Миелобластный левкемия

Повечето онкологични заболявания в ранните етапи на своето развитие не разполагат с никакви клинични прояви. Вече в по-тежките стадии на заболяването дава за себе си знам, че са отразени в специфичните му проявления. Една от тези заболявания е миелобластный левкемия.

Какво е миелобластный левкемия

Миелобластным левкемия се нарича злокачествена патология на кръвоносната система, която е придружена от неконтролируем разделяне на патологично променени на белите кръвни клетки, намаление на броя на червените кръвни клетки, тромбоцитите и на нормални бели кръвни клетки.

Се характеризира с повишена склонност на организма към инфекционно-възпалителни процеси, трескава реакция, бърза умора, понижена телесна маса, анемическим синдром, предразположеност към кървене.

По-често страдат от лице от мъжки пол. Риска от възникване на миелобластного левкемия се увеличава след 50 години.

Причините миелобластного левкемия

Основната причина за появата на заболяването се смята за хромозомни аномалии.

Рисковите фактори включват:

 • генетична предразположеност, хромозомни аномалии (синдром на Даун, синдром на блум са);
 • излагането на йонизираща радиация (повече от 1 Гр – зона на ядрени експлозии и аварии, работа с източници на радиация, без използване на защитни средства);
 • контакт с токсични вещества;
 • употребата на редица лекарства (Хлорамфеникол, Доксорубицин);
 • вредни навици (тютюнопушене);
 • наличност в анамнеза заболявания кроветворной система.

Признаци, симптоми, прояви на

Клинична картина на заболяването се състои от редица синдроми:

 • Анемический синдром. Се характеризира с бледост на кожата на кориците, усещане за слабост, виене на свят, сърцебиене, задух. В анализа на кръвта отбелязват спад на нивото на хемоглобина (за жени – под 120 г/л за мъжете – по-малко от 130 г/л), намаляване на червените кръвни клетки (эритропения), повишаване на СОЭ.
 • Хеморагичен синдром. Свързан с нарушена продукция на тромбоцитите. Той се характеризира с повишена кровоточивостью, кожни покровах се появяват петехии (малки кръвоизливи размери), геморрагии, е възможно образуването на кръвоизливи. В клинично анализ на кръвта се наблюдават спад в броя на тромбоцитите по-малко от 150 хиляди в микролитре (тромбоцитопения).
 • Гиперпластический синдром. Характеризира се с увеличение на лимфните възли (безболезнено, няма да бъдат уплътнени с кожата, мобилни), увеличаването на размера на черния дроб и далака. Пациентите имат оплаквания от болка в областта на костите, особено на гръбначния стълб и долните крайници. Намалени показатели на лимфоцитите, левкоцитите. Появи патологично променените лейкоцитарные клетки.
 • Интоксикационный синдром. Проявява нездрав реакция (повишаване на температурата на тялото до индивидуално високи цифри), летаргия, апатия, цефалгией, втрисане, миалгиями.
 • Синдром на инфекциозни усложнения. Е свързано с нарушение на имунния статус на организма. Понижава неговата резистентност към различни инфекции, способността сами да се справят с тях. Често болестта са причинени от флората, която е нормална за организма на човека. Често се случва присъединяването на гъбична инфекция (кандидоза).

В началните етапи На миелобластный левкемия има бессимптомное продължение.

Лечение миелобластного левкемия

В основата на лечението на дадено състояние е химиотерапия. Минава тя в два етапа:

 • индукция;
 • консолидация.
Прочети още  Тестовете при рак на кръвта

На индукционном етап са произведени от дейности, чиято цел – намаляване на броя на патологично променени клетки, офанзивата фаза на ремисия. Най-честата схема – «7+3». Тя предполага прилагането в рамките на 7 дни от лекарството Цитарабина с въвеждането на антибактериални препарата Рубомицин през първите 3 дни.

Също така е намерил приложение на схема «5+2»: Цитарабин – 5 дни, Рубомицин – 2 дни. Последната схема се прилага в терапията на лицата на възраст над 60 години.

Посочените тактика повтарят по 2-3 курса до постигане на непълна ремисия (изчезване на симптоматиката, което се дължи на прекомерно размножаване на патологични клетки, нормализиране на картини на кръвта).

Последващото консолидационная терапия е насочена към поддържане на състояние на ремисия, се включва от 3 до 5 курса химиотерапия.

С цел профилактика на инфекциозни усложнения се прилага антибактериална терапия. Най-често се предписват лекарства Бисептол, Ципринол в комбинация с перорални със специални антимикотични спрейове (например, Diflucan).

За възстановяване на картини кръв използват преливане на компоненти на кръвта: эритроцитарную, тромбоцитарную маса, плазма, кръв.

В тежки случаи се прибягва до трансплантация на костен мозък.

Миелобластный левкемия – това е онкологическая патология кроветворной система. Прогнозата на заболяването се определя до голяма степен от възрастта, интензивност на клиничните прояви, ангажимент за лечение. За лица в напреднала възраст прогнозата носи по-малко благоприятен характер, а не за младите, което се дължи на наличието на соматични заболявания, които могат да станат противопоказание за провеждането на интензивна химиотерапия.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *