съседните прешлени.

Прочети още  Кашлица при рак на белия дроб: причини, особености и методи за улесняване на

Онкообразование с пустотата в центъра — полостная форма. В централната част се разпада поради липса на хранене по време на растежа. Тумор достига в диаметър 10 виж се Случва, че заради необятността на лекари тя погрешно диагностицирана като възпалителен процес в рамките на органа, или бърка с кисти, абсцессом или туберкулоза. Това води до неправилно поставяне на първоначалната диагноза, и като следствие развитието на заболяването. Често образование безсимптомно.

Периферический рак на горната част от левия бял дроб на рентгеновском снимка визилизируется образувания, които имат неоднородную структура и неправилни форми. При това кореновата система е разширена стволове съдове и лимфните възли, записани в размери, не се увеличи. В долната част ситуацията е точно обратното и се характеризира с увеличаване на лимфни възли като внутригрудных така и предлестничных.

Периферический рак на десния бял дроб сходна с предишната форма. Орган засегнати по-често, отколкото първия, еднакво като горната част и дъното.

Котвата форма се характеризира с прорастанием на меките тъкани на белите дробове. На снимката преглед на възли с ясна форма и бугристую повърхност. Задълбочаване на ръба на тумора е доказателство за наличието на наросте преминаващ през него голям съд или бронха.

Пневмониеподобная онкология се образува при одномоментном проява на множество първични тумори в паренхиме лесно и срастании им в един филтър. За заболяването няма специфични клинични проявления. Първо е възможна появата на суха кашлица, търкаляне в кашлица с управление на храчки от оскъдни до гъста и пенлива.

Има три течения на рак на белия дроб:

 1. Биологичен — от време на възникване преди появата на клинични признаци, потвърдени диагностическими данни.
 2. Предклинични — симптомите на болестта са изчезнали, обръщане към лекар болни изключва, което намалява възможността за ранна диагностика.
 3. Клиничен — се проявяват първите симптоми, болният се обръща за лекарска помощ.

Стадия на заболяването

Етап на периферното рак на белия дроб в зависимост от клиничните прояви и разпространението на процеса:

 • Първата — размери на тумора малки, не надвишават 5 см, тя не проросла в лимфните възли.
 • Втора. Размери на тумора се увеличават с 5 см и 7 см, раковите клетки са разположени в близост до лимфните възли.
 • Трета. В началото на третия етап на тумор засяга лимфните възли и свързани с тях органи, в размер надвишава 7 см, до края на етапа, на клетки на образованието навлизат в диафрагмата и лимфните възли, разположени на противоположната страна.
 • Четвърто. Тумор нека корените на тялото. Растат метостазы.
Прочети още  Централна рак на белия дроб: причини, проява и лечение

Задух и болка в гърдите – може да са симптоми на рак на белите дробове

Симптоми, характерни за периферното рак на белите дробове

Клинична картина се проявява в постепенното развитие на симптоми на заболяване, без остро начало:

 1. Болка в гърдите. Ако растежът на туморите не възпре тя засяга плевру и тъкани на гръдната стена. Болката е остра или тъпа, локализуется в областта на лезии орган. Пациентът се чувства постоянно или след известно време. Но, по-често болезнените усещания се носи постоянен характер и не са свързани с дишането. Като се появи веднъж, тя не изчезва. Нейната интензивност се засилва, когато туморът расте в стената на ребрата и се удивлява на междуребрените нерви.
 2. Недостиг на въздух. Степен си зависи от размера на тумора. На пациента става трудно да дишам от налягане новообразувания на съседни структури, плевру, метастазирования в лимфните възли.
 3. В по-късните етапи на развитие се появява кашлица, защото туморът сдавливает бронхите или покълва в тях.
 4. Неспецифично симптоматично проява на признаци на периферното рак на белия дроб: силно отслабване, обща слабост, нарушение на апетит, висока температура, депресия, промени в настроението, намаляване на работоспособността.

Радиография на органите на гръдния кош

Как да се определи ракът на белия дроб?

Методи за диагностични изследвания на периферното рак на белия дроб:

 • Радиография на органите на гръдния кош. Проучване показва новообразование в белите дробове. Но не го видите, трябва да разпознае и да не се бърка с други легочными заболявания.
 • Компютърна томография (КТ). Процедурата спомага за идентифициране на тумор и метастази. Снимки произвеждат едновременно с няколко различни ъгли. Компютърната Томография показва всички огнища на образувания в белия дроб, за разлика от рентгенография.
 • Бронхоскопическая диагностика. През носа или устата се вкарва тънка оптична сонда, чрез която се извършва визуална проверка на белите дробове и бронхите. Метод ви позволява да видите как изглеждат новообразувания от вътре, изследваме малки бронхите.
 • Спирална компютърна томограмма. Изследването се провежда на специален формата на КТ скенер. Ефективен при прилагането на пушачите — качествено да открива раковите тумори, характерни при системно употреба на никотин.
 • Магнитно резонансната томография (MRI). Разгледани определя точно местоположението на тумора. Използван апарат не е предоставил на пациента лучевое въздействие и не носи никакви странични ефекти. Снимките се получават подробни, с високо разширение, което дава възможност да се различи най-малките структурни промени в белия дроб. Проучване на тумори позволява да се постави точна диагноза.
 • Цитологическое разгледани храчки. Анализът се извършва с използване на микроскоп. Ще се покаже на онкологията, ако вие само ако тя се намира в централния отдел орган и засяга дихателните пътища.
 • Биопсия на бял дроб. Процедурата предвижда извличане на парчета от тъкан, орган за микроскопични изследвания. Необходимостта да се дължи на възможността да се потвърди или изключи онкологията, ако вие на белите дробове.
Прочети още  Мелкоклеточный рак на белия дроб: колко от тях живеят и колко неутешителен прогноза?

Компютърна томография качествено открива раковите тумори,

Лечение на периферното рак на белите дробове

Прилагани медицински методи на лечение са избрани онкологами в зависимост от степента на развитие на новообразувания, размера, локализацията на огнището и структурата на натрупване. Чувствителност към консервативна терапия показва мелкоклеточная разновидност на онкообразования. Терапия тази форма на рак, се предвижда най-често използването на химиотерапия.

Химиотерапия – един от методите за лечение на периферна рак на белите дробове

Лечение лъчи се назначава при достигане на болестта на трети и четвърти стадий на заболяването. Често онколози съчетават химия терапия и лучевое лечение. Този метод позволява да се постигне положителен резултат и да се избегне повторно тумори.

Оперативно лечение на по-надеждни от всички предишни. Видове намеса зависят от стадия на болестта. Лесно се отстранява напълно или неговият дял. Може би ексцизия на огнището образование или комбинирана операция.

Онкологические заболявания на дихателните органи имат сложно и непредвидимо време. Огромна роля в терапията на заболяването играе процеса на диагностика и установяване на причините за възникване на злокачествени образования.

Прогноза и профилактика

Периферический рак на белия дроб е не однотипную структура, се проявява в различни стадии и да се лекува по различни методи, така че да се правят прогнози за бъдещето в терапията трудно. Статични данни говорят за 5 годишна оцеляване при 35% управлявани. Ако лечението започне в ранна възможен благоприятен изход при 60% от пациентите.

Не позволите на раковите заболявания на белите дробове може да изпълнява следните превантивни мерки:

 • Ежегодно се проведе флюорографию.
 • Качествено лечение на възпалителни заболявания на белите дробове.
 • Да се откажат от тютюнопушенето.
 • Неутрализира вредните фактори на производството, а именно избягване на контакт с никел, арсен, радоном и смоли.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *