Метастази в белите дробове — прогнози

Една от най-важните функции, които изпълняват белите дробове е обогатяването на кръвта с кислород и извеждането на въглероден диоксид от нея. Тъй като в белите дробове се случва мощно кръвоснабдяване, а самата им структура е в насипно състояние, те са прекрасна среда за размножаване на много вредни организми, а така също и на злокачествени клетки.

Често в белите дробове се появяват метастази, които представляват вторични злокачествени образования. Те се образуват от ракови клетки, които попадат в кръвоносната система на белодробни тъкани. Да, това вече е поразена от раковите клетки орган инфектира белите дробове.

Причини за възникване

Причина за поява на метастази е прогресията на ракового заболявания вече на засегнатия орган. Когато този орган се появява 3 или 4 стадий на заболяването, само злокачественное образование е с размер по-6см., и съдържа в себе си достатъчно голямо количество на раковите клетки. Ето тези клетки са много опасни, тъй като те се отделят от засегнатите органи и да започнат да се разпространяват по целия организъм, благодарение на кръвоносната система.

Достигайки на всеки орган, заразена клетка започва да приживаться образувайки по този начин вторична тумор (метастази).
Много учени по време на проучването на тази анормални клетки са стигнали до заключението, че тя не винаги може да доведе до повторно заболяване. Повторно заболяване не се появява при хора със силен, силен имунитет, тъй като първата подуване поради това не може да се развива и лигавене метастази.

Често се наблюдават и такива случаи, когато след много време, след като бе отстранен тумор се е случило появата на метастази, което е получило името си от това — рецидив на рака.

Признаци

Да се определи наличието на метастази в белия дроб в начален етап е почти невъзможно, тъй като специфични признаци няма. Човек просто се чувства постоянна умора, намален апетит и други симптоми, характерни при възникване на простудного заболявания.

Прочети още  Меланом

Дори и при наличието на единични огнища на поражение признаци, може да не се открие, тъй като белите дробове в сравнение с разсадник много големи. Да се открие в такава ситуация може да е само по случаен начин. При масово поражение ги вече може да се открие, а и симптомите при тях започват много по-силно се проявяват:

 1. Болка в областта на гръдния кош.
 2. Редовен кашлица.
 3. Наличието на хрипове.
 4. Ослабленное дъх.
 5. Ослабленность на организма.
 6. Намаляване на телесното тегло.
 7. Храчки с частици на кръвта.

Това се случва дори и това, че наличието на метастази може да се прояви вече в последния стадий на своето развитие. По-ярки признаци на тази болест са открити някъде в 20% от случаите.

Диагностика

Диагностициране на наличието на метастази в белия дроб може да е само по 3 начина:

 1. Радиография. Благодарение на този изследване на лекар без труд ще може да се диагностицира, да определи размера и обхвата на пораженията.
 2. Компютърна томография. С помощта на цифровата обработка на рентгенови лъчи е възможно по-точно да посочи всичко за огнища и стадия на развитие на болестта.
 3. Магнитно-резонансната томография. С това изследване може да се получи по-качествена диагностика и ясен образ.

Лечение на

Диагностировав наличието на метастази човек може да се пристъпи към неговото лечение. За лечение на метастаза се използва една от техники, която за всеки пациент индивидуален и зависи от стадия на болестта.

 1. Хирургическа намеса. Този метод се смята за най-ефективен в лечението си, но прекарват много рядко. Това е толкова рядко лечение обуславливается факта, че в повечето случаи метастази са в белия дроб масово. Ефективен този метод ще бъде само с единични огнища на метастаза.
 2. Метод за лъчетерапия. На злокачествен тумор въздействат высокоактивным рентгенологическим радиация, което помага да се стабилизира процесът и да се намали болковият синдром. Облъчване се извършва ионизирующим лъч в болнична обстановка.
 3. Лечение по метода на химиотерапия. При лечение на данни метод може да разпространението на раковите клетки да се контролира, чрез системен прием цитостатических средства. Курс на лечение за всеки е различно и зависи от лечение на основната злокачествен ще надуе, и от доброто на пациента. В днешно време това ще влоши терапевтичния ефект на лекарите се опитват да съчетаете този метод, съвместно с лъчева терапия.
 4. Хормонална. Методът се прилага единствено, когато основната тумор са гормоночувствительной (органи на млечната и простатната жлеза). Лечението се извършва с помощта на хормонални препарати. Ефективен е метод в случаи на комплексна терапия.
 5. Лазерна резекция. Методът се използва за лечение на бронхите, а самият процес се извършва под контрола бронхоскопия.
 6. Радиохирургия. Това е напълно нова технология, която позволява лечение на трудно достъпните места с помощта на снопове йонизираща радиация.
Прочети още  Какво е метастази

Наличието на метастази в белите дробове може да се говори само за това, че те, с помощта на кръвоносната система проникнали на всички органи и имунната система на пациента е отслабена. Ремисия в такива случаи е почти не възможно, но може да се мине палиативно лечение, което ще освободи от болезнените симптоми и ще удължи живота.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *