Миома на менопаузата: характеристики и методи на лечение

Под влияние на хормонален дисбаланс, характерни за климактериума, голяма е вероятността от образуване на фиброми. Доброкачествен тумор, състоящ се от мускулни слоеве, носи много неудобства. Миома на менопаузата може да намалее, ако нейният растеж е свързан с изработката на хормони. Не е изключен вариант, когато при менопауза новообразувания само започват да се появяват, което изисква комплексно лечение.

Характеристики на патология в периода на климакса

Обикновено миоматические възли се появяват дълго преди настъпването на климакса. Характерни клинични прояви се наблюдават само при наличието на големи тумори, сдавливающих матката. Болестта дълго време може да протече безсимптомно, не се тревожа жена.

При угасании на репродуктивната система се отбелязва нарушение на синтеза на хормони. На фона На намаляването на естрогена е налице намаляване на възли в размер на.

Ако миома мултиплен, има големи размери, то това може да попречи на настъплението на климакса. Чести маточни кръвотечения, които се възприемат за менструация, пречат в диагностиката пременопаузы.

Няма гаранция, че по време на климакса миома, ще изчезнат сами. Ако възли малки (до 2 см в диаметър), и няма показания за хирургически отстраняване, в климактерическом план, е важно периодично да извършват диагностика на състоянието на матката.

В някои случаи, на фона на хормоналните разрушаване на тумор започва активно да расте, чак до началото на самото климакса.

Доброкачествени новообразование, особено при малки размери, като не доставя една жена изразени неудобства. Но високата опасност миоматоза в това, че под влияние на хормонален срив могат да се движат компенсаторные функции на организма, под въздействието на които джобовете на дисплазия се прераждат в рак.

Малингизация миома може да се случи в най-кратки срокове. Една жена може да не подозира за наличието на напреднал рак на процеса, точно до тогава, докато не се появи общи за рак на симптомите.

Симптоми

Много жени пропускат момент, когато миома дава за себе си да знаете за първи път. Повод за обръщане към лекар служат изразени клинични прояви, които причиняват болка:

 1. Гиперменструальный синдром – цикъл става на 5-7 дни по-кратък, а зацапване по-богат. Се променя тяхното естество и консистенция. Могат да възникнат болезнени усещания в първите дни на цикъла.
 2. Липсата на пълноценен цикъл – нерегулярность месеца е свързана с хормонални промени, които преследват една жена, след 45 години. Зацапване може да се прояви в средата на цикъла и да се прояви по няколко пъти на месец.
 3. Теглене, ноющие, спастични болки в долния сегмент на корема, които се засилват след физически натоварвания. Остри болки могат да се проявят в първите дни на месеца, когато матката активно намалява.
 4. Увеличаване на обема на корема и болезненост, когато го притискате. Позната дрехи с колан става малък в кръста. Увеличаване на корема прямопропорционально увеличаване на размера на миомата.
 5. Изразена желязодефицитна анемия, която се развива на фона на честите и тежки кровопотерь. Се придружава от намаляване на работоспособността, отпадналост и настроението, виене на свят и бледностью кожата покрива.
 6. Често уриниране – развива се при повишено налягане миома на пикочния мехур, което го причинява раздразнение и чувство за пренаселеност.
 7. Честите и продължителни запек – новообразование на големи размери сдавливает дебелото черво, насърчаване на застой каловых масите и болезнена дефекация. Този факт по никакъв начин не е свързано с особеностите на хранене и режим на деня.
 8. Промяната на вкусовите предпочитания, горещи вълни, топлина и прекомерно изпотяване, което е предпоставка в развитието на климакса.
Прочети още  Човешки папиломен Вирус при мъжете

Болки в долната част на корема – възможни симптоми на миома на матката при менопауза

Най-често жената се обръща към лекар, когато тя е безвъзмездно започва да расте корема и се появява изразена закъснение на менструацията. В хода на диагностични процедури се откриват причината и да изберете най-оптималния метод на лечение.

Диагностика

При работа пациентка на доктор, произведени история като, който включва оплаквания на жените, както и заболявания, проявяващи се по-рано. Нататък се извършва проверка на гинекологическом стола си, по време на който при палпация може да се инсталира увеличение на матката и предпоставки за образуване на фиброми.

В групата на риска влизат жени, които имат повече от 5 аборти в миналото, тъй като често премахване на травмируют лигавицата на матката, която допринася за активното разрастването на клетките на миометрия.

Определение новообразувания на матката, може би с помощта на тези хардуерни изследвания:

 1. ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз – показва удебеляване на мускулните миометрия и наличието на изразени възли.
 2. ЯМР – показва точното количество на образувания, на тяхната структура и други параметри. Ефективно при наличието на интегрирани миоматоза, когато силите не достигат до 1 см в диаметър.
 3. Хистероскопия – въведение эндоскопического уреда през вагината и шийката в кухината на матката. Миома се определя като уплътнена новообразувания, бледо-розов цвят.
 4. Колпоскопия – произведени в случай, когато новообразование се намира в непосредствена близост до шийката на матката.

ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз – един от методите за диагностика на миома при менопауза

Размерите на миома се определя на бременността по седмици, което позволява да се определи значението и необходимостта от хирургична намеса.

След провеждане на хардуер изследване се назначава от хистология на тумора. С нейна помощ може да се установи наличието на атипични клетки и предразположение към раковому се израждат. Произведени полостное терени.

Паралелно предписват лабораторни изследвания, които трябва да направи оценка на общото здравословно състояние на пациентката:

 1. Общ и биохимичен анализ на кръв – се проявява с намаляване на нивото на хемоглобина и повишаване на билирубина.
 2. Анализ на урината и изпражненията – може да бъде без промяна.
 3. Кръв от вена на нивото на хормони – в периода на климакса се проявява с потискане на производство на всички полови хормони.
 4. Тампон от вагината на флората под въздействието на хормонални промени и може да намалява местния имунитет, което увеличава риска от присъединяване на инфекционно-възпалителен процес.
 5. Проучване на заболявания, передающиеся по полов път – миоматоз може да се дължи на някои полово предавани болести, които дълго време не се лекуват и протичат в организма в хронична форма.
Прочети още  Жълтурче за премахване на папиллом

Е необходима консултация онко-гинеколог, тъй като има рискове за прераждане на тумор в злокачествен.

Методи на лечение

Терапията е насочена към стабилизиране на състоянието на здравето на жената, както и премахване на тумор. Хирургическа намеса се извършва по показания и не е задължителна процедура, когато туморът е малък. Е необходима корекция на хормоналния фон, което ще ограничи новообразувания.

Медикаменти за лечение на миома

Основната задача на лекарствено лечение е да се увеличи намаляване на размера на тумора, което се постига чрез прием на хормонални лекарства, корекция на менструалния цикъл до пълен аменорея и премахване на последиците от миоматоза. Могат да се използват като групата на лекарствата, като:

 1. Стероидни лекарства, съдържащи коригиращи доза на прогестерон – допринасят за восполнению недостиг на хормона и нормализиране на работата на органите на половата система. Назначени от което се нуждаете. След приключване на всеки курс се прави контролно УЛТРАЗВУК. Размерите на миома се гледа в динамика. При липса на ефективност и активния растеж на тумора се взема решение за нейното отстраняване.
 2. Витаминни комплекси – възстановяват недостига на полезни вещества в организма.
 3. Препарати с високо съдържание на желязо – допринасят за намаляване на прояви на желязодефицитна анемия.

Дицион – лекарство за лечение на кръвоизливи миома

При наличието на обилни маточни кръвоизливи предписват кровоостанавливающие средства (Дицинон), които възпрепятстват развитието на жизнеугрожающих състояния.

Хирургично отстраняване на

Показанията за отстраняване на миома следните:

 1. Увеличаване на обема на матката до 14 седмица на бременността, което осигурява повишено налягане на околните тъкани и органи.
 2. Активни процеси на разлагане на възел в резултат на прекратяване на хранене, че е изпълнен с развитието на остър възпалителен процес.
 3. Обилно маточно кървене, проявяващи се по-често от 2 пъти на месец.
 4. Полиферация на клетките на тумора и високата степен на развитие на рак.
 5. Местоположението на възел в шийката на матката и му загуба във вагината, което води до постоянно го наранявания.
 6. Спад на местния имунитет, което предизвиква чести и продължителни инфекционно-възпалителни процеси.

Менопаузата не е показател за пълно отстраняване на матката. Ако има възможност за съхраняване на органа, който я използват на максимум. Органосохраняющая операция се извършва посредствам лапароскопия, когато чрез пункция през коремната кухина се извършва ексцизия на засегнатите райони миометрия. Малоинвазивное намеса има много предимства пред полостной операцията. Период на рехабилитация трае 2-5 дни.

Прочети още  Липом

Пълна резекция на матката заедно с придатками се извършва в този случай, ако тумори са много, те кървят и са склонни да се израждат. В такъв случай е показан полостная операция.

Миома на матката при менопауза може да бъде отстранен с помощта на операция

Когато туморът е малък, но тя не се поддава на медикаментозна терапия, пациентка предлагат да эмболизацию. Тази техника за лечение се състои в налагане на тромболитиков в лумена на съда, питающего тумор, което води раковите клетки загиват, а само новообразование регрессирует.

Прогноза

При отягощенном хронични заболявания анамнеза и правилно подобранном лечение прогнозата е относително благоприятен. Освен за отстраняване на тумора и медикаментозна терапия е необходимо да се спазва режим на хранене и контрол на теглото на тялото, поддържане на работата на ендокринната система.

Богат миоматоз изпълнен с пълно отстраняване на матката, но и тази процедура в повечето случаи запазва пациентка пълноценен живот.

Неблагоприятна прогноза само в случай, когато миома е прероден в онкологическую тумор, склонную активно да метастазират. В този случай лечението се извършва в онко-диспансере с помощта на химиотерапия.

В повечето случаи в периода на климакса лекарите препоръчват да се проведе профилактично изследване 1 път на тримесечие. Това е напълно достатъчно, за да се наблюдава растеж на миомата и своевременно да се реагира при развитието на влошаване.

Профилактика

Напълно да се изключи вероятността от развитие на тумор процес в матката е невъзможно. На фона на хормоналните промени, характерни за климактериума, тумори могат не само самоликвидироваться, но и да се формира наново. Свеждане до минимум на риска от развитие на усложнения ще помогне на тези препоръки:

 1. Се проведе преглед от гинеколог 2 пъти в годината.
 2. При наличието на кръвоизливи и други неприятни прояви, да се обърнете към лекар незабавно, не преследва до самолечение.
 3. Да Не се консумират стероидни лекарства, без назначенията. Неправилно подбрано лекарство може да засили растежа на тумори.
 4. Да се намали въздействието на стреса, което може да засили проявата на хормонален дисбаланс.
 5. Да водят активен начин на живот, който пречи на развитието на застой процеси в органите на малкия таз.
 6. Да се откажат от вредни навици, да преразгледа хранене.

Лекарите препоръчват на всички жени, които са в преклимактерическом период да се обърнете към лекар, който проинструктирует за това, как правилно да се държат, как да се справят с неприятни проявления (горещи вълни, топлина), и нуждая ли се от операция, когато матката. Самолечение трябва да бъдат напълно премахнати. Никакви методи на алтернативната медицина не е в състояние да повлияе благотворно на неопластични процеси.

Ако в семейството на жената е имало случаи на миома, а след това на диагноза трябва да се проведе по-често, за да намалят риска от развитие на усложнения. Туморът има генетична наследственост, така че не може да позволи на заболяване на случайността.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *