Метастази при рак на стомаха: кои органи са засегнати по-често?

Един от най-разпространените онкологични заболявания е рак на стомаха. Онкологические клетки обикновено се формират от повредени на епитела и се развиват в рамките на органа. Но с развитието на рака, туморът расте по-дълбоко в тъканите, и излиза извън границите на стомаха. Образуват метастази, рак образование лесно да засяга и други органи и системи на човешкия организъм. Но при него има шанс за благоприятен изход от болестта. Важното е да се разбере кои органи са засегнати, на първо място, и как правилно лечение на патология.

Какво е метастази?

Метастази представляват отделни ракови клетки, които са способни да се откъснат от основното тяло на тумора, да преминат в организма на човека, и да станат вторично огнище на растеж на злокачествени образувания. При появата на метастази, присъщо единствено злокачествени образованиям.

Метастази

В повечето случаи образуването на клетки, които са предразположени към продуцированию на нови тумори се случва в момент на преход доброкачественного образование в злокачествен форма. По време на по-нататъшен растеж и развитие на първичен рак на образованието, обикновено, когато туморът достигне големи размери, от нея започват да се отделят клетките на метастази. Появата от тях са нови онкообразований може да се случи почти навсякъде в човешкото тяло.

Принципът на развитие и разпространение на рак на стомаха

След появата на рак на стомаха, тъй като расте туморът, от нея постоянно отсоединяются злокачествени клетки метастази. Тези клетки микроскопичны и лесно попадат в кръв или други биологични течности, както и на тъканите на пациента. Именно така се случва разпространение на метастази по организма на човека.

Открояват тези пътища метастазирования рак на стомаха в организма на човека:

 1. Лимфагенный. Е най-разпространеният метод за разпространение на патология. Злокачествени клетки проникват в кръвоносните съдове, разположени близо до стомаха и чрез лимфата се доставят до най-близкия лимфоузлам. При този принцип на разпространението на раковите клетки, метастази най-често се формират по сальниковой и стомашна артерия.
 2. Гематогенный. Клетки от злокачествен образование проникват в венозен притока на кръв и са разпръснати по цялото тяло на пациента. В такъв случай изумен може да бъде всеки орган и система в човешкото тяло. Въпреки това, най-често вторични огнища на рак при рака на стомаха се появяват в черния дроб.
 3. Имплантационный. Този тип разпространение на злокачествени клетки е връзка. Метастази минават през тъканите на стомаха и се отлагат в околните органи. В такъв случай първите, които обикновено страдат хранопровода, панкреаса, далака и жлъчния мехур.

Първи в някакъв орган или система, злокачествените клетки да се установят там. Тези метастази в продължение на дълго време могат да останат активни, или растат много, много бавно, чак до десетилетия. Активен растеж на нови огнища на онкологични образувания започва тогава, когато има масово струпване на раковите клетки в едно място на тялото, или да се образуват благоприятни условия за растеж.

Прочети още  Методи на лечение и прогноза за преживяемост при инфильтративном рак на стомаха

Активност и склонност към метастазират раковите клетки зависи от имунната защита на човешкия организъм, както и характера и мястото на възникване на основния злокачествен образование. При рак на стомаха в 90% от случаите дава активно развиващите метастази.

Кои органи са засегнати?

При развитието на рак на стомаха, метастази от основните cancer образование може да се разпространи до всяка точка на организма и да предизвика има ръст на метастази. Въпреки това най-често се образуват метастази в такива органи и системи на човешкото тяло:

 • Черния дроб;
 • Белите дробове;
 • Лимфната система;
 • Костни тъкани;
 • Яйчниците.

Изключително рядко при рак на стомаха се наблюдават метастази в мозъка.

Черен дроб

При рак на стомаха в 50% от случаите се образуват метастази в черния дроб на пациента. При този размер на ракови образувания достигат огромни размери и могат лесно да измести нормалните тъкани на тялото.

Патология почти винаги е придружено от възникване на кръвоизливи, гадене и често дискомфорта в областта на подреберья. Специална сложността на лечение на патология се състои в това, че на метастази проникват веднага в някои участъци на органи и ракови образувания, много бързо растат.

Леки

При тежки случаи метастази от рак на стомаха, на белия дроб може да се развие като един, така и няколко вторични тумори. Често се дължи на яркостта на симптомите на патологията, вторични ракови образувания в устната белите дробове се диагностицира много по-рано, отколкото развившаяся начална подуване на стомаха. Почти винаги метастази в белите дробове провокира появата на пациента за кашлица с кръв в мокроте, както и отдышки.

Хирургично лечение на рака се провежда единствено в случаите, когато болестно образование отменя големи бронхиальные просвета, което пречи на нормалното дишане на пациента, което води до пристъпи на задушаване.

Лимфната система

Поражението на лимфната система на пациента с рак на стомаха често се диагностицират чрез палпация лимфни възли. Първите лимфоузлами, податливи на появата на метастази от рак на стомаха са възлите, разположени в областта на шията и в областта на подмишниците.

В процеса на растежа и развитието на метастази лимфни възли придобиват неправилна форма, значително увеличават размера си и започват да боледуват. Лечението на такова заболяване трябва задължително да се проведе на комплекса.

Костни тъкани

Метастази в костни тъкани се среща рядко. При тази патология може да се прояви в прешлени, ребрата и гръдната кост. Изключително рядко метастази засягат костите на черепа и раменете.

Тези процеси обикновено са придружени от болки в ставите, нарушения на подвижността на тялото, чести фрактури, както и периодично изтръпване на тъканите.

Яйчниците

При метастазировании тумори на стомаха в яйчниците, навременна диагностика патология е възможно само при провеждане на редовни прегледи. Това се дължи на почти пълната липса на специфични симптоми на метастази в яйчника.

Най-често, когато развитието на вторичен рак на яйчниците, причинени от онкологични процесите на храносмилане, при пациенти се наблюдават периодични кръвоизливи неизвестна етиология, болки в областта под пъпа, усещане за тежест, както и диария или запек.

Прояви на симптомите на

Симптоми на поява на метастази при рак на стомаха пряко зависят от това, в кой точно орган или система се е появил вторичен рак образование:

 • При тежки случаи на коремната кухина на пациента се наблюдава прекомерна и постоянно натрупване на течност, или коремна воднянка;
 • Метастази в плеврата, са придружени от развитието на экссудативного плеврит. Състоянието включва болка в гръдния кош, отдышку, кашлица и бледност на кожата покрива, сочетающуюся с цианозом носогубного на триъгълника;
 • Поражението на костните тъкани, придружени от появата на болки в крайниците и крехкост на костите. В резултат в пациента е често могат да се наблюдават сериозни фрактури дори и след малка от тежестта на произшествия;
 • Метастази в белодробната тъкан обикновено се проявяват под формата на отдышки, болезнено кашлица, бледности кожата покрива и намаляване на честотата на пулса;
 • Метастази в черния дроб се характеризира с появата на механична жълтеница.
Прочети още  Диагностика на рак на стомаха: пълен набор изследвания

Общи симптоми на поява на метастази от рак на стомаха в организма са признаци на обща интоксикация:

 • Болки с различна локализация;
 • Гадене;
 • Повръщане;
 • Виене на свят;
 • Загуба на съзнание;
 • Нарушена координация на движенията;
 • Системно появата на вътрешни кръвоизливи.

Гадене – един от симптомите на проявление на метастази от рак на стомаха

Токсините, които изтичат в процеса на растеж и смърт на раковите клетки, винаги допринасят за общата интоксикация на организма.

Етап патология

Активното развитие на метастази в организма на болния роб на стомаха се случва тогава, когато основното онкологично образование достига 4 етап. При формирането и растежа на самите вторични ракови огнища, също се извършва на етапи.

Има няколко етапа на развитие на злокачествени клетки до средно ракового образование:

 1. Клон на злокачествени клетки от първичния тумор и проникването им в най-близкия лимфен или кръвоносен съд, или извън стомаха.
 2. Преместване на метастазирующей клетки в човешкия организъм.
 3. Уреждане на раковите клетки в орган или система на човешкото тяло, и я лепене на здрави тъкани.
 4. Период на пълна липса на активност или бавен растеж.
 5. Активен растеж и деление на злокачествени клетки. Разрастването на капилярна мрежа във вторичния сити онкологичен образование.

Далеч не всяка злокачествена клетка, публикувана от ракового образование в стомаха, се превръща в основата на вторични тумори. Повечето ракови клетки, е убит в един от първите 4 етапа от развитието на патология. Оцелелите злокачествени клетки дават началото на метастазам.

Диагностика

Диагностика на метастази от рак на стомаха трябва да започва веднага след откриване на основния злокачествен образование. Условно този процес е разделен на 2 етапа:

 1. Първично проучване на организма. Се извършва при откриване на патология.
 2. Профилактичен. Се извършва след проведено лечение на рак на стомаха и провокирани от тях метастази. Превантивна диагностика е задължителна и се извършва дори в тези случаи, когато метастази не са били открити и лечение на първичния тумор е минало успешно. Причината за това рисковете от рецидив на рака на стомаха.

На всеки от етапите диагностика винаги се провежда на комплекса. Тя включва в себе си такива методи:

 • Радиография;
 • Ултразвуково изследване (ЕХОГРАФИЯ);
 • Радиоизотопное проучване;
 • Компютърна томография (КТ);
 • Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР);
 • Позитрон-эмиссионная томография (PET).

КАТ – един от методите за диагностика на метастази от рак на стомаха

Всички тези методи за диагностика позволяват да се проследи степента на регрес метастази, чрез предоставяне на точна информация за размера и разпространението на метастази. Също така с тях може да се види процеси нагноения вторични онкообразований, тяхното разпадане и степента на кълняемост в съседните органи и тъкани.

Прочети още  Химиотерапия при рак на стомаха

Начини за лечение

Лечение на рак на стомаха с метастази може да се извършва такива методи:

 • Прием на медикаменти или химиотерапия;
 • Оперативната намеса;
 • Лъчева терапия.

Често терапия патология се провежда комплексно и включва в себе си множество лечебни методики. При този избор на начини да се отървете пациент от рак на стомаха, и образувани метастази, се извършва индивидуално, въз основа на характера на протичане на заболяването и степента на неговата тежест.

Медикаменти

Рак на стомаха, претрупани с метастазированием, в повечето случаи се лекува с химиотерапия. Прием на специални лекарства предвижда спиране на растежа на основните и вторични ракови образувания, а също така позволява да се поддържа нормалното функциониране на останалите органи и системи на организма на болния.

В процеса на химиотерапия обикновено се използва 2-3 наркотици, агресивно оказват влияние върху патологични клетки на рак. В редки случаи се назначава от едновременен прием на 4 лекарства. Въвеждането на химиотерапията лекарства се извършва само в специални болнични стаи, и строго под наблюдението на лекар.

Използването на медикаменти при лечението на рак на стомаха с метастази се отразява негативно не само на злокачествени клетки, но и се отразява на целия организъм. Защото успоредно задължително се провежда поддържаща терапия.

Бърз

Операция за пълно отстраняване на тумори на стомаха с метастази в развиващите се извършва изключително рядко. Въпреки това, за облекчаване на състоянието на пациента при неоперабельной онкология могат да се прилагат палиативни операция. Този вид хирургическа интервенция представлява частично отстраняване на рак на образованието, както и повредени органи.

Оперативната намеса е един от начините за лечение на метастази от рак на стомаха

Преди, както и след провеждане на операции често се прилага химиотерапия или лъчева терапия. Това позволява на пауза на растежа на рак на образованието, или дори да намали своите размери.

Лъчева терапия

Лъчева, или радиотерапия, при лечението на рак на стомаха с метастази се провежда единствено преди или след хирургическа интервенция, както и в комбинация с химиотерапия. Като самостоятелен метод на лечение на радиотерапия е неефективна.

Лъчева терапия представлява въздействие върху засегнатите органи на специални радиоактивни частици, които могат да забавят растежа на раковите клетки, или да причинят регресия в развитието.

В хода на провеждане на процедурата е предвидено минимално въздействие върху здравите тъкани. Манипулация осигуряват значително намаляване на болката на пациента.

Прогноза

Прогноза за преживяемост при рак на стомаха с метастази, на първо място зависи от това колко интензивно и широко разпространени, настъпили в развитието на вторичния на раковите образувания. Също така за оцеляване на пациента влияят размери на основния тумор и степента на увреждане на органите.

При навременното откриване на патология и правилно подобранном лечение 5-годишната преживяемост на пациентите може да бъде 10-16%. Прогноза за времето за 10-годишната преживяемост при рак на стомаха с метастази е 5-11%.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *