Миома на матката

Съвременната медицинска практика показва, че такова заболяване като миома на маки молодеет, и вече 20-25 години, една жена може да се сблъска с тази патология.

Заболяване на женски полов орган в този момент е един от най-често срещаните по този начин, всяка жена трябва да се проведе изследване на присъствието си не по-рядко от един път в годината. При по-ранно изплащане, тази патология доста успешно се поддава на лечение.

Какво представлява миома на матката

Миома на матката – заболяване на половата система при жените, характеризиращо се с образуването и нарастването на доброкачествен тумор в мускулната слой на матката. Патология представлява образование или възел, който локализуется в повечето случаи вътрешността на тялото на матката, а в някои случаи може да бъде и в шийката на матката.

Стена на матката включва три слоя. Вътрешния слой е лигавицата, която се нарича эндометрием. Вторият слой се нарича миометрией, и е най-масивната слой, представени гладки мускули, точно в този слой се развива фиброма от мускулната или съединителната тъкан. Третият външния слой на покрива матката фина обвивка от съединителна тъкан. Проблемът е често засяга жени на възраст от 30 и повече години, обаче не рядко може да се срещнат и в по-млада възраст.

Според статистиката на миома диагностицира при всяка пета жена. Размери възли са с различни размери.

Много често те са пренебрежимо малки, и една жена може да не гадаем за тази патология в продължение на целия си живот. Миома не се образуват до началото на пубертета, и го прекъсвам растежа си след настъпването на климакса.

Причините за образуването на миома на матката

В този момент причини за развитието на миома на матката не са достатъчно проучени, и никой не може да даде точен отговор на въпроса за външния си вид. Но все пак учените се съгласяват на мнение, че има някои фактори, които могат да допринесат за развитието на тази патология:

 • Генетика (има теория, че нарушенията се случват още по внутриутробном развитие, по причина на това че гладкомышечные клетки на матката при ембриона не завършват своето развитие, за разлика от клетки на червата и пикочния мехур, както и за сметка на това нестабилната държава в бъдеще може да се развият миома);
 • Нарушаване на хормоналните нива (проблеми с щитовидната жлеза, прием на хормонални лекарства);
 • Неконтролирано разрастване на эндометрии — вътрешната лигавицата на матката, за сметка на бързо делене на клетките;
 • Прием на средства за устна контрацепция и прекъсване на бременност, аборт;
 • Инфекциозни заболявания на женската полова система;
 • Депресия и дълго стресово състояние;
 • Захарен диабет от всякакъв тип;
 • Наднормено тегло;
 • Липсата или недоволство сексуален живот.
Прочети още  Хигрома китката

По-подробно може да се помисли за причината за развитие на миома, при която се случва нарушение на хормоналния фон. Известно е, че патология на пряко зависим от хормоните тумор може да се формира от излишък на естроген или недостиг на прогестерон при жените в детеродна възраст. При нарушаване на менструалния цикъл, или затлъстяване се повишава изработване на хормона естроген, което от своя страна нарушава съотношението с прогестерона.

Повишена производство на естроген води до нарушаване на неговия синтез. При диагностициране на заболяването е необходимо да се направи проучване относно хормоналния статус.

Още един важен фактор, който може да бъде идентифициран, е броят на бременностите при жени и аборт.

Прекъсване на бременността винаги е хормонален фон и в бъдеще може да доведе до матката на шийката на матката.

Признаци и симптоми

Патология може да доведе до множество симптоми, но най-достоверни признаци са:

 • Богат избор при менструация;
 • Нарушение на уриниране и проблеми със стол (големи миоми могат да окажат натиск върху органи);
 • Увеличение на корема.

При наличие на две от тези диагнози, трябва да се обърне към специалист. Лекарят може да диагностицира наличието на миома при вътрешния преглед и при вземане на необходимите анализи, като тампон, анализ на кръвта и урината. До вероятният симптоми могат да включват болка в долната част на корема, долната част на гърба и краката, дискомфорт по време на полов акт.

Етап на миома на матката

В медицинската практика се открояват три етапа на развитие на миома на матката:

 • Около микроскопични съдове отива полагане на высокоактивной зона на растеж на миомата. В тези области, на високо обмяната на веществата и пропускливостта на кръвоносните съдове;
 • Започва растежа на тумори, но все още без признаци на клетъчна диференциация;
 • В туморите започват да зреят и да предоставим клетки.

Миома на матката в първия етап се поддава добре на лечение. Благодарение на съвременната медицина лечението на миома в началния период премахва оперативно намеса.

Лечение на миома на матката

Лечение на матката се провежда както медикаменти, така и с прилагането на хирургическа намеса. Жени в детеродна възраст се препоръчва да се лекува само с лекарства, оперативната намеса трябва да се прилагат само в краен случай.

Прочети още  Гиперпластический полип на стомаха

Операция за премахване на миома може да доведе до загуба на възможността да имат деца. Процедурата е бърза намеса може да включват един от методите:

 • Премахване на самия тумор;
 • Негативно облекчение маточните артерии, които се хранят миому;
 • Отстраняване на матката (провежда се при жени, които вече не планират да имат деца).

Решение за провеждането на операция отнема лекар, до такова решение може да прокара следните признаци:

 • Местоположението на възел под лигавицата на матката;
 • По-големи размери на тумора;
 • Кървене от матката;
 • Голям напредък растеж на миомата;
 • Натиск върху пикочния мехур и червата;
 • Местоположение на шийката на матката.

Лечение медикаментозным начин придружени от корекция в начина на живот. Ранната диагноза дава възможност за спиране на растежа на тумора и предотвратяване на възможността за по-нататъшна експлоатация. Лекарства спомагат за премахване на смущения, причинени от миомой, като възпаление, анемия и разстройство на нервната система.

Към допълнение на лекарства лекарят предписва спазването на режима на сън и спазването на редовен сексуален живот. Лекарства се предписват индивидуално под решаването на конкретни задачи. Антибиотици решават проблема с инфекциите, хормонални препарати влияят директно върху самата миому, както предписват витамини за укрепване на имунната система.

Диагностика и лечение трябва да се извършва само от квалифициран лекар. Неправилно подбрано лечение или изобщо липсата му може да доведе до развитието на други заболявания на женските полови органи.

Превенция на появата на миома на матката

Макар и миома на матката не са животозастрашаващи, но въпреки това тя все още може значително да влоши качеството му, така че е необходимо да се извърши профилактика. Статистика гласи, че на бездетни жени, податливи на това заболяване са много повече от тези, които имат две деца, и повече.

Прочети още  Внутрипротоковая папиллома на гърдата: видове, симптоми и лечение

Патология засяга тези пациенток, които правеха прекъсване на бременността, тъй като абортите нарушават репродуктивный процес и разрушават имунната система. Така за профилактика трябва да се води здравословен начин на живот и не са подложени на стресови ситуации. За тези жени, които горите са се срещали случаи на образуване на фиброми, се препоръчва да се провалят, не по-малко от едни път в годината се проведе преглед от гинеколог.

Като чу в кабинета на лекаря диагноза миома на матката, не си струва да изпадате в паника, патология не носи заплаха за живота си. При ранно диагностициране, миома на матката се поддава добре на лечение и терапия, възложена на премахването на болестта, няма да ви донесе дискомфорт.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *