Миома на матката и хиперплазия на ендометриума – как да се избегне рака?

Рядко, когато самата миома на матката е в състояние да се превърне в злокачествен тумор, но ако към тази патология се присъединява хиперплазия на ендометриума, тогава рискът от развитие на рак нараства. Миома на матката и хиперплазия на ендометриума заедно предизвикват буен растеж на клетките атипичного характер в мускулната съединителна тъкан и лигавицата на майчиното тяло.

Опасно съчетание на миома и хиперплазия на ендометриума

И двете заболявания се носят гормонозависимый характер и са податливи на естроген. Така че при гинекологични практика често се празнува появата и развитието на няколко заболявания, възникнали при сривове в хормоналните фона на жената.

Обединява миому и гиперплазию на ендометриума остра реакция на промени в организма. Клетките на ендометриума започват хаотично да споделят, а на мускулния слой на матката да расте, образую миоматозные възли.

По-голяма опасност представлява сама по себе си хиперплазия на ендометриума, тъй като излишни клетки имат висока степен на онкогенности, те се разпределят по стените на матката, а понякога и се групират, образуват полипи. При това наличието на миома в матката само влошава нещата.

За навременното откриване на патология трябва ежегодно се проведе гинекологичен преглед

Причини за възникване на патологии

Гиперпластические процеси в эндометрии най-често се диагностицира по време на пубертета или по време на менопаузата, когато се случва хормонални промени в организма. Провокира появата на миома на матката заедно с гиперплазией на ендометриума може да фактори:

 1. Промяна на хормоналните нива, с характерен с повишени нива на естроген при занижени показатели на прогестерон.
 2. Нарушения в работата на ендокринната система (захарен диабет, проблеми с щитовидната жлеза).
 3. Метаболитен синдром, при което клетките на организма не могат ефективно да се използва инсулин. Характеризира се с високи нива на глюкоза в кръвта (не е задължително да е свързано с захарен диабет), затлъстяване и високо кръвно налягане.
 4. Нарушения на функционирането на яйчниците (поликистоза).
 5. Заболяване на черния дроб.
 6. Хронични инфекциозни заболявания.
 7. Възпалителни процеси на органите в малкия таз.
 8. Котвата форма на миома на матката, при която се случва изработване на эстрона (хормон, близък по характер на въздействието эстрогену).
 9. Гениталният ендометриоза.
 10. Нарушения в менструалния цикъл.
 11. Безплодие.
 12. Увреждане на органи на репродуктивната система, включително и хирургически интервенции.
 13. Вродени аномалии на тялото на матката.
 14. Наследственост.
 15. Дефицит в имунната.
 16. Нерегулярная сексуален живот.
 17. Липсата на раждане и кърмене до 30 години.
 18. Продължителен прием на орални контрацептиви.
 19. Преумора на организма.
Прочети още  Отколкото да се лекува папиломи по тялото

Условно могат да се разграничат 2 група – причини, носещи травматичен и хормонален характер. Затова организмът се опитва да се бори с болестно процес, но на хормонално ниво, се дължи на дисбаланс на естроген и прогестерон, за да се появят промени в клетките.

УЛТРАЗВУК позволява определяне на етапа на развитие на миома

Диагностика на миома на матката в комбинация с гиперплазией на ендометриума

За навременното откриване на патология в началния етап не трябва да се пренебрегва задължителни годишни осмотрами на гинеколог, защото по-големи щети причинява заболяване наредби, формуляри, когато има само едно радикално решение – премахване само на майчиното тяло.

При възникване на подозрения за наличието на пациентката миоматозных възли и хиперплазия на ендометриума е назначена пълна проверка. Диагностика на заболявания е да се прилагат методи:

 • ЕХОГРАФИЯ. Се извършва веднага след приключване на менструацията или в средата на менструалния цикъл. Ултразвуково изследване позволява да се определи дебелината на ендометриума и етап на развитие на миома.
 • Ядрено-магнитен резонанс. Дава възможност за ясно визуализиране на картина от заболявания.
 • Хистероскопия съвместно с биопсия. Дава ясна представа за характера на заболяването и позволява да се оцени състоянието на ендометриума. Описателния на този метод е 64-97%.
  Освен това, задължително се произвеждат огради на кръв за анализ на хормоните в кръвта на пациентката.

Диагностична хистероскопия матката дава ясна представа за характера на заболяването

Лечение на миома на матката с гиперплазией на ендометриума

Миома на матката хиперплазия на ендометриума – този комплекс заболявания се срещат толкова често, че специалисти не възниква въпроса, как да се лекува гиперплазию с миомой. Въз основа на това, че и двете тези патология эстрогенозависимы, терапевтично лечение включва хормонална терапия и хирургична намеса, в отделни случаи прибягват до радикално метод на лечение.

Прочети още  Хигрома става

Лечение на миома и хиперплазия на ендометриума се провежда на етапи.

На първо място за премахване на хиперплазия произвеждат терени или абляцию маточната кухина под контрола на хистероскопия. Лечението ще включва провеждане на тази процедура (съвместно с УЛТРАЗВУК) на всеки 3 месеца, за да се подобри ефективността на лечението чрез механично отстраняване на патологичната тъкан.

След това в схемата на лечение въвеждат прием на лекарства:

 • Антагонисти гонадолиберина се забави до неконтролирано делене на епителните клетки на ендометриума и допринасят за намаляване на миоматозной тумори.
 • Препарати на базата на прогестерон (понякога за нормализиране на хормоналните нива, допълнително е необходимо за възстановяване на обема на меланин за осигуряване на защита от клетъчните промени).
 • Лекарства, стимулиращи производството на стволови клетки и подмладяващи работа на щитовидната жлеза (по показания). Стимулират работата на имунната система за премахване на хиперплазия, и възстановяване на засегнатата област със стволови клетки.
 • Лекарства за възстановяване на пълноценен работата на черния дроб могат да бъдат предписани от лекуващия лекар за активиране на процеса на естествената адсорбция на излишък на хормони.

Лапароскопията е един от най-ефективните методи за лечение на миома

Да се отървем от миома в матката – на следващия етап по пътя към възстановяване. Органосохраняющие методи за лечение на миома:

 • гистероскопическая myomectomy;
 • лапароскопска myomectomy;
 • FUS-аблация;
 • ЭМА (емболизация на маточните артерии). Не е приложима при наличието на възпалителни заболявания на органите в малкия таз в остра форма, саркома на матката, тумори и кисти на яйчниците, аденокарциномы, миома и атипической хиперплазия на ендометриума, почечно-чернодробна недостатъчност, алергия към вводимое вещество.

Ефективността на лечение на миома на матката в комбинация с гиперплазией на ендометриума зависи от стадия на развитие на патологии, вида и размера на миомата, сорт хиперплазия и общото физическо състояние на здравето на жената.
От всички видове хиперплазия-лесно се поддава на лечение железистая форма на хиперплазия. Тя е последван от ръст и утолщением на жлезистата тъкан на матката. По-сложно става процесът да се отърват от железисто-кистозна форма на заболяването (когато в слой на ендометриума се появяват кисти и новообразувания), атипична форма на заболяване или аденомиоз при наличието на преканцерозни клетки – най-опасният и най-често да я използват за лечение на радикален метод.

Прочети още  Избавляемся от папиломи в домашни условия

Трябва да се обърне внимание, че радикален метод на лечение на миома на матката хиперплазия на ендометриума се прилага на практика е изключително рядко, само при наличието на сериозни показания или при липса на резултат при други методи на лечение.

След завършване на курса на лечебната терапия се предписват лекарства за стабилизиране на нормално ниво на хормоните в организма на жената и ускоряване на процеса на рехабилитация. В този период трябва да се избягват преумора и стресови ситуации, тъй като те могат да станат причина за рецидив на болестта. След бърза намеса на жената може да бъде сигурна в това, че болестта вече не ще даде за себе си да знам.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *