Метастази в белите дробове

Новообразувания на белите дробове взето разделят на първични и вторични. Първични наричат развиващи се тумори в белите дробове, вторичен — усложнение на вече наличните на онкологични заболявания, които се проявяват под формата на метастази на белите дробове. Опасността от вторичен тумор на процеса се състои в това, че злокачествените клетки могат да се разпространяват с помощта на притока на кръв и лимфотока по-здрави орган на човека.

Причини

Винаги причината за поражението на белодробна тъкан злокачествени заболявания е активно функционираща мрежа от лимфните и кръвоносните съдове в тъканите на белия дроб. Първични новообразувания в процеса на своята активна произведено закона за уреждане на белодробната тъкан и под плеврой, че дава началото на процеса на метастазирования.

На този фон може да се появят така наречените имплантационное метастази. Този процес е характерен с това, че туморът е в процес на мигрирования неизбежно попада в бронхите. В допълнение, вторичните процеси на тумор в белия дроб често стават причина за метастази в други органи.

Метастази в белия дроб може да се развие на фона на всякакъв вид рак, но най-чести са:

 • рак;
 • мелонома на кожата;
 • рак на млечната жлеза;
 • рак на бъбреците;
 • рак на пикочния мехур;
 • рак на стомаха и хранопровода.

Признаци

Първоначалните етапи на метастази в белите дробове, обикновено не се проявяват никакви отличителни симптоми. Може да се каже, че появата на метастази се случва безсимптомно, пациентът усеща само общите признаци на заболяване онкологией. При него се наблюдава необяснима слабост, зловеща апатия, анемия, намален апетит и рязко отслабване, освен това е налице повишаване на температурата на тялото.

За характерните признаци на вторична фаза на заболяването, казват чести настинки под формата на грип, бронхит и пневмония.

Доста рядко, но се случва така, че тези симптоми започват да се проявяват само на последния етап, когато в белите дробове се образуват множество възли и в злокачественный процес вече са ангажирани бронхите и плеврата.

Прочети още  Миелома на костите

При тежки случаи с голям обем на белодробната тъкан се появява задух. Появява суха кашлица, която обикновено тормози през нощта. След това се формира в лигавицата на гнойная храчки, без характерна миризма, но често с кървави съсиреци.

В процеса на стесняване на бронхите храчки става гъста и по-гнойной. На този етап е възможно легочное кървене. Болки в различни части на вътрешните органи възникват в процеса на разпространение на метастази по ребрата, плевру и гръбначния стълб. При развитието на метастазного процес в лимфоузлах в лявата част на средостения на пациента може да осипнуть глас и се развият по-афония.

Ако метастази проникват в лимфни възли в дясната част на средостения, тя неминуемо ще се наблюдават оток на горната половина на тялото.

Диагностика

За да откриете или изясняване на естеството на увреждане на белите дробове метастази при всеки сити онкологичен заболяването се използват следните методи на изследване:

 • Двухпроекционное изследване на белите дробове с помощта на рентген.
 • Послойное проучване с помощта на компютърна томография (КТ). Чрез компютърната ТОМОГРАФИЯ се получават три-измерно изображение, с помощта на които лесно се определя от структурата и размерът на засегнатия орган, анализира метастазные промени в белите дробове.
 • Според показанията на лекуващия лекар, назначен от ядрено – магнитен резонанс.
 • използва се позитрон — эмиссионную томография совмещенную с КАТ.
 • За морфологичен suite на диагнозата се използват бронхоскопическое изследване с биопсия на тумори.
 • Цитологическая, гистологическая проверка на диагнозата се извършва с помощта на анализ на биопсия на тумори.
 • Плевралната пункция. Извършва се под локална анестезия с помощта на специални игри (троакара).

След извършване на манипулации пациентът се чувства значително облекчение, той се намалява задух, изчезват болки в гръдния кош.

 • Изследване на храчка цитологическими методи.
 • КАТ и антиография. Помага да разгледа патологични промени в сосудистом начин, откриване на степента на кълняемост на метастази в големи съдове и оценка на кървене от кръвоносните съдове при оперативни вмешательствах.
 • Торакоскопия помага да морфологический материал за изследване.
 • Рентгнологическое проучване дава възможност да се получи ясна представа за контурите на тумор на белия дроб. С помощта на рентгенологического изследване може да разкрие новообразувания с диаметър повече от 5 мм.
Прочети още  Рак на венците

Лечение на

Метастази в белите дробове са подложени на лечение съвместно с лечение на първичния тумор. Методи подходи за лечение се установяват в зависимост от поставена основната диагноза, стадий на болестта, степен на разпространение на метастази в белите дробове. При това, под внимание се взема на общото състояние на пациента, съпътстващите заболявания, степен на корекция на тази патология.

Лечението също зависи от метода на по-рано проведени манипулации за борба със заболяването и от продължителността на безрецидивного период.

Провеждат се следните методи на лечение:

 1. Химиотерапия. Помага за контролиране на растежа и развитието на метастази. След прилагане на химиотерапия подобрява общото състояние на здравето на пациента, но е необходим по-дълъг период на рехабилитация.
 2. Лъчева терапия. Извършва въздействие ионизирующей радиация на лезията. Злокачествени клетки умират, а растежа на тумора спира. Се прилагат начини на излъчване: нейтронное, рентгеновите, гама-и бета – радиация.
 3. Хормонална терапия. Е част от комплексна терапия.
 4. Эндобронхиальная брахитерапия. През трахеята и бронхите с помощта на бронхоскопа се провежда радиоактивен препарат. Ефектът на малки по размер новообразувания.
 5. Лазерна резекция. Провежда се по показанията на лекуващия лекар в случай, когато у болния се наблюдава затруднено дишане.
 6. Кибернож. Произвежда въздействие върху лезията, без вреда за околните тъкани и органи.

Процедурата е сходна с лучевым метод, но кибернож дава по-голяма доза радиация.

Прилагане на оперативно лечение е оправдано в следните случаи:

 • изключение на първични тумори и повторение на неговия фон;
 • не трябва да има никакви други метастази в тъкани и органи;
 • новообразование трябва да има очаговый характер;
 • трябва да бъде изолиран метастаза (не повече от три);
 • туморът не трябва да бъде быстросозревающей (между отстраняване на първичния тумор и зреенето на метастаза трябва да мине поне година);
 • изключение от увреждане на здравето след провеждане на операцията.
Прочети още  Плоскоклетъчен рак на белия дроб

Прогнози

Според статистиката специалисти, повечето пациенти след поставяне на диагноза успява да живеят около пет години. Колкото по-рано възниква вторичен неопластични процес, толкова по-малко време има на пациента. Появата на метастази в белите дробове в рамките на първата година след отстраняване на основните cancer огнището дава да живеят на пациента, обикновено не по-дълъг от две години.

Най-опасно основен заболяване се смята за сарком. При рак на белите дробове живеят не по-дълъг от три години. При туморите на пикочо-половата система, отбелязана с най-дълга продължителност на живота е 15 – 20 години.

При метастазах в белите дробове, решаващият фактор е лечение. Той влияе на преживяемостта и качеството на живот на пациента по време на лечението. За откриване на диагноза в ранните етапи е необходимо редовно да посещавате кабинета на своя онколог.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *