Миелобластный левкемия: характеристики на хронична и остра форма на

Миелобластный левкемия, също така известен като миелогенна, представлява злокачественное заболяване, което се случва при мутация на зрели или незрели кръвни клетки. В процес на активен растеж на здрави клетки притиснати, че става причина за нарушаване на кръвообращението. Прогноза за оцеляване зависи от вида на заболяването и на естествените защитни сили на пациента.

Етиологията на заболяването

Етиологията на заболяването не е проучен напълно към днешна дата, че не дава възможност да се определи, какво точно става причина за мутация на клетките. Но се разчита на опит в изследването и лечението на наличните случаи, могат да бъдат идентифицирани възможни причинители. Те включват:

 • Излъчване на облъчване;
 • Неконтролиран прием лейкозогенных лекарства. Това може да са някои антибиотици, цитостатики и дори един обикновен Левомицитин;
 • Въздействие на вредните вещества: пестициди, канцерогенни, токсични газове. И дори битова химия може да носи опасност, ако пренебрегнем правилата за използването му;
 • Инфекциозни заболявания, остър и хроничен характер;
 • Генетично предразположение. Лица, чиито близки членове на семейството вече са се сблъсквали с такава диагноза, трябва особено внимателно да се отнасят към състоянието на здравето му;
 • Болести на кръвта;
 • Злоупотребата с тютюнопушенето.

Злоупотребата с тютюнопушенето може да се превърне в провоцирующим фактор миелобластного левкемия

Под влиянието на един или друг фактор се случва мутация кръвни клетки, които започват да споделят и разпространяват с голяма скорост.

Видове миелобластного левкемия

Не всеки знае, че диагнозата на заболяването миелогенна левкемия се класифицира в две основни форми: остра и хронична. Интересен е фактът, че те почти никога не се превърна един в друг. Това е много рядко явление, не свойственное по друг проекта заболявания.

Хронична левкемия

Хроничен миелобластный левкемия възниква тогава, когато зреене и напълно зрели кръвни клетки мутират и започват да растат в брой. За разлика от остър вид, болестта в този случай протича доста бавно. Симптоми обикновено са слабо изразени.

При хроничен лейкозе отделят 3 фаза на неговото възникване:

 • Доброкачествен етап. Анализ на кръвта в този период говори за анормално увеличение на белите кръвни клетки в кръвта. Но ето, сами се досещате за наличието на болестта ще бъде трудно, тъй като тя протича почти безсимптомно;
 • Разгъната етап. Брой на левкоцитите в кръвта продължава да расте, което става причина за появата на патологични признаци;
 • Системата терминал етап. Това е най-трудният период, който се характеризира с ярко изразени симптоми на развитието на инфекциозни процеси, влошаване на състоянието на болния.

Според вида на левкемия по-често страдат от възрастни лица. Децата се сблъскват с тази болест, но много по-рядко.

ХМЛ или миелоциарное левкемия и има обозначение хронична форма миелобластного на левкемия.

Прочети още  Лекува ли рак на кръвта при децата?

Остра левкемия

Остър миелобластный левкемия се появява при трансформиране бластов. Техния растеж и развитие се случва толкова бързо, че да се контролира състоянието на пациента става много трудно. Без да бърза реакция под формата на лечебна терапия, пациентът може да умре за доста кратък период от време.

В този случай също реши да отпусне 3 етапа на възникване на остър миелобластного левкемия:

 • Начален етап. Обикновено са асимптоматични. Ако кръвен, а след това вече може да забележите промяна в основните показатели. На фона На отслабен, под влиянието на болестта на имунитета на пациента все по-често започва да се сблъска с вирусни и бактериални инфекции;
 • Разгъната етап. Тя се характеризира с някои редуването на обостряне и ремисия на болестта. Симптомите стават по-изразени;
 • Системата терминал етап. Това е последният завършващ етап, които се появяват нарушения в явление на кръвообразуване и язва-некротические процеси.

Остър миелобластный левкемия при децата е най-често химични форма на левкемия. При възрастни, той по-често се диагностицира след 50-60 години.

Клиничните прояви на патология

Ако се направи анализ на кръвта в този период може да се отбележи, че броят на СОЭ, броя на тромбоцитите и на белите кръвни клетки значително се отклонява от нормата.

Видими същия начин проявите и симптомите на левкемия включва:

 • Бледност на кожата покрива. Под очите започват да виднеться сини кутии;
 • Кръвотечение от носа;
 • Кървене на венците;
 • Подкожни кръвоизливи;
 • Голям брой синини;
 • Лошо затягивающиеся рани;
 • Теглене на болка лесен характер в костите;
 • Отслабване на имунитета. За него казват често срещани настинки;
 • Повишено изпотяване;
 • Влошаването на умствените способности.

Кървене на венците – един от възможните симптоми на миелобластного левкемия

Миелобластный левкемия и е съпроводено от болезнени симптоми от общ характер, а именно:

 • Повишена температура на тялото;
 • Слабост и недомоганием;
 • Бърза умора;
 • Головокружениями;
 • Влошаване на апетита и като следствие, загуба на тегло;
 • Учащенным сердцебиением;
 • Отдышкой при физически натоварвания.

В някои случаи могат да имат място такива технически показатели на заболяването, като увеличение на размера на черния дроб, слезката и лимфните възли.

Диагностика

Диагностика на рак на кръвта включва в себе си комплекс от няколко процедури. На първо място лекарят провежда физикальный проверка на пациента. За това той внимателно проучване на анамнеза от пациента, се интересува налични оплаквания и оценява неговото външно състояние.

След като пациентът се отделят посока на анализ на кръвта. Ако в организма има онкологичен процес, в резултата ще е ясно проследени увеличаване на незрели клетки на белите кръвни клетки. При това такива основни показатели, като червените кръвни клетки и тромбоцити, напротив, рязко се намалява количеството. Анализ на кръвта в проучването миелогенна играе основна роля. Именно благодарение на този метод най-често пациентите се признават за вашето състояние.

Освен това с цел получаване на по-точна информация на пациентите с предполагаемото ОМЛ и ХМЛ ще бъдат препоръчани следните диагностични процедури:

 • Пункция на костен мозък. Това е най-информативен метод, който може да потвърди или отрече диагноза левкемия. Проба за изследване се вземат от костния мозък, разположен в областта на гръдната кост;
 • Набоде гръбначния-мозъчна течност. За неговото извършване на специална игла се инжектира в гръбначния канал. Се намира той в лумбалната зона;
 • Биопсия на лимфната възел. В този случай не се извършва въвеждане на игли или друго оборудване в тялото на пациента. Процедурата включва пряко отстраняване на възела, който по-късно се изпраща до лабораторията за изследване.
Прочети още  Хронична левкемия

За да се открият възможни лейкозные инфилтрати, киста, а също и абнормно увеличение на някои вътрешни органи, се прилагат методи, като:

 • Ултразвуково изследване;
 • Компютърна и магнитно-резонансната томография;
 • Радиография;
 • Сканиране на костната тъкан.

КАТ – един от методите за диагностика на миелобластного левкемия

След като резултатите от всички изследвания ще бъдат получени, лекарят може да разработи най-подходящ план за лечение.

Лечение на

Лечение миебластного левкемия винаги се извършва цялостно. За разлика от други видове онкологични в този случай не се извършва операция за отстраняване на тумора. Основното лечение се състои в провеждането на химиотерапия. Единствено възможна операция предполага трансплантация на стволови клетки.

Прилагането на индукционна терапия

Индукционная терапия представлява първия етап на химиотерапия, която е насочена към постигане на ремисия. Нейният механизъм е да се въведе пациента мощни лекарства по определен протокол. В резултат на процедурата се извършва инхибиране на растежа и намаляване на размера на атипични клетки.

Струва си да бъдат подготвени за факта, че прилаганите лекарства са различни токсични, а оттам и странични ефекти неминуемы. Като правило, това е влошаване на общото състояние, гадене, повръщане, слабост, главоболие, загуба на коса.

Освен химиотерапия, могат да се прилагат методи на радиация или таргетной терапия. Последният също предполага медицински метод. Но предимството му е в избора на специални лекарства на базата на моноклонално антитяло, което позволява да се потискат раковите клетки, без да вредят на здравите. Лъчева и съща терапия се осъществява с прилагането на излагане на радиация.

Противорецидивное лечение

Когато заболяването преминава в етап на ремисия, лекарят започва да поддържащо лечение. Основната му цел е да се забраняващ на рецидив на рака. За това обикновено се извършват следните процедури:

 • Низкодозная химиотерапия. Тъй като в този случай се изисква задържане на получените процеси, възложени лекарства са по-нежен характер. Тази терапия обикновено трае в продължение на две години;
 • Хормонална. Тя се извършва с приложение на глюкокортикоиди или други гормоносодержащих лекарства, насочени към стабилизиране на кръвообращението.

Това е много важен период, по време на който всички останали ракови клетки трябва да бъдат напълно премахнати, за да при пациента и възможността за излекуване и по-нататъшна здравословен начин на живот.

Прочети още  Левкемия при децата

Трансплантация на стволови клетки

Един от радикалните методи на лечение на левкемия е трансплантация на стволови клетки. Това е сложна и скъпа операция, която се провежда тогава, когато други методи са безсилни да се справят с болестта.

Трансплантация на стволови клетки – метод на лечение миелобластного левкемия

На първо място, на пациента се предписва химиотерапия, насочена към унищожаване на клетките на родния костния мозък. След това, се случва за трансплантация на нов набор от клетки. Операцията се усложняват от факта, че далеч не всеки човек може да действа като донор. Съвместимост най-често има при близки роднини.

Тъй като нови клетки се образуват здрав костен мозък, пациентът има всички шансове да се отървете напълно от онкологията.

Прогноза

Прогноза на живот при миелобластном лейкозе пряко зависи от нейната форма. Основни показатели на този въпрос изглежда по следния начин:

 • При остър лейкозе. Ако болестта е открита не на последно стомана и все още се поддава на лечение, прогнозата на оцеляване ще зависи от състоянието на организма на пациента и от неговата възраст. Така, деца и юноши до 15 години могат да се надяват на продължителността на живота на повече от 5 години в 80-85% от случаите, човек на средна възраст – на 40-50%, на лицето по-големи и по-възрастните – в 15-20%;
 • При хроничен лейкозе. В този случай всичко е много по-лесно. При своевременно диагностициране и ранно лечение на надежда за оцеляване на 5 и повече години могат почти 90% от пациентите. Това е много добър показател. Това несъмнено ще трябва да се вземат на помощни терапия. Разширено случаи, за съжаление, такава висока степен на вероятност да се излекува не могат да се похвалят.

Неблагоприятна прогноза са не само на пациентите с бягане случаи на болестта в последните етапи, но и бебета под 1 година, както и деца, които са в процес на рак е силно увеличен далак, е била нарушена централна нервна система.

Профилактика на левкемия

Трябва незабавно да се изясни, че някои препоръки за предотвратяване миелоидного на левкемия, не съществува. За да може по някакъв начин да се намали този риск си струва да се спазват следните мерки и препоръки:

 • Да се откажат от вредни навици: алкохол и цигари;
 • Да се избягва контакт с вредни токсични вещества. Ако това е невъзможно, тогава е важно да се използват всички необходими мерки за защита;
 • Избягване на излъчване на радиация;
 • Спазвайте балансиран режим на хранене, който включва пресни зеленчуци, плодове, зърнени храни;
 • Своевременно да реагират на възникващите инфекциозни процеси в организма.

Освен това, е важно да преминават периодични медицински прегледи и да дарят кръв за тестове за контрол на основните показатели. С особено внимание към това си заслужава да се отнасят лица, които имат наследственную предразположение към болестта.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *