Месец след премахване на полип: цикличность, честота, естеството на секрети

Полипи – това е новообразувания на маточната кухина, които предизвикват срив на менструалния цикъл. Лечението включва оперативно отстраняване на тумори от по-нататъшно инсталиране на причините за тяхното настъпване. Месец след премахване на полип могат да задържат, което се дължи на естествените процеси на регенерация на лигавицата на матката. Този процес може да заздравее и придружени от редица допълнителни симптоми.

Характеристики на периодичните след отстраняване на полипи

След хирургическа намеса и отстраняване на полипи се появяват оскъдни зацапване, които изчезват на 10-12 ден. Месец след отстраняване на полип на ендометриума идват със закъснение. Това се дължи на особеностите на физиологията на женското тяло.

Операция – това е голям стрес. Тялото е зает регенериране на повредени слоеве на ендометриума, така че менструалния цикъл остава на заден план. Месец след отстраняване на полип на матката могат да идват всеки ден на цикъл, който зависи от степента на травмите на шийката на матката и на емоционалното състояние на жената.

При подреждането на полип в областта на маточната канал, отстраняването му не е усложнено. В този случай менструацията може да започне в срок или няколко по-рано. Това се дължи на липсата на наранявания на вътрешните слоеве на матката.

Локализация на полип в дълбоките слоеве на матката включва терени, заедно с горния слой на ендометриума. Monthly няма да започне, докато не се случи пълна регенерация на лигавицата.

Продължителността на закъснение зависи от такива фактори, като:

 1. Брой отдалечени полипи – колкото повече, толкова по-нараняване на матката и е необходимо повече време, за да я регенерира.
 2. Приемът на антибиотици и други медикаменти, които биха могли да повлияят на цикъла – колкото повече лекарства се назначава, толкова по-забавено.
 3. Наличието на хронични заболявания на половата и ендокринната система – хормонален срив на фона на развитието на полипи и други заболявания могат да предизвикат продължително задържане.

Цикъл ще се стабилизира след 2-3 месеца, а продължителността на менструацията, остава същата.

Прочети още  Полипи в червата: причини, симптоми, диагностика и лечение

Цикличность

Статистиката показва, месец след премахване на полип на ендометриума и ще се стабилизира в рамките на 2-3 месеца. Това време е достатъчно, за да се цикъл се стабилизира. Отбелязват се следните нарушения на цикличността на:

 1. Аменорея – пълна липса на менструация за повече от 3 месеца, при липса на бременност. Се развива по причина на развитие на усложнения и силен наранявания на тъканите на матката, което е характерно за дълбоко кюретажа.
 2. Ацикличность – в първия месец след операцията месечни дойде на 20 ден от цикъла, а в следващия цикъл на 45-50. За стабилизиране на цикличността ще изисква определено време и спазването на режима.
 3. Намаляване на цикъла до 20-25 дни – придружени от менструалния цикъл няколко пъти на месец, което може да бъде вариант на нормата при липса на патологични процеси.

Забавяне на менструация след отстраняване на полип е в норма, но при липса на менструация за повече от 2 месеца – необходима е консултация от специалист.

Характер на секрети

След хирургическа намеса могат да се появят петна и сукровичные разпределение, свързани с травматизмом на ендометриума на матката. Гнойни секрети точка на присъединяването на възпалителния процес, което изисква назначаването на антибиотици, допълнително лечение.

Характер на секрети при следващи периоди може да бъде два вида:

 1. Слаб месец след отстраняване на полип – се характеризират с липсата на пълноценна кървене. Цвят секрети наситено crimson и кафяво. Отделя не повече от 20-30 мл кръв. Могат да се появят кръвни съсиреци.
 2. Изобилие месечни след отстраняване на полип – са придружени от обширни освобождаването на кръвта, което може да продължи повече от една седмица. На фона На богата на кръвно загуба развива обща слабост, гадене, бледност на кожата покрива. Патологията се счита за кървене, при което кръвта се отделя повече от 50 мл на ден. Този процес изисква контрол.

Колкото повече се проявява забавяне, толкова по-богата кръвно загуба. В случай на бързо влошаване на състоянието и на присъединяването на спастична болезнени усещания в долната част на корема, трябва да се консултирате с лекар.

Какво да правя при болезнена менструация?

Първите месец след премахване на полип могат да бъдат болезнени. Това се обяснява с необходимостта от чести контракции на матката за пълно прогонване че е натрупан кръвта и тъканите. Облекчаване здраве ще помогне на комплексно въздействие върху организма.

Прочети още  Железисто-фиброзный полип на ендометриума.

Първите месец след премахване на полип може да бъде болезнено

Масаж

Стомашни ще стане по-малко интензивно с кръгови поглаживании долния сегмент на корема. За това дланта се поставя така, че на пъпа е на нивото на палеца. Мека, леко надавливающими движения масажира корема, периодично смяна на посоката.

При силни болки може да се използва масаж на долната част на гърба. Той се осъществява с помощта на вибромассажеров, ръце или подръчни средства. В областта на сакрума се намират нервните сплит, излагането на които води до намаляване на болката.

Масаж по-сакралната зона успокоява болката

Лекарства

Болезнени периоди след отстраняване на полип изискват прилагането на аналгетици и спазмолитиков, което пречи на развитието на болка регионална шок. Най-честите от тях са:

 • Спазмалгон;
 • Спазган;
 • Тамипул;
 • Баралгин;
 • Баралгетас.

Дозировката и продължителността на приема зависи изцяло от индивидуалните особености на женското тяло и интензивност на болезнените усещания. Като профилактика лекарства могат да се прилагат през първите 3-4 месеца, докато цикъл се стабилизира.

При развитието на кървене и проливни кровопотерь предписват Викасол и Дицинон, които предизвикват спиране на кървене.

Жена показан легло режим и липсата на физически натоварвания. На 2-3 ден от менструалния цикъл болезнени усещания стават почти незабележими. Ако това не се случи, а болката се увеличават интензивността, след това се нуждаят от спешна консултация гинеколог.

За облекчаване на менструални болки се прилагат спазмолитици и аналгетици

Диета

Важно е да се спазва диета, богата на витамини и минерали. Това ще доведе до намаляване на болезнените усещания а също и да кръвно загуба на по-малко видими за организма. В диетата трябва да включва:

 1. Банани – богати на калий.
 2. Сушени плодове и ядки – насищане на организма с витамини и мастни киселини.
 3. Цитрусови плодове – съдържат витамин С, което засилва защитните свойства.
 4. Ниско съдържание на мазнини разновидности на месо – да се компенсира недостигът на протеини в организма.
 5. Млечни продукти – да пречат на развитието на дисбактериоза, развиващ се на фона на продължителен прием на антибиотици.
Прочети още  Фиброма на млечните жлези: симптоматика и методи на лечение

Кафе и захар, както и алкохол, солени и пушени храни си заслужава да се ограничи. Нейният прием причинява образуването на задържане на течности, което засилва подпухналост и болезненост.

Сушени плодове и ядки насищане на организма с витамини и мастни киселини

Фактори, влияещи върху възстановяване на цикъл

Да осигури възможно най-бързото възстановяване на цикъла ви помогне да:

 1. Полов покой поне 30-40 дни – да се намали вредата на матката и ускоряване на естествените процеси на регенерация.
 2. Отказ от посещение бани, сауни, басейни и обществени места с висока влажност на въздуха, което ще предпазва от заразяване с различни инфекции.
 3. Ограничаване на физическата активност и спазване на спално режим на минимум 10 дни след операцията.
 4. Изключение гореща вана, което води до допълнителен приток на кръв към органите на малкия таз и висок риск от развитие на кървене.

Също така за възстановяване на цикъл влияе от наличието или липсата на хронични заболявания и възрастта на пациентката. До 35 години първите месечни след отстраняване на полип може да идва навреме, а цикъл се стабилизират веднага. При по-зрели жени процеса на регенерация забави, така че на цикъла не се стабилизира веднага.

След отстраняване на полип на жената показва легло режим

Срокове за нормализиране на цикъла

При липса на усложнения на менструалния цикъл се стабилизира след 2-3 месеца. Ако операцията е придружено от кървене и присъединяването на инфекция, тогава целият процес ще отнеме до 6 месеца.

При липса на менструация за повече от 3 месеца и появата на периодични болки, трябва да мине през диагностиката и да се разкрие причината. Често аменорея е свързана с хормонални дисбаланси, за премахване на който се назначава хормонална.

Спазването на всички препоръки специалист ще ускори процеса на регенерация на увредените слоеве на матката. Нормализиране на цикъла и в първите месец след операцията настъпват поотделно. При наличието на устойчива забавяне нужда от консултация от специалист. В противен случай на висок риск от развитие на патологии.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *