Миома расте корема: причини, скорост на растеж и лечение

Корем, когато матката се увеличава с нарастването на размерите на тумора. Увеличаване на обема на корема е свързано с увеличаването на матката. Някои жени погрешно вярват, че е настъпила и се развива бременността, тъй като туморът е гормонозависящей. Обикновено се определя размерите на новообразувания по седмици, характерни за бременността.

Причини за растежа на

Образуването на тумори в матката винаги се случва по причина на хормонален срив. Неконтролирано синтеза на естроген провокира активно деление на белооката и мускулните клетки. Предпоставки за активен растеж на миомата са:

 1. Намаляване на двигателната активност, заседнал начин на живот и затлъстяването.
 2. Ендокринната система и автоимунни заболявания.
 3. Неправилното хранене с преобладаване на продукти с високо съдържание на консерванти, оцветители и овкусители, които са в състояние да предизвика в организма неопластични процеси.
 4. Патологично намалява имунитета.
 5. Вредни навици.
 6. Наличието на хроничен възпалителен процес в областта на половите органи, причинени от заболявания, с полово предавани болести (полово ПРЕДАВАНИ болести).

В риск попадат жените след 45-годишна възраст, тъй като в период на менопауза се празнува най-ясно изразен хормонален дисбаланс.

Симптоми и скоростта на растежа

Клиничните прояви сочещи на активен растеж на миома на матката, както следва:

 1. Увеличаване на обема на стомаха, което показва невъзможността на носенето на обичайното облекло, която сега тежи в колана си.
 2. Чувството на тежест и пренаселеността в долния сегмент на корема, което особено се проявява, когато пистите напред и приседаниях.
 3. Често уриниране, което се дължи на увеличаване на натиска на матката върху пикочния мехур.
 4. Развитието на устойчиви на запек, което показва, че притискате червата уголемена матката и нарушаване на естествената му перистальтики.
 5. Периодични кръвоизливи, които не спират сами.
 6. Ноющие болки в долната част на корема и в кръста.
 7. Повишаване на телесната температура, обща слабост, че може да сочи към обединяване на инфекционно-възпалителен процес.

Ноющие болки в долната част на корема – един от симптомите на миома на матката

Тези признаци говорят за остра необходимост от хирургическа намеса и отстраняване на миома. Туморът може да се увеличи в размер, достигайки едър грейпфрут. Повишено налягане в близките органи причинява нарушение на общината, че е изпълнен с развитие на редица усложнения.

Прочети още  Плацентата полип

Корем, когато матката при всяка пациентка се увеличава с определена скорост. Върху този процес влияят такива фактори са:

 1. Степента на выраженности хормонален дисбаланс – колкото по-силно разликата в изработване на хормони, толкова по-бързо миома се увеличава.
 2. Наличието на хронични и автоимунни заболявания.
 3. Индивидуалните особености на имунитета.

Средно корема се увеличава до 3-4 см на година. Да се спре този процес може да е само една хирургическа операция и хормонална терапия.

Методи за диагностика

Да се определи наличието на тумор, тип, размери и се предвиди по-нататъшно продължение на заболяването може да бъде с помощта на цялостна диагностика, която включва:

 1. ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз – ефективно при подреждането на миома е извън матката. Показва наличието на новообразувания и неговото ехо-признаци.
 2. Трансвагинален УЛТРАЗВУК – позволява да се определи наличието на тумора, неговите размери и степента на потока е процес.
 3. Ядрено-магнитен резонанс и компютърна ТОМОГРАФИЯ – показват най-точни резултати, но са скъпи процедури.
 4. Биопсия – гистологическое изследване на структурата на тумора, което показва наличието или липсата на раковите клетки.
 5. Колпоскопия – ефективна при разположение на тумора в района на шийката на матката.
 6. Колоноскопия – помага да се определи степен изцеждане на червата новообразованием.
 7. Уретроскопия – показва степента на изцеждане на пикочния мехур тумор.

ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз – един от методите за диагностика на миома на матката

Най-точният начин за оценка на състоянието на матката е хистероскопия. С помощта на специални съоръжения през влагалището и шийката на матката да проникне в матката и да преценявам дебелина я на стените, размерите и броя на заболявания като миоми.

Само при комплексно проучване може да се получи пълната картина на болестта, на база на която се взема решение за бъдеще на метод на лечение и се изготвя прогноза.

Лечение на

Единственият начин за прекратяване на растежа на корема е премахването на тумора и премахване на всички причини, свързани с развитието на тумор на процеса. Ефективността на терапията се постига само в случаите, когато тя се извършва цялостно. Невъзможно е да се отървете от миома с помощта на едно хапче, така че е важно да се настроите за по-дълъг период на лечение и рехабилитация.

Прочети още  Как бързо да се спре кървенето, миома?

Консервативното лечение

Е Показано в случаите, когато по различни причини няма възможност да могат да бъдат експлоатирани. Назначава сдерживающая растеж на тумора терапия, която се основава на възстановяване на хормоналния фон. Се използват такива групи лекарства:

 1. Хормони – избор на вида, дозата и продължителността на лечение зависи от индивидуалните особености на организма и данни цялостна диагностика.
 2. Противовъзпалителни и антибактериални лекарства са уместни при присъединяването на възпалителен процес, причинен от дейността на инфлуенца микрофлора. Често се използва при наличие на хронични заболявания на половите органи.
 3. Лекарства за симптоматично лечение – при наличието на устойчиви запек показва лаксативи лекарства. Болка и неприятни усещания в стомаха купируются сложни аналгетици и спазмолитиками.

Хормонални лекарства се използват и след извършване на хирургическа намеса. Тяхната задача е да се нормализира работата на ендокринната система, за да се предотврати повторно образуването на миома.

Химиотерапевтические лекарства се предписват в случай, когато биопсията на тумора показва наличието на ракови клетки. Химия предписват курсове, след които диагностика се повтаря и се очаква да бъде резултатът.

Действието на лекарствата се потвърждава от физиотерапевтическими процедури, които са в състояние да оказва благоприятно влияние върху миому, като забавя своя растеж. Най-ефективни от тях са:

 1. Магнитна терапия – помага за укрепване на местното имунитета и забавяне на тумор на процеса.
 2. Електрофореза – потиска възпалителния процес, нормализиране на trophism тъканите и предотвратява активния растеж на миомата.
 3. Грязевое лечение – компреси от минерална кал помагат не само да спре растежа на тумора, но и да намали размерите, като естествени механизми за регенерация в организма.

Магнитна терапия – един от начините за лечение на миома на матката

Състояние на жената трябва да се контролират ежемесечно, особено, ако няма възможност в провеждането на операцията.

Препоръчва спазването на диета и контрол на телесното тегло. В това ще ви помогнат физическите упражнения и изчисляването на дневната норма калории. При малоподвижном начина на живот се препоръчва да направи тренировка на всеки час, което ще доведе до намаляване на прояви на застой процеси в органите на малкия таз.

Прочети още  Котвата миома на матката: скрита опасност, подстерегающая всяка жена

Хирургично отстраняване на

Има три варианта за премахване на миома:

 1. Органосохраняющая операция – позволяват да се запази матката и нейната функционалност. Се извършва с помощта на лапароскопия, която е малоинвазивным метод на лечение. Чрез пункция през коремната кухина се вкарва ендоскоп и петлевой скалпел, с помощта на които новообразование безопасно иссекается.
 2. Резекция част на матката – ако тумори са няколко, те се намират в непосредствена близост един до друг и да израствам през всички слоеве на матката, на този участък се отстранява с помощта на полостной операция.
 3. Резекция на цялата матката е мускулен орган се отстранява заедно с придатками в случай, когато тумора е напълно засяга всички слоеве, че е изпълнен с развитието на редица патологични процеси.

След извършената манипулация идва период на рехабилитация. Най-трудно минава през възстановяване след пълна резекция на матката. Назначава интегрирана симптоматична терапия с помощта на лекарствата. Допълнително качество на живот пряко зависи от това, доколко една жена е готова да промени начина си на живот и да изпълни всички препоръки на експерти.

Възможните усложнения и рискове

Миома е в състояние да достигне внушителни размери, които са 3-5 пъти превишават размерите на шийката на матката. Туморът упражнява все повече натиск върху околните тъкани и органи, което води до нарушение на обменните процеси. Това от своя страна води до развитие на редица усложнения:

 1. Нарушение на работата на червата (запек, липса на перистальтики).
 2. Често уриниране (на всеки 3-5 минути).
 3. Появата на кървене при физически натоварвания или механично увреждане на целостта на миома.
 4. Развитието на редица ендокринни заболявания, свързани с хормонален дисбаланс.

При липса на своевременно лечение, се увеличават рисковете за развитие на летального., изм. Това предхожда с некроза на тъканите миома, която се придружава от обширни възпалителни процес и сепсисом, както и дегенерация на тумора при рак метастази, чиито разпръснати с ток лимф към всички тъкани и органи. Ранна диагностика и годишно посещение на лекар ще се сведат до минимум рисковете от развитие на усложнения, свързани с нарастващата миома.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *