Мултиплен миома: причини опасност, методи на лечение и бременност

Мултиплен миома – това е патология, за която е характерно образуването на доброкачествени новообразувания в мускулната слой на матката. Появата на миома е свързан с нарушение на производство на половите хормони, както и съпътстващите заболявания на половите органи. Заболяването е изпълнен с пълна резекцией на матката, но при ранна диагностика има благоприятни прогнози.

Етиологията на заболяването

Основни причини, които могат да доведат до появата на множество миоми, са две: дефект на гена, отговарящ за разделянето на мускулните тъкани и увреждане на мускулния слой в по-зряла възраст. В първия случай появата на патология носи наследствен характер, а във второто е следствие от заболяване и нараняване на лигавицата на половия орган.

Мултиплен миома може да се прояви при наличие на оптимални условия, които са:

 1. Хормонален дисбаланс и доминиране на прогестерон във всички фази на цикъла. Е в следствие на продължителен прием на хормонални лекарства, както и прогресиране на болестите на ендокринната система.
 2. Механична травма на матката, което е възможно при чести аборт и выскабливаниях. Повишен вредата провокира стартирането на естествените процеси на регенерация, както и под влияние на хормонален дисбаланс контрол на разпад на мускулните клетки неконтролируем, което и води до образуването на множествени възли.
 3. Хронични възпалителни процеси на половите органи и неконтролираната употреба на антибактериални лекарства.

Възпалителни процеси на половите органи могат да станат причина за появата на множествена миома

В риск попадат жени, склонни към пълнота, в периода от 35 до 45 години. Време на менопауза, когато се чества той изчезна на репродуктивната система, провокира активизиране на растежа възли под влияние на хормонален срив. Чести аборти и хронични възпалителни процеси представляват опасност за жени в репродуктивна възраст. Не може да се изключи наследствен фактор, така че, ако майката на пациентката имаше туморните процеси в матката, се запазва висок риск от техните прояви при самата пациентка.

Видове патология

Мултиплен миома, в зависимост от локализацията, е три вида:

 1. Субмукозная – локализуется в слизистом вътрешния слой на матката с пускането в нейната кухина.
 2. Интрамуральная – засяга само мускулни структури орган, увеличаване на дебелината на матката няколко пъти.
 3. Субсерозная – минава през външния слой на матката, растат навън. Може да има отличителен крак, който е на мястото на закрепване на тумори на тялото на матката.

По размер тумори се класифицират:

 1. Дребни (до 2 см в диаметър) – протичат безсимптомно, не пречат на благополучному на зачеването и вынашиванию на детето.
 2. Малки размери (от 2 до 2,5 см в диаметър) – съответства на увеличаване на матката 5 седмица на бременността. Придружени с нарушение на менструалния цикъл и леко болезнени усещания, които се проявяват в периода на менструация.
 3. Средните размери (от 2,5 до 5 см в диаметър) – отговаря на 12 седмица на бременността. Придружени от болезнени усещания при полов контакт, както и секрети в средата на цикъла.
 4. Големи размери (от 5 до 8 см в диаметър) – оказва на повишено налягане в близките тъкани и органи, което води до редица усложнения в работата си.
 5. Гигантски размери (над 8 см в диаметър) – предизвикват остра болка в стомаха, нарушение на работата на пикочно-половата система и червата, което е опасно за развитието на жизнеугрожающих ситуации.
Прочети още  Папиломи интимна зона

При изследване внимание се обръща на най-големия (доминиращ) възел, оценка на размерите на останалите.

Клинични прояви

Първоначалните етапи на заболяването, когато възли не надхвърлят 2 см в диаметър, протича абсолютно безсимптомно. Първите признаци на заболяването се празнуват, когато туморът е 2-3 см в диаметър и оказва натиск върху самата матката и околните тъкани. Това е последвано от такива проявления, като:

 • нарушение на менструалния цикъл, неговата нестабилност;
 • развитието на кървене по средата на цикъла;
 • появата на тежки кръвни съсиреци тъмно бардового цвят;
 • кафяви секрети преди и след менструация;
 • ноющие болки в долната част на корема, която се усилва при вдигане на тежести или на физически натоварвания;
 • често уриниране, инконтиненция на урината;
 • постоянен запек без видими причини.

Болки в корема – един от симптомите на множествена миома

Тези симптоми могат да означават не само на наличието на миома, но и много други заболявания, така и за поставяне на точна диагноза е необходима цялостна диагностика.

Диагностика

При проверка на гинекологическом стол лекар отбелязва абнормно увеличение на тялото на матката, я бугристость и болезнени усещания, които се засилват при дълбока палпация на долния сегмент на корема. Диагнозата се потвърждава от резултатите от тези диагностични дейности, като:

 1. ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз – показва бугристость и разнородността на матката, новообразувания и промени в мускулния слой.
 2. Трансвагинален УЛТРАЗВУК – помага да се определи приблизителния брой на възли и техните размери.
 3. ЯМР – показва точния брой, локализация и други параметри на новообразувания, че в бъдеще ни позволява да се вземе решение за метода на лечение.
 4. Анализ на кръв за хормони – наличие на отклонения от ясно преобладаване на дефицит на прогестерон и естроген, са основна причина за развитие на заболяването.
 5. Цитологическое и гистологическое изследване на намазка – визуализирует количествен и качествен състав на флората на матката.
 6. Биопсия – ограда на материала се извършва от най-голямата (доминантной) на тумора. Показва наличието на ракови клетки и склонност към тяхното по-нататъшно се израждат.
 7. Кръвта на онкомаркеры – помага да се определи наличието в организма на антигени, които се предшества от развитие на рак на процеса в организма.
 8. Хистероскопия – дава най-точни резултати от проучвания, с помощта на който се определя точното количество, вид, тип и етап е процес.

ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз – един от методите за диагностика на множество миоми

Ранното диагностициране спомага за намаляване на риска от развитие на заболявания на половата система, причинени от прогресия на множество миоми.

Прочети още  Фоликуларен аденом на щитовидната жлеза

Начини за лечение

Основната задача на терапия – запазване на матката. Важно е да се установи кои точно фактори провокира развитието на множествено число е процес, и да ги отстранят. В случай, когато новообразувания много, тумори бързо расте и има опасност от развитие на усложнения, необходима цялостна резекция на орган.

Консервативното лечение

Такова лечение е подходящо в началните етапи на заболяването, когато тумори не е много и може да се повлияе върху по-нататъшния им растеж. Назначава сдерживающая хормонална терапия, с помощта на която успява да забави растежа на туморите, а също и предотвратяване на появата на нови тумори.

Жена препоръчват да се обърне внимание на храненето и начина на живот. Важно да се следи телесното тегло и своевременно да се коригира с помощта на диети. Трябва да се откажете от вредни навици, силни физически натоварвания, повече почивка.

Благоприятно влияние върху женското здраве санаторно-курортно лечение. Комплексно въздействие върху тялото и дава повече положителни резултати, отколкото на прием на лекарствата.

Категорично забранено е да приемате хормонални препарати без лекарско предписание и данни за съдържанието на нивото на хормоните в кръвта. Това може да предизвика увеличаване на дисбаланса, което само ще изостри заболяването и да се ускори рамките на тумор на процеса.

Хирургично лечение

Предлага премахване на тумори или резекцию общо масаж. В случай, когато новообразувания много, те бързо расте, и има опасност от развитие на усложнения, матката се отстранява заедно с тумори.

Отстраняване на тумори се извършва по два начина:

 1. Полостная операция – предполага дисекция на коремната кухина, в долния сегмент на корема. Изисква обща упойка и дълъг период на рехабилитация.
 2. Лапароскопия – мултиплен миома се отстранява със специален апарат чрез пункция в перитонеума, която се контролира от специален микроскоп. Не изисква хоспитализация, период на рехабилитация около 2-3 дни.

Ако има необходимост от отстраняване на матката, я резекция се осъществява заедно с яйчниците. За жените в репродуктивна възраст се опитват да запазят орган, тъй като няколко миома в началните стадии и при своевременно лечение не е противопоказание за бременност и физическо раждане.

Усложнения

Развитието на усложнения, свързани с прехвърлянето на тумори на рак, а също така и продължителната липса на лечение по причина съзнателно пренебрегване на цялостна диагностика. Също така могат да се проявят следните негативни последици:

 1. Некроза на миома – се развива по причина на нарушение на неговото хранене, придружено от развитието на мащабен възпалителен процес.
 2. Перекрут миома – може би, ако туморът се намира извън матката и има крак. В резултат на това храненето на тумора е нарушен, че е изпълнен с обширни възпалителни процес.
 3. Желязодефицитна анемия – се развива в резултат на проливни и продължителни кръвоизливи, свързани с нарушение на менструалния цикъл.

При наличието на множество миоми трябва непрекъснато да следи състоянието на тумори и да ги задържим растеж по всички възможни начини, които ще ви посъветва лекар. Самолечение напълно възможно, тъй като това може да навреди на здравето си, без да показва никаква терапевтична ефективност.

Прочети още  Липом на гърдата

Прогноза

При ранно диагностициране и правилно подобранном лечение прогнозата е благоприятна. В зоната на риска попадат жените в периода на климакса, както и тези на пациентката, които често правят аборти посредствам механично премахване.

В зоната на риска от разболяване на множествена миомой попадат жените в периода на климакса

Неблагоприятна прогноза се отбелязва при упадък опухолевом процес, който в най-кратки срокове може да перетекать в рак. За това е необходимо да се спазват всички препоръки на лекаря и своевременно да се проведе диагностика.

Мултиплен миома на матката и бременност

Офанзивата на бременността, когато матката не е възможно само тогава, когато туморът е разположен в шеечном космоса и пречи на проникването на сперматозоидите в маточната кухина. В останалата част на мултиплен миома на ранните етапи на развитие не е пречка за зачеване и закрепване на ембриона към маточната кухина.

Бременност, когато тумори са твърде много и те пречат на развитието и растежа на плода, че е изпълнен с появата на замершей на бременността. Незначителни по размер новообразувания (до 2-3 см в диаметър) позволява безопасно за забременяване, е да предадат и себе си, за да роди дете.

Ако жената е с неопластични процес е минавал преди бременността, след възникването му скрининги се провеждат по-често, отколкото при здрави пациенток. Важно е да се контролира степента на растеж на новообразувания и ги нивото на въздействие върху формирането на плода.

Профилактика

Напълно се осигури защита на организма от тумор процес в матката е невъзможно. Но намаляване на степента на влияние на провокиращи фактори върху организма, може да намали риска от образуване на множество миоми няколко пъти. За това трябва да се придържа към следните правила:

 1. Се проведе изпит най-малко 2 пъти в годината.
 2. Контрол на теглото на тялото и да се придържат към диети.
 3. Използват орални контрацептиви само по предписание на лекаря.
 4. Не се отдаде на самолечение, особено, ако в организма има хронични възпалителни процеси.
 5. Да се откажат от вредни навици, повече почивка и спорт.
 6. Да има постоянен полов партньор, предохраняться от нежелана бременност.
 7. Не използвайте лекарства без знанието на вашия лекар, тъй като някои от тях може да доведе до силен растеж на тумори в матката.

В случай, когато пациентката в рода по женска линия са имали проблеми, диагностика трябва да се провеждат на всеки триместър. Това ще определи развитието на миома в ранен стадий, което ще увеличи шансовете за благоприятен изход на лечението. Миома не е противопоказание за бременност, но за възникването му е необходимо повече време. Такава бременност трябва да се следи два пъти повече, тъй като на фона на промяна в хормоналния фон, на тумора може да се увеличи в размер, заедно с нарастването на матката.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *