На колко е опасно астроцитома мозъка?

Астроцитома мозъка – една от най-опасните тумори, защото на него се пада голяма част от летальных резултати на пациенти. Тя се среща, както при възрастни, така и деца. Възможност за успешното му лечение зависи от степента на злокачествено заболяване.

Астроцитома какво е това

Астроцитома на главния мозък представлява тумор, който възниква от клетки астроцитов. Данни клетките се отнасят до структурата на централна нервна система и се упражняват на опорно-рестриктивна функция.

Как изглежда астроцитома мозъка

Сред нейроэктодермальных тумори точно астроцитома се срещат най-често. Тя не е ограничена възрастови рамки. И ако при възрастните хора най-често локализуется в полукълба на голям мозък, а при деца любимо място на местоположението са полукълбо на малкия мозък.

Туморът се характеризира с бледо розов цвят. Тя има корпус, но в зависимост от степента на злокачествено заболяване, неговите граници могат да се размие, което затруднява оценката на нейния реален размер. Често в най-тумори възникват медленнорастущие кисти.

Причини

Никакви индивидуални причини за появата астроцитом на главния мозък не е разкрита. Както и в други тумори на появата влияят различни фактори. Сред тях най-често се отделят:

 • Наследствен фактор. На пациента може да бъде разкрита наличието на генетичен синдром;
 • Големи дози на облъчване;
 • Дълго контактирование с вредни вещества, като например пестициди и тежки метали;
 • Натоварването върху тялото под формата на силен стрес или вирус.

Най-често заболяването се диагностицира при хора на зряла възраст, предимно от мъжки пол.

1 степен на злокачествено заболяване – пилоидная астроцитома

Този вид тумор е известен също под името «пилоцитарная астроцитома». Тя представлява новообразование с минимална степен на злокачествено заболяване. Най-често такава пилоидная астроцитома локализуется в мозъчния ствол, мозжечке или зрителни проводници. Носители на нея обикновено се превръщат в деца и тийнейджъри.

Прочети още  Глиома мозъка: диагностика и методи на лечение

Пилоцитарная астроцитома се характеризира със следните признаци:

 • Малки размери;
 • Бавен темп на растеж;
 • Не расте в здрава тъкан на мозъка;
 • Структура в по-голяма степен е представена нормални астроцитами.

Такава тумор рядко води до сериозни неврологични нарушения. Сред симптомите на пилоцитарной астроцитом може да бъде идентифициран:

 • Главоболие;
 • Световъртеж и чувство на слабост;
 • Конни надбягвания на кръвното налягане и сърдечната честота;
 • Гидроцефальный синдром;
 • Нарушаване на координация.

Световъртеж и чувство на слабост – един от симптомите на астроцитом мозъка

Най-ярък знак за наличието на пилоцитарной астроцитом може да стане изтръпване на крайниците.

Астроцитома 2 степен злокачествено заболяване – неорганизирани астроцитома

Дифузната астроцитома, за разлика от пилоцитарной, няма ясни граници. За сметка на това тя е получила това име. В литературата също може да се срещне под името «фибриллярная астроцитома». Въпреки че в действителност това не е второто име на тумора, а нейният подвид, който се среща най-често.

Този тумор има така наречените «границата характер». Това означава, че неорганизирани астроцитома е в състояние да се трансформира и да вземат злокачественный характер. Обикновено тя растует бавно и първоначално не представлява голяма заплаха, но някакво явление може да инициира процеса на малигнизации. Това се случва на около 50-70% от случаите.

Фибриллярная астроцитома за сметка на неговата структура може да се срещне сред мозъчното вещество или в мозъка. Това го прави трудно да се определят точните си размери.

Както и за много други видове тумори на мозъка, разпространяване на астроцитоме е характерно по-късно появата на симптоми. Първоначално те се свеждат до:

 • Силно главоболие;
 • Пристъпи на повръщане;
 • Емоционални крайности;
 • Эпилептическим припадкам. Доста често този знак е само при наличието на фибриллярной астроцитом в организма.

С нарастването на тумори могат да се появят и други симптоми, които пряко влияят на централно-нервната система на пациента. Нарушения в зрението, речта, общо с проява на умствените способности, появата на халюцинации – всичко това може да се говори за присъствието на фибриллярной астроцитом.

Прочети още  Невринома мозъка: клинични прояви, диагностика и възможните методи на лечение

Астроцитома 3 степен злокачествено заболяване — анапластическая астроцитома

Анапластическая астроцитома се среща по-рядко от останалите видове. Причината за това може да стане на нейната възможност за бърз преход в глиобластому. Най-често тя е локализуется в големите полукълба на мозъка при мъжете на средна възраст.

Опасност анапластической астроцитом се крие в бързото инфильтративном растеж. Това става причина на това, че дори и хирургично отстраняване на тумора, не винаги е с положителен резултат, в края на краищата, тя не разполага с ясно обозначени граници. В зависимост от областта на мозъка, в която произхожда анапластическая астроцитома, тя може да има различни симптоми, а именно:

 • Нарушенияе на зрението, на слуха и на речта;
 • Мускулна слабост;
 • Психични отклонения;
 • Епилептичните припадъци.

Поради факта, че анапластическая астроцитома придружени от повишен внутричерепным налягане, пациентът по време на болестта изпитва силно главоболие, световъртеж, чувство на гадене и рвотные желание.

Астроцитома 4 степен злокачествено заболяване – глиобластома

Глиаблостома представлява следващия етап след анапластической астроцитом. Това е най-опасен и най-злокачественный вид тумор. Както и предишните видове, тя най-често се среща при мъже на възраст 40-60 години.

Симптоми, свидетелстващи за наличието на глиобластомы, може да се различават в зависимост от мястото на неговото място. Стандартни прояви се считат за главоболие, гадене, повръщане, виене на свят, всичко това, което провоцируется повишаване на вътречерепното налягане. Очаговые на симптомите може да бъде нарушена точка, координация, слуха, конвулсии и психически разстройства.

Диагностика

Обикновено с такива диагнозами, като постоянно главоболие, гадене, нарушения на координацията, хората се обръщат за консултация с невролог, който извършва начална проверка. При възникнали у него подозрения за наличието на астроцитом мозъка, той насочва пациента към онколог и назначава редица диагностични процедури. Към тях се отнасят:

 • Компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс. Данни методи ни позволяват не само да потвърди наличието на тумора, но и да се определи мястото на нейното място, а също и размера и степента на проникване в тъканите на мозъка;
 • Позитрон-эмисионная томография. Нейната цел е да се оцени степента на злокачествено заболяване астроцитом;
 • Биопсия. Това е най-точният метод за диагностика, в случай на възможностите за неговото провеждане.
Прочети още  Рак на костния мозък

Биопсията е най-точния начин диагноза анапластичен мозъка

В случай на потвърждаване на диагнозата, пациентът трябва незабавно да се пристъпи към лечение.

Лечение астроцитом мозъка

Лечебна терапия в този случай се определя от лекар на базата на много фактори: размера и степента на злокачествено заболяване на тумора, както и индивидуалните особености на организма на пациента. Открояват се следните методи на лечение астроцитом:

 • Лъчетерапия и радиохирургия. Тези процедури се провеждат с използването на специални аппаратур. Тяхното предимство е минимална травматичность. Пациентите дори не изисква хоспитализация. Но при големи размери на тумора тези методи не са на ефективността;
 • Химиотерапия. Предполага приемане на силни лекарства. Този метод е възможен, когато липсва възможност за хирургично отстраняване на тумора. Също така той често се използва при наличието на астроцитом при деца;

Операция – един от начините за лечение на астроцитом мозъка

 • Операция. Напълно премахване на тумора не винаги е възможно. Това се дължи на факта, че тя е в състояние да засегне твърде голямо количество на тъканите на мозъка, увреждане на които може да нанесе големи щети на пациента.

Изброени начини за лечение на астроцитом на главния мозък могат да се прилагат както самостоятелно, така и в комплекс.

Прогноза на живот

Продължителността на живота при астроцитоме мозъка зависи от нейния вид. Най-благоприятната прогноза при пилоцитарного вид. След успешното премахване на тумор, пациентът може да живее до 10 години. При втората степен на злокачествено заболяване болните рядко живеят повече от 5 години. А при 3 и 4 степени на астроцитом продължителност на живота и не се съкращава до 1 година.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *