Намаляване на тромбоцитите след химиотерапия — как да се върнем на кръвта в норма?

Последиците от химиотерапия се проявяват във всички важни области на функциониране на организма: отбелязва влошаване на общото състояние и намаляване на имунния статус, за да се появят токсични поражения на вътрешните органи. Търпи негативни промени и кроветворная система на организма.

Наблюдава се «изчерпването» на кръвта, което е известно в медицината под името «миелосупрессия» или «панцитопения». Тези условия включват рязко намаляване на плазмените всички негови елементи, включително на тромбоцитите.

Тромбоцити и химиотерапия

Химиотерапия

След курс на медикаментозно лечение в кръвта на болния се наблюдава значително намаляване на нивата на тромбоцитите, което е познато име на «тромбоцитопении». Това явление представлява сериозна опасност за здравето и живота, тъй като тези кръвни клетки, отговорни за съсирваемостта на кръвта и навременното спиране на кръвоизливи. В списъка на препарати, способни по-ниско ниво на тромбоцитите, доминиран от средства за борба с онкологией.

За нормалното протичането на този процес на тяхното ниво трябва да бъде 180-320*109/л или 180000-320000. Брой на тромбоцитите при химиотерапия, може да падне до 25000-50000. Техният брой може да маловажно варира дори и при нормално състояние на здраве.

В началния етап На патология слабо се проявява. Тя може да бъде установена по време на провеждането на изследване за наличие на други заболявания.

За средната степен се характеризира проява на множество малки кръвоизливи по кожата и лигавиците – хеморагична обриви. Тежка степен провокира опасни за живота на болния кръвоизливи в органите на СЧ, ретината на очите, мозъка и т.н.

Пациентите трябва да бъдат информирани за особеностите на протичането на заболяване и за риска от повишено кръвно загуба. За да не се провокира външни кръвоизливи на пациента препоръчват да се внимава и да се следи целостта на кожата и лигавиците, бр.

Симптоми и последствия тромбоцитопении

Кървене от носа

Прочети още  Червено вино при химиотерапия: полезни свойства и правила на употреба

При тромбоцитопении съществува риск от развитие на опасни симптоми. Клиничните прояви ярко изразени, когато тромбоцити понижени, три и повече пъти в сравнение с нормата (по-малко от 50 000 в 1 микролитре кръвта). Характерните признаци на заболяването са:

 • синини и петна по кожата, наречени пурпурой;
 • периодични продължително кървене от носа и венците;
 • появата на кръв в урината и червата движения;
 • hemoptysis и повръщане на кръв;
 • увеличена функциите на далака;
 • кървене от хемороиди възли;
 • вътрешни кръвоизливи от стомашно-чревния тракт;
 • кръвоизлив в ретината и влошаване на зрителната острота;
 • прекалено обилни и продължителни менструация;
 • продължително кървене след изваждане на зъбите.

Сравнително рядко тромбоцитопения може да се прояви като кървене в мозъка в резултат на травма на главата. Неговата поява може да бъде предшествано от синини по кожата на лицето, лигавицата на устата, кървене от носа. Прогноза при тази неблагоприятна, тъй като в повечето подобни случаи, не е изключено смъртоносни резултати.

За да се избегнат подобни ситуации и предотвратяване на необратими последствия е важно да се знае как да се повиши тромбоцити в кръвта след химиотерапия.

Диагностика и лечение на тромбоцитопении

Диагностика на заболяването

Тромбоцитопения принадлежи към числото на лесно диагностируемых заболявания с изразени симптоми. За определяне на окончателна диагноза нужда от подробно проучване в медицинската история, отдаване под наем на общ анализ на кръвта, провеждане на опити на имунологичен отговор на организма, пункция на костен мозък.

Схема на лечение за заболявания до голяма степен се определя стъпка за неговото развитие. Когато началната и средна степен на тежест може да бъде показана терапия у дома. На хоспитализация подлежат всички пациенти с ниво на кръвни клетки под 20 000. Това състояние се счита за животозастрашаващо и изисква лечение под постоянния контрол на медперсонала.

За да се повиши нивото на тромбоцитите в кръвта и подобряване на съсирването на предписват прием на следните лекарства под формата на таблетки и разтвори за инжектиране:

 • Метилурацила, улучшающего trophism в тъканите и благоприятстващи ускоряване на регенерационных процеси;
 • Преднизолона, препятствующего разрушаването на кръвни клетки в далака, подобрява здравината на капилярите;
 • Содекора, способен да повиши нивата на тромбоцитите в най-кратки срокове;
 • Дицинона (Этамзилата), ефективно действащ при кървене, увеличава тромбообразование на места наранявания;
 • Хидрокортизон, който влияе на синтеза на белтъчини и ензими;
 • Дексаметазона, активно стимулира образуването на кръвни клетки.
Прочети още  Бременност, след химиотерапия

Дозата на лекарствата се определят индивидуално и зависят от тежестта на тромбоцитопении. При необходимост от продължителна употреба на тези лекарства, показва редовното отдаване под наем на изследвания на кръвта на коагулограмму.
Като допълнителни мерки се прилагат следните начини за лечение на:

 • трансфузионную терапия (преливане на тромбоцитите или на донор на кръв),
 • спленэктомию (отстраняване на далака като място на унищожение кръвни клетки);
 • трансплантация на костен мозък.

За допълнителна подкрепа на организма се препоръчва прием на комплекси от витамини В и С, минералите магнезий, калций, цинк, лизин.

За облекчаване на симптомите на тромбоцитопении се прилагат таблетки лекарства Викасол, Аскорутин, антисептични биологични свещички, Нафтизин на капки.

Прием на таблетки е насочена към спиране на кръвоизливи и укрепване на стените на кръвоносните съдове. Свещи ефективен при хемороиди кървене, имат антисептичен ефект и допринасят за облекчаване на болката. Капки за нос причиняват стесняване на носните съдове в случай кровянистых секрети.

Народни средства за защита и правилно хранене

Правилното хранене

Доказани от много поколения народни средства подсказват, как да се повиши тромбоцитите след химиотерапия. Да има подобен лечебен ефект са в състояние билкови настойки и чайове без добавка на алкохол в състава.

За приготвяне на лечебни билкови отвари трябва да се смеси цветя, лайка цветя, трева, овчарска торбичка и листа от мента в съотношение 1:2:2. Получената смес трябва да се излее 250 мл студена вода и поставете на огъня. След като тя заври, продължи да се готви още 15 минути. Средство вземете охладени 100 мл два пъти на ден.

Известен на полезно действие на копривата и е в състояние да повиши нивото на кръвни клетки. За това се използват пресни крапивный сок или приготвя отвара от листата на сухи растения.

Прочети още  Правилното хранене при химиотерапия

Подкрепа на тялото чай от шипки, бял равнец, с плодове и листа от ягоди. Освен това народните лечители препоръчват да се консумират сусамово и ленено масло.

Прилагането на народни средства за лечение е недопустимо без одобрението на лекуващия лекар.

Паралелно с народни средства за ускоряване на процеса на възстановяване на организма ще ви помогне балансираното хранене. Полезно ще бъде, че редовната консумация на храни с достатъчно съдържание на витамини, мазнини, протеини, въглехидрати, минерали. Това предполага включването в диетата на пресни плодове и зеленчуци, които подобряват ниско ниво на тромбоцитите и съдържат достатъчно количество витамин с.

Важно присъствие на масата на пациента бадеми, орехи и кедрови ядки, червен хайвер, бобови култури. Също са полезни на всички видове зеленина и тяхното добавяне в храната в големи количества. Сред подправките трябва да спрете своя избор на кориандре, гвоздике, шафране. Категорично забранено пиенето на алкохолни напитки, имат подтискащ ефект върху процесите на формиране на червения костен мозък.

С цел да се осигури лигавиците на устната кухина и стомашно-чревния тракт, трябва внимателно да се обработва и смила принимаемую храна. Трябва да се изключат от менюто груби и твърди продукти, способни да провокират вътрешни кръвоизливи в напреднал стадий на болестта.

Прогноза при тромбоцитопении

Прогноза при тромбоцитопении щастлив. До голяма степен той зависи от:

 • характеристики на основното заболяване;
 • адекватни методи на лечение;
 • наличието и характера на възникване на усложнения.

При несвоевременном лечението съществува риск от развитие на опасни за живота вътрешни кръвоизливи, хеморагичен синдром, анемия, увеличаване на далака.

След претърпели тромбоцитопении препоръчва се периодично, един път на полугодие, отдаване под наем на общ анализ на кръвта за редовно проследяване на състоянието на организма.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *