Може ли да стане причина за ерозия на ракови тумори?

Ерозия – това е патологическо изменение на епитела на шийката на матката. Смята се, че развитието на това заболяване води до проекта процеси. Каква връзка има между ерозия и рак?

Може ли ерозия на шийката на матката премине в рак?

Доста често при пациенток с диагноза ерозия на шийката на матката възниква въпросът – колко опасно заболяване? Повечето лекари твърдят, че тази патология може да стане причина за образуване на ракови тумори. Но тази възможност може да бъде, само ако дълго време не се лекува ерозия.

При поява на шийката на матката раната, която е с различни размери, имунната система в организма на жената започва да произвежда защитна реакция. Случва продуцирование на нови клетки и попълване на тях повредени места. Не навременно лечение може да забави процеса на производство на специфични клетки и да доведе до злокачественному образование.

Поза на тялото при поражение на шийката на матката става беззащитна пред различни вирусни инфекции.

Опасност причинява папиллома-вирус на човека. Това заболяване е често води до дисплазия на матката, която е в състояние да премине промени в раковите тумор.

Групи и рискови фактори

Сама по себе си ерозията не е рака почти. Но има редица фактори, които допринасят за възможностите за развитие на ракового образование:

 • честата смяна на половите партньори;
 • стресови ситуации;
 • най-ранните връзки от сексуален характер;
 • инфекцията с HPV;
 • генетично предразположение към проекта болести;
 • отслабена имунна система;
 • не на правилното хранене, недохранване;
 • честата консумация на алкохолни напитки, тютюнопушене.
Прочети още  Лечение на рак на шийката на матката 1 степен и прогнози

Постоянна умора и липса на сън или преохлаждане на организма, понижават на нивото на защита на организма, като по този начин се повишава риска от развитие на рака.

Честата смяна на половите партньори – един от рисковите фактори

Признаци на рак

Ерозия на практика няма изразени симптоми. Обикновено дефект на лигавицата на маточната шийка се откриват само при един гинекологическом проверка. Но при смяна на онкологично заболяване може да възникне с различна симптоматика.

В ранните етапи На

Раковите тумори в началните етапи на развитие почти не се проявяват. По тази причина откриване на онкологията, ако вие веднага е доста трудно. По-късно, тъй като разпространението на видоизмененных клетки могат да се появят такива признаци:

 • кървене, като се има предвид на менструалния цикъл;
 • болка при уриниране;
 • богата на специфични вагинално течение;

Тази симптоматика има прилики с други заболявания. Така че точно потвърждение на наличието на злокачествен процес в ранните етапи може да се получи само в резултат на провеждане на биопсия и цитологического тестване.

В по-късните етапи на

Модифицираната раковите клетки бързо растат и се разпространяват по тялото. В по-късните периоди на развитие на малигнен тумор на шийката на матката се увеличава значително в размери, което води до компресиране и нарушаване на съседните органи. Също новообразование отделя токсини, които потискат имунната защита на организма, допринася за цялостното негативно ефекти върху организма.

Във връзка с това се появяват по-изразени симптоми:

 • нарушения на работа мочеиспускательной система – произволен вытекание или задържане на урина, болка при уриниране или непълно изпразване на пикочния мехур;
 • остра загуба на тегло;
 • слабост, виене на свят, постоянна сънливост;
 • кръвни отделяне в урината;
 • болка в долната част на корема и долните крайници;
 • нарушения на храносмилателната система.
Прочети още  Рак на матката

В най-напреднал стадий се появяват метастази, които се различават по тялото. На този етап на заболяването може да се образува оток на тъканите на краката и вагината.

Слабост и постоянна сънливост могат да бъдат симптоми на рак

Какво се назначава лечение

При откриване на малка ерозия на лекар гинеколог назначава электрокоагуляцию, лазерно обгаряне или криокоагуляцию. При наличието на придружаващи заболяване от кървене допълнително се приписват на лекарства срещу инфекции.

При потвърждението на рак на заболяване на маточната шийка се използват стандартни методи за лечение на рак:

 1. Хирургично въздействие. Този метод се счита за най-приемливо при наличието на злокачествени образувания. Ако поражението е незначително, това се извършва премахване на само слой видоизмененного епител. При значително раздвинувшейся на тумора се извършва ампутация на матката и нейната шийка.
 2. Химическа терапия. На пациента се предписват специални токсични вещества, които унищожават раковите клетки. Методът е опасен за здравето, тъй като отровни вещества засягат и здравите клетки. Но за лечение на онкологични заболявания, особено в ранните етапи, химиотерапия е най-ефективен.
 3. Лъчева терапия. Тази процедура се извършва с помощта на голяма доза на йонизираща радиация. Облъчване може да унищожи мутировавшие клетки, без да се разрушава на анатомични структури на матката.

При лечение на рак често се практикува комбинирани методи, които включват хирургични действия, лучевое облъчване и химиотерапия.

Лъчева терапия – стандартен метод за лечение на рак на шийката на матката

Препоръки за превенция

За да се предотврати възникването на онкологични заболявания трябва да се прилагат такива мерки за безопасност:

 • не се допуска честа смяна на половите партньори и да се използват презервативи;
 • да се откаже от редовен прием на алкохол и тютюнопушенето;
 • постоянно се придържат към правилата на хигиена;
 • да се вземат мерки за засилване на имунитета;
 • да спазва нормите за безопасност при работа с токсични химични вещества.
Прочети още  Операцията е основен начин за лечение на рак на шийката на матката

Прилагането на презервативи

За да се предпазите от папиллома-вируса човек може да използва превантивни ваксината, която предпазва от заразяване с HPV с високо онкогенным риск.

При навременно лечение на ерозия не представлява опасност за женското тяло. Вероятността за злокачествен образование се повишава при напреднали стадии на заболяване на шийката на матката. За да се избегне развитието на рак на процеса трябва редовно да таза преглед.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *