Методи на лечение и прогноза за преживяемост при инфильтративном рак на стомаха

Инфильтративный рак на стомаха е една от най-опасните форми на рака. Патология е трудно да се разкрие в началните етапи на развитие. Също така този вид рак присъщо на бърз прогрес и появата на метастази. Защото изключително важно е да знаете как своевременно да се идентифицират патология и да се лекува.

Причини за възникване

За основни причини за възникване на инфильтративного рак на стомаха се отнася:

 • Подобряване на атрофичен гастрит;
 • Язва на стомаха.

И двете патология допринасят за появата на дълбоки и обширни наранявания на лигавицата на органа. Обаче прераждането на увредените тъкани в злокачествени, се случва още и чрез този помощен фактори:

 1. Тежката екологична ситуация в региона. Постоянно настаняване в близост до големите фабрики и промишлени предприятия, допринася за значително влошаване на здравето, а често и увеличава вероятността за появата на рака.
 2. Грешен начин на хранене. Редовен недостиг или употребата на хранителни вещества, с излишък, допринасят за нарушения на работата на стомашно-чревния тракт. Голям брой консерванти, подправки, а също така и постоянен прием на студена или твърде гореща храна, допринасят за разрушаването на лигавицата на стомаха.
 3. Хормонални смущения. Такива явления, възникващи при хората на възраст над 30 години, често допринасят за трансформацията на отделните клетки на тялото и им неконтролируемому ускорено се разделят.
 4. Генетично предразположение. Наличието на кръвни роднини на онкологични заболявания, свидетелства за висок риск от развитие на патология.
 5. Отслабена имунна система.

Обикновено причините за възникване на инфильтративного рак на стомаха са няколко. Рискът от развитие на рак на заболяването значително увеличава при липса на лечение на хроничен гастрит или не рубцующейся язви, които са склонни към рецидивам.

Кой е в риск

Най-голяма вероятността да се сблъскате с проблем инфильтративного рак са хора с редовно възникващи проблеми в работата на стомашно-чревния тракт, лечението на които се пренебрегват от страна на пациента.

Появата на патология на 15% по-често се наблюдават при мъже. При този възрастови рамки на развитие на болестта не. Но при хора с предразположеност към проекта заболявания често инфильтративный рак се развива на възраст до 30 години.

Общи клинични прояви

В повечето случаи инфильтративный рак на стомаха в началото на своето развитие, няма специфични симптоми. Ярки признаци на патология се появяват след преминаването на онкологията в необратима късна фаза.

Основните симптоми на болестта са:

 • Смущения в работата на храносмилателната система, са придружени от намаляване на киселинността на стомашния секрет до най-ниските възможни стойности;
 • Често появата на гадене и повръщане;
 • Редовно появата на метеоризма;
 • Периодични болки в эпигастральной област, не от външните провокирани хранене;
 • Появата на следи от кръв в изпражненията, слюнката и повръщане масите;
 • Продължителната липса на апетит, сочетающееся с бързо нужната енергийна наситеност. Състоянието се дължи на активен растеж на туморните тъкани, който заема място в стомаха;
 • Анемия, придружени от редовно чувство за умора.
Прочети още  Рак антрального отдел на стомаха

Гадене, повръщане, болки възможни симптоми инфильтративного рак на стомаха

При опитите да балансират храненето на кратък период пациентът може да почувства подобрение. Въпреки корекцията на храната не дава възможност за лечение на рак.

Форми на патология

Патология на стомаха, която е инфильтративную форма на рак, се случва 2 разновидности:

 • Дифузно-инфильтративная;
 • Инфильтративно-язва.

Тази класификация на ракови образувания се основава на техния външен вид и текстура.

Дифузно-инфильтративный

Се определя в 15-35% сред всички онкологични поражения. Стените на стомаха, не еластични, и имат леко загладени релеф. Лигавицата на стомаха в мястото на повреда се оцветява в бледо безжизнен нюанси.

Инфильтративно-улцерозен

Рак инфильтративно-язвена форма се среща в 45-60% от всички случаи на рак на стомаха. При разглеждането на външния орган е неестествено уплотненную лигавицата. Образование язвен тип е бугристое дъното и слабо изразени ръбове. Също така при този заболявания на чревния тракт, на повърхността на лигавицата има широки не расправляющиеся гънки.

Стадия на заболяването

Онкологично образование при инфильтративной форма на рак на стомаха има 4 етапа на развитие. Всички те се различават по степен на стомаха и околните органи.

Началната 1 етап онкология придружаван от самото обучение, при което злокачествени клетки издънка в лигавицата и подслизистую черупки орган. На този етап липсват метастази и не са засегнати лимфните връзки.

На 2 етапа патология образование е изключително бързо се разраства. При този тумор расте в серозные слоеве на тъканите и намиращи се в близост лимфни възли.

При 3 фази инфильтративного рак на стомаха агресивни туморните клетки засягат повече от 6 лимфните възли, а също и да проникне в мускулния слой на стомаха. Доста бързо се появяват метастази, които активно прерастват в съседни органи.

На 4 етапа на развитие на метастази проникват почти във всички жизнено важни органи. Продукти от жизнената, излъчена тумор, носят токсичен характер. При това основното лечение е насочено към облекчаване на състоянието на пациента и удължаването на живота му.

Диагностика

От избраните От вас начини за диагностициране на състоянието и ефективността им зависи колко точно и своевременно ще бъде диагностициран. Поради това най-често се извършва цялостно проучване, което може да включва:

 • Общ анализ на кръвта. В резултатите от специално внимание се отделя на нивото на хемоглобина, който показва присъствие на патологичния процес в организма;
 • Анализ на кръвта на онкомаркеры. Позволява да разкрие наличието на, както и вида, местонахождението и естеството на тумора;
 • За визуален контрол на проучването. Най-често, за да получите по-точен резултат, се използват специални бои. Преди изследване на стомаха на болния изпълват със специален пигмент. В резултат на това на снимката ясно се виждат очертанията и размерите на образование, при наличието му;
 • Трансабдоминальное УЛТРАЗВУК. Позволява да се определи състава и степента на развитие на раковите тумори;
 • Компютърна томография. Позволява ясно да се види етап патология и наличност, както и интензивността на растеж на метастаза;
 • Лапароскопия. Се извършва при наличието на метастази и липсата на точни данни за степента на увреждане на стомаха и околните органи;
Прочети още  Скирр на стомаха: какво е това и методи за неговото лечение

Анализ на кръвта – един от методите за диагностика на инфильтративного рак на стомаха

Един от основните и най-информативни начини за диагностициране на патология е ендоскопия. Шанс разкриват наличната тумор при този вид изследване е около 98%. При това изследване дава възможност да се вземе биопсия на тъкан.

Начини за лечение

Методи на лечение инфильтративного рак на стомаха са подбрани според тежестта и вида на патология. Често терапия се провежда едновременно няколко начина. За отстраняване на рак се грижат проблеми могат да използват такива методи са:

 • Химиотерапия;
 • Облъчване;
 • Хирургическа намеса;
 • Народни начини.

В повечето случаи, за постигане на положителен резултат, лечението трябва задължително да включва хирургическа намеса.

Химиотерапия

Се използва на всеки един етап на патология. Най-голяма ефективност има при лечение на инфильтративного рак на стомаха в началните форми. Терапията се провежда в един или няколко последователни курсове.

Лечението може да се провежда такива начини:

 1. Адъювантное. Използва се само след хирургическа намеса за отстраняване от лимфната система остатъци от ракови клетки, способни да предизвикат появата на метастази или рецидив.
 2. Неоадъювантное. Прилага се до хирургическа намеса. Допринася за намаляване на размера на образованието за осигуряване на минимално количество от усложнения след операцията.
 3. Палиативно. Прилага се за потискане на растежа на метастази и да улесни физическото състояние на пациента при неоперабельных видове тумори.

Инфильтративный рак на стомаха лекуват с помощта на химиотерапия

Лечението включва прием на специализирани продукти в болнични условия.

Облъчване

Изключително рядко се използва като самостоятелен вид терапия при инфильтративном рак на стомаха. Прилагането му се допуска само като помощно средство.

Прочети още  Премахване на стомаха при рак

Основният ефект от прилагането на терапия, това е спиране на растежа на тумора.

Хирургични

При този вид патология, често е основният начин на лечение. Процедурата включва премахване не само на най-cancer образование, но и част от стомаха, която е поразена от рак.

Хирургически метод на лечение може да се прилага до 3 фаза на заболяването, когато метастази само започват да излизат извън тъканите на стомаха.

Народни начини

Народни средства при лечение на рак на стомаха инфильтративного тип нямат ефективност. В процеса на лечение могат да се използват само няколко средства и рецепти от народната медицина, които осигуряват повишаване на имунната защита на организма. В повечето случаи обаче приемането на народни средства може да намали ефективността на лечението, защото го прилагат изключително, не е препоръчително.

Прогноза

Това, колко живеят с инфильтративной тумор на стомаха, зависи от навременността и точността на използвания лечение. Много често диагнозата на патология и началото на неговото лечение се извършва на по-късните етапи на развитие на болестта. Обаче и в тези случаи прогнозата за времето на преживяемост при инфильтративном рак на стомаха е доста оптимистичен.

Шансовете да преодолее прага на 5-годишна преживяемост не включва:

 • На 1 етап на развитие на рак на образованието, повече от 72%;
 • При 2 етапа на заболяването е около 47%;
 • При пациенти с 3 стъпка по онкология – 28%;
 • На 4 етапа на напредък на заболяването, при която се наблюдават многобройни обширни метастази, тази цифра е 3%. При това пациентът се нуждае от постоянна прилагането на поддържащи лекарства и процедури.

При липса на лечение около 85% от болните не се борят с 3-годишен чужбина.

Мерки за предотвратяване на

Основното събитие, което се предотврати развитието на заболяването, е годишното профилактично изследване. Специално внимание на здравето си трябва да даде пациентите с язва и гастрит. Освен постоянен лекарски контрол, те трябва задължително да се придържаме към храната и начина на хранене.

В мерките за превенция включва отказ от мазни храни

Общи препоръки за намаляване на рисковете за възникване на ракови образувания в стомаха са:

 • Намаляване на приема на сол;
 • Намаляване на броя на мазни и пържени храни;
 • Увеличи приема на количества плодове, плодове, ядки и зеленчуци, които са богати на витамини и минерали;
 • Пълен отказ от пушенето и пиенето на всякакъв алкохол;
 • Спазването на правила за хигиена;
 • Навременното лечение на всички проблеми с работата на стомашно-чревния тракт.

За хора с генетична предразположеност към ракови заболявания изследвания трябва да се провеждат 1-2 пъти в годината.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *