Мелкоклеточный рак на белия дроб: колко от тях живеят и колко неутешителен прогноза?

Мелкоклеточный рак на белия дроб (МРЛ) се отнася до тяжелейшим форми на рак. На първо място, поради бързо и динамично развитие. Освен това статистическите данни показват: този вид рак е доста често срещано – той обхваща около 25% сред всички онкологични заболявания на белите дробове. На особен риск са изложени на пушачите мъже (95% потвърдени диагнози), а ако говорим за възраст изисквания, това заболяване засяга предимно хора над 40 години.

Причини за развитието на патология

Основната и най-голяма тежест причина за появата на мелкоклеточного рак се счита за пушене, а основните отягощающими фактори – възрастта на човека, стаж пушачи и обем на изпушените за ден цигари. Тъй като никотинова зависимост все по-често да се отнася и за дамите, то тогава не е чудно, че процентът на заболеваемостта от този вид рак сред жените се е увеличил.

Основната и най-голяма тежест причина за появата на мелкоклеточного рак се счита за пушене

Но до не по-малко сериозни фактори на риска все още включват:

 • сложни условия на труд (взаимодействие с Ni, Cr, As);
 • лоша среда в мястото на пребиваване;
 • генетична предразположеност.

Освен това често патология възниква, след като страда от туберкулоза или на фона на хронично обструктированной болест на белите дробове. Сега проблема гистогенеза заболявания се разглеждат от две страни – нейроэктодермальной и энтодермальной. Привържениците на най-новата теория смятат, че този тип рак се развива от епителните клетки на бронхите, които имат подобен биохимичен състав с клетки мелкоклеточного рак.

Специалисти, се придържа към нейроэктодермальной теории, смятат, че подобно онкологично заболяване се появява от клетките за разпространяване на невроендокринни система. Заслужава да се отбележи, че за логичности тази версия се казва присъствие в клетките на тумора нейросекреторных гранули, ръст на концентрация на хормони и отделянето на биоактивни вещества. Но е невъзможно да се каже със сигурност защо възниква този вид рак, тъй като записани случаи, когато патология диагностировалась лица, придеживающихся ЗОЖ и не е като рак се грижат предразположение.

Прочети още  Централна рак на белия дроб: причини, проява и лечение

Външни прояви

Като правило, първото проявление на тази патология – дълготраен кашлица. Му често се бърка с бронхити пушач. Особено настораживающим признак за човек трябва да стане появата на мокроте кръвни жилки. Освен това при такава патология доста често се отбелязва недостиг на въздух, болки в гръдния кош, лош апетит, всеохватывающая слабост и необяснима загуба на телесна маса. Понякога болестта може да бъде приет за обтурационную пневмония, така че е много важно обстойна диагностика.

Дълготрайни надсадный кашлица – първото проявление на МРЛ

На 3-4 етап се включват нови малоприятные симптоми: осиплость глас, в следствие на парализа на гласови нерви и симптоми на компресия на горната куха вена. Също така, може да има паранеопластическая симптоматика: синдром на Кушинг, Lambert-Итона, неадекватна секреция на антидиуретического хормон. В допълнение за тази патология типично по-рано появата на метастази в внутригрудных лимфоузлах, черния дроб, надбъбречните жлези, костите и мозъка. В такива случаи ще се прояви симптоматика, което показва местонахождението на метастази (жълтеница, болки в гръбначния стълб или на главата).

Класификация на заболяванията

Разделяне на етапи на това заболяване е идентично на евентуални се за други разновидности на рак на белите дробове. Но досега за рака на този тип присъща дял на ограничено (локализирана) и обикновена етап на заболяването. За ограничен етап е характерно поражението опухолевым процес на една страна, с произтичащите от увеличаване на надключичных, медиастинальных и основните лимфни възли. В случай на често етап се наблюдава изземване на образованието е другата половина на гърдите, появата на плеврит и метастази. За съжаление, повече от половината пациенти имат точно тази форма на мелкоклеточного рак.

Ако се разглежда морфологията, след това вътре в мелкоклеточной онкология отделят:

 • овсяноклеточный рак;
 • карцином от клетките на мидълуер тип;
 • смесени (комбинирани) рак.

В първия случай, формирането на една ролки най-малките веретеновидных импликанти с кръгли и овални ядра. За рак на мидълуер вида са типични доста големи кръгли, продълговати и полигональные клетки, с ясна структура на ядрото. Що се отнася до комбинирана рак, а след това за него се говори при откриването на овсяноклеточного рак с прояви на аденокарценомы или плоскоклетъчен рак.

Прочети още  Като умират от рак на белия дроб: причина за смъртта и методи за облекчаване на състоянието

Диагностика патология

За да се оцени правилно степента на разпространение на патология, клинични изследвания (визуална оценка на физиологични състояния) често се съчетават с инструментална диагностика. Последната включва 3 етапа.

 1. Визуализация прояви на патология чрез лъчеви методи: рентгенография на гръдната кост, компютърна ТОМОГРАФИЯ на белите дробове, позитрон-эмиссионная томография.
 2. Морфологични потвърждение: бронхоскопия, биопсия, диагностична торакоскопия, плевралната пункция с задържането на течности. На следващо място, биоматериал се изпраща на гистологическое и цитологическое проучване.
 3. В последния етап от научните изследвания се опитват да се изключи далечни метастази. С тази цел се извършва ядрено-магнитен резонанс на мозъка, МСКТ перитонеума и сцинтиграфию на костите.

Рентгенография на гръден кош – първи етап диагностика на МРЛ

Лечение на

Разделение на патология в процес помага на професионалистите да се ориентират в това, как да го лекуват и очертава възможностите си оперативно или консервативно лечение. Веднага трябва да се отбележи, че на оперативен метод на лечение мелкоклеточного рак на белия дроб се прилагат само в началните стадии на рак. Но той задължително да са придружени от множество курсове следоперативна химиотерапия.

На оперативен метод на лечение мелкоклеточного рак на белия дроб се прилагат само в началните стадии на

Към днешна дата лечението мелкоклеточного рак на белия дроб по същия начин, показва доста добри резултати.

Ако пациентът отказва от комплексна терапия и химиотерапия по-специално, че при такъв злокачественном образованието лесно, продължителността на живота си едва ли ще надхвърли 17 седмици.

Болест, прието за лечение с помощта на 2-4 курсове полихимиотерапии с прилагането на цитостатических средства. Например:

 • Этопозид;
 • Цисплатин;
 • Винкристин;
 • Циклофосфан;
 • Доксорубицин.

Тази разновидност на лечение комбинируют с облъчване. Действието на лъчевата терапия поддают първоначални огнища на образованието и лимфни възли. Ако на пациента, подложени на такова комбинирано лечение срещу мелкоклеточного рак на белия дроб, нещо прогноза по отношение продължителността на живота се подобрява – човек може да живее две години по-дълго. Въпреки това е важно да се разбере, че 100% изцеление в този случай е невъзможно.

Прочети още  Научете в чиито дробове живее убиец – периферический рак на белия дроб

Когато патология има общ характер, а след това на пациента се предписва на не по-малко от 5 курсове полихимиотерапии. Ако се празнува разпространението на метастазирования в надбъбречните жлези, мозъка и костите, а след това, силно препоръчваме още и курс на лъчетерапия. Въпреки че мелкоклеточный вид на рака на белия дроб е с изключително повишена чувствителност полихимиотерапевтическому лечение и изрязване, въпреки това все още се запазва доста висок риск от рецидив.

След приключване на терапията на пациентите се съветват да се проведе системно изследване, за навременно откриване на вторично разпространение на рака. Ако обаче се отбелязва устойчивост на рецидив мелкоклетчного рак на противоракови терапии, продължителността на живота човек рядко е за повече от четири месеца.

Лъчева терапия при МРЛ

Прогноза

Първият въпрос, който интересува пациенти с потвърдена диагноза «мелкоклеточный рак на белия дроб»: колко живеят при такова заболяване. Без цялостна терапия при тази разновидности на рака, развитието на патологичния процес неизменно води до летален изход. Глупаво е да очакваме, че болестта ще се проведе от себе си. При мелкоклеточном рак на белите дробове продължителност на живота на пациента директно зависи от правилно избрания лечение, а също и интензивността на развитие на патологичния процес.

Ако болестта се откриват в начален етап, а пет годишната преживяемост се отбелязва у 22-39% от пациентите. При откриване на този вид рак в крайна фаза, пет години в чужбина достига само 9% от пациентите. Когато в процеса на лечение на д-р наблюдават намаляване на образование в размери, а повечето специалисти са единодушни – това е щастлив знак.

В такъв случай болният има добри шансове за по-голяма продължителност на живота. Дори ако лечението е довело само до частично ремиссионному ефект, това преживяемост на 50%. Ако се е случило постигане на пълна ремисия, а до пет години в чужбина оцелява 70-90% от пациентите. Така че дори и при толкова депресиращо диагноза не се отчайвайте и спусне ръце.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *