Миелома на костите

Под миеломой кости специалисти предполагат тумор патология, която е близо до левкемия, се развива в костния мозък и впечатлява плазмоциты. На практика най-често се диагностицира миелому на костите на гръбначния стълб, както и на гърдите, костите на черепа, таза или ребрата. В някои случаи новообразование записано в дългите тръбни кости. Той е фалшив възел, диаметърът на който може да достигне 10-12 виж по-голямата броят на пациентите с поставена диагноза миеломой включва възрастните хора на възраст над 50 години и са предимно от мъжки пол.

Причини за рак на заболяването

Ако говорим за класификация на миеломной патология, а след това в зависимост от честотата и вида на заболяването отделят локална узловую и генерализованную форми на патолози. В първия случай се наблюдава локализация на новообразувания в костите под формата на единични огнището на поражение. В случай на развитие на генерализирана форма на заболяването се случва поражението на червения костен мозък, обикновено на гръбначния стълб, на дългите или плоски кости.

Към днешна дата учените така и не е успял да установи точната причина за развитие на миеломной заболяване на костите. Въпреки това, има редица фактори, които са в състояние да предизвика болестния процес:

  • възраст на пациента — сред пациенти с поставена диагноза миеломой делът на по-ранна възраст е само 1% от всички установени случаи;
  • излъчване на облъчване;
  • генетично предразположение;
  • принадлежност към една или друга раса. Като показва резултатите от проведени статистически изследвания, миелома най-често се диагностицира при афро-американците;
  • заетостта в минната или петролната индустрия;
  • нарушения на ДНК болестно естество.
Прочети още  Плеврален излив на белите дробове при рака

Признаци на болест миеломной

В началния етап На заболяването не се проявява. По-късно при пациенти започват да се появяват неспецифични признаци на рак заболявания на костите, включително и на общото състояние на слабост, умора, неуверен походка, понижаването на физическата активност, намаляване или липса на апетит, загуба на телесно тегло, чувство на гадене и повръщане.

Ключов признак на заболяването е болковият синдром, проявяващо се в костите. В преобладаващото число случаи на болки с течение на времето се разраства и лошо отговаря на приемане на болкоуспокояващи средства. Често се усеща болка в лумбалната и гръбната зони на гръбначния стълб. По-късно, с развитието на патологичния процес се наблюдава процес на уреждане на тел прешлени, в резултат на човешки ръст, се намалява с няколко сантиметра.

Причината е, че костите в кръвта се резорбира, се наблюдава повишаване на нивото на калций в кръвта. Това води до увеличаване на обема разпределени урины, в следствие на което тялото е обезводнена. Освен това, високото ниво на калций причинява появата на усещания на гадене и повръщане при пациенти.

По отношение на това, как се развиват злокачествени клетки, процес на узряване на червените кръвни клетки в кръвта е нарушен. Това води до поява на тези признаци на заболяване, като бледи кожни воалите, недостиг на въздух, главоболие, а също така слабост и умора.

Сред пациентите с поставена диагноза миеломой костите доста често се наблюдава влошаване на инфекциозни заболявания. В ранните етапи, като правило, са заточени заболявания на дихателните пътища. В по-късните етапи на развитие на заболяването са заточени на инфекции на пикочните пътища. По отношение развитието на болестта у пациентите се случва дефицит на тромбоцитите, което води до повишено кървене, което се проявява, например, в средно цикъл или което кръвотечения.

Прочети още  Химиотерапия при рак

Диагностика и лечение на патология

Диагностика на състоянието на пациента в началния етап се провежда на базата на първичен преглед и събиране в медицинската история. На базата на първоначалните резултати могат да бъдат причислени следните изследвания:

  • пункция на костен мозък;
  • рентгенови лъчи;
  • магнитно-резонансната томография на скелета на пациента за откриване на огнища на поражение.

Що се отнася до лечение, а след това в ситуация, когато се наблюдава бавно през заболявания, и той не е довело до развитието на гиперкальциемии, лекар снася химиотерапия и само постоянно се следи състоянието на пациента. Само когато на пациента започват да се появяват съответните симптоми, свидетелстващи за прогрессировании на заболяването, болните се провежда химиотерапия. Освен това, се вземат терапевтични мерки, насочени към корекция на ниво на калций в кръвта.

Хирургическа намеса е показано само за премахване на големи тумори и за това, да се заключва крехки кости.

Прогнози при миеломной патология

При тази патология прогноза е неблагоприятен. В повечето случаи пациентите с такава диагноза не живеят повече от 5 години от момента, когато е диагностициран. Всички терапевтични манипулации, насочени в този случай, за да се удължи живота на пациента. По този начин, при миеломной патология на човека голямо значение има квалифицирана медицинска помощ и грижи, което ще позволи да се поддържа качеството им на живот е на ниво.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *